Sorozat

Kertvárosi romantika – Szívek szállodája

Stars Hollowban mindenki a föld felett jár néhány centivel. Szerethetően furcsa lakói a legnagyobb egyetértésben, szeretetben élik mindennapjaikat, még magánéletükről is hajlamosak megfeledkezni, ha elpusztul a szomszéd öreg macskája. Ebben a városban játszódik a nálunk is szinte folyamatosan műsoron lévő Szívek szállodája című sorozat.

Lorelai Gilmore (Lauren Graham) 16 évesen esett teherbe, ám a gazdag szülők által előre elrendezett élet helyett inkább az önállóságot választotta, és a családi háztól távol, egy Stars Hollow nevű connecticuti kisvárosban nevelte fel a lányát. Rory (Alexis Bledel) 16 éves korára jóval komolyabb, érettebb lesz társainál, és az őt egyedül nevelő, szállodavezető Lorelai mindent megtesz annak érdekében, hogy lánya élete máshogy alakuljon, mint az övé. Hogy fizetni tudja az elit magániskolát, a Chiltont, még ritkán látott szüleivel (Kelly Bishop, Edward Herrmann) is hajlandó felvenni a kapcsolatot, akik a kölcsönt a lányok által eleinte nehezen vállalható feltételhez kötik: péntek esténként náluk kell vacsorázniuk, hogy újra nagyobb szerepet kapjanak egymás életében.

A Szívek szállodája története sem összetettnek, sem fordulatosnak nem mondható. A sorozat titka a barátságos, szinte meseszerű helyszínekben, a szürreális, túlrajzolt karakterekben és a jól megírt dialógusokban rejlik. Stars Hollow varázsa forgalmasnak nem mondható útjaival, mindig szép és hangulatos főterével, kis üzleteivel, kávézóival, retro italboltjával megfelelően ellensúlyozza az egyébként egy-két jelzővel leírható karakterek extrovertáltságát. Érzésem szerint a készítők – ha alkalmanként súrolták is a határt – nem estek át a ló túloldalára; ha valaki egyszer felveszi a főszereplők fordulatszámát, kifejezetten jól fog szórakozni, még a különlegesen furcsa, normálisnak csak nagy jóindulattal nevezhető anya-lánya kapcsolaton is, amelyben viszonylag gyakran cserélődnek fel a szerepek. Az egészséges életmódot és mértékletességet távolról sem ismerő Gilmore lányok képesek egy este négyszer vacsorázni, és megfelelő mennyiségű koffein bevitele után reggeltől estig hadarva beszélni az őket aktuálisan érintő eseményekről. Az ezredfordulón készült sorozatból a popkulturális utalások sem hiányoznak: a szereplők gyakran beszélnek együttesekről, lemezekről, filmekről, és a zene is nagy szerepet kap a főtér énekes-gitárosának (Grant-Lee Phillips) és a lázadó, koreai Lane (Keiko Agena) zenekarának köszönhetően.

Az Amerikában 2000 és 2007 között sugárzott, összesen 7 évados családi dramedy – eredeti címén Gilmore Girls – végig azonos, magas színvonalon futott, annak ellenére is, hogy egy idő után érzékelhetően csökkent a készítők kreativitása és lelkesedése. A sorozat legfőbb humorforrásául szolgáló anya-lánya páros a 4. évadtól egyre kevesebb időt tölt együtt Rory egyetemi tanulmányai és különélése miatt, ez az állapot viszont nehezen tartható fent egy elsősorban kettőjük kapcsolatára koncentráló, és arra építkező történetben. Míg a nézők a páros egymáshoz való közeledésében reménykednek, a készítők a hatodik évad elején – véleményem szerint a könnyebb utat választva – szinte teljesen elválasztják őket, ráadásul haragban, hosszabb időre. A Szívek szállodája cukormáz-bevonatának nem tesz jót, a realitásérzésünknek viszont igen, hiszen ettől valóságosabb, hitelesebb lesz korábbi, megingathatatlannak vélt kapcsolatuk, és ezáltal maga a sorozat is.

Az utolsó két évadban nagyobb szerepet kapott a dráma, mint korábban; a szereplők felnőttek, velük együtt problémáik is, ráadásul a 7. évad már az eredeti alkotók, a Palladino házaspár nélkül készült el, David S. Rosenthal író-producer felügyelete alatt. Bár a sorozatnak érezhetően hirtelen lett vége – egy esetleges, végül meg nem valósult 8. évad árnyékában –, az utolsó részekkel sikerült lezárni a történetet, a készítők visszataláltak ahhoz a kezdeti hangulathoz, ami miatt megszerettük a Gilmore lányokat és egész Stars Hollow-t.

A meglehetősen félrevezető, giccses magyar cím mellett fontos kiemelni a szinkront, ami átlagon felül jól sikerült, Pápai Erikának és Bogdányi Titanillának köszönhetően. A sorozat Magyarországon 2003 óta látható különböző tévécsatornákon, jelenleg a Viasat3-on követhetjük figyelemmel szombatonként, nem túl praktikus, dél körüli időpontban.

Szívek szállodája (Gilmore Girls)
színes, magyarul beszélő, amerikai filmsorozat, 2000

rendező: Lesli Linka Glatter, Sarah Pia Anderson, Jamie Babbit, Robert Berlinger, Dennis Erdman
forgatókönyvíró: Jane Espenson, Amy Sherman, John Stephens, Daniel Palladino, Jed Seidel
zeneszerző: Sam Phillips, Carole King, Toni Stern
operatőr: Teresa Medina, Hiro Narita, Michael A. Price, Ronald Víctor García
vágó: Jill Savitt, Raúl Dávalos, Albert Coleman, David L. Bertman

szereplők:
Lauren Graham (Lorelai Gilmore)
Alexis Bledel (Rory Gilmore)
Melissa McCarthy (Sookie St. James)
Scott Patterson (Luke Danes)
Edward Herrmann (Richard Gilmore)
Kelly Bishop (Emily Gilmore)
Keiko Agena (Lane Kim)
Jared Padalecki (Dean Forester)
Yanic Truesdale (Michel Gerard)
Milo Ventimiglia (Jess Mariano)

IMDb
www2.warnerbros.com/gilmoregirls

Somlyai Dóra

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com