Sorozat

Ki ölte meg Laura Palmert? – Twin Peaks

twin peaks

A címben rejlő kérdés csak egyike volt azoknak a misztikumoknak, amelyek egy Twin Peaks nevű kisvárosban történtek. Ott volt még BOB, a törpe, az óriás, a Tuskó Lady, a Félszemű Jack, mind-mind egy olyan bizarr, néha félelmetes, néha barátságos világ elemei, amelyek már rögtön első pillanatban megragadták a nyomozni érkező Cooper ügynököt. Na meg a piték.

1989. február 24-én a horgászni induló Pete Martell (Jack Nance) halak helyett valami szörnyűséget talált: a 16 éves Laura Palmer (Cheryl Lee) műanyag zsákba csavart holttestét. Az eset az egész várost megrázza: Laura ugyanis nem csak szépsége miatt volt népszerű, a bálkirálynő maga, hanem kedves, segítőkész személyiségével is belopta magát az emberek szívébe. Az FBI Dale Cooper (Kyle MacLachlan) ügynököt küldi az eset kivizsgálására, aki hamarosan kideríti, hogy Laura korántsem volt az a kis angyal, amilyennek a többség ismerte: drogozott, folyamatosan csalta a barátját, mellékesen a Félszemű Jack nevű kaszinóban/bordélyban dolgozott, valamint pszichiáterhez járt. Ahogy Laura titkai napvilágot látnak, úgy lesz egyre világosabb Cooper számára, hogy valami nagyon gonosz lappang Twin Peaks mélyén, ami így vagy úgy, de mindenki életét befolyásolja.

twin peaksSzürreális világ ez, amiben akár a tinirománc és a vérfertőzés tematikája is képes kéz a kézben járni. A Twin Peaks mégis David Lynch befogadhatóbb művei közé tartozik. A sorozat karakterei egytől egyig bogaras, esendő, ugyanakkor szerethető figurák, akikkel sokszor megmagyarázhatatlan, normálisnak nem mondható dolgok történnek a csendes, a kanadai határ mentén fekvő kisvárosban. A címben is megmutatkozó kettősség az egész szériát végigkíséri. Az újonc Cooper ügynök fokozatosan rájön, hogy Laurához hasonlóan a látszólag idilli környezetben mindenki kettős életet él, vagy legalábbis titkol valamit a többség elől. Az ikrek tematikája nem áll meg itt: a Szédülés és Kim Novak után szabadon Cheryl Lee nem csak a szőke Laurát, hanem annak unokatestvérét, a barna Maddy-t is eljátszotta. Bobból és Mike-ból is kettő van, és e párosok mindkét világban elválaszthatatlanok.

Az 1990-ben indult Twin Peaks-szel furcsa módon saját népszerűsége végzett. Lynch ugyanis a kiinduló rejtélyt, Laura halálának körülményeit nem akarta felfedni; csupán indításnak szánta, aminek kapcsán egy külső szemlélőn (Cooper) keresztül megismerhetik a nézők ezen elvont világ lakóit és működését. Ám a rajongók és a csatorna nyomásának engedelmeskedvén a második szezon közepén kiderült a gyilkos személye, ami viszont a nézettség csökkenéséhez vezetett. Egyszerűen már senkit sem érdekelt, hogy ezzel korántsem ért véget a történet és az élet megy tovább Twin Peaks-ben – a legnagyobb misztikum megszűnt. Mindez ahhoz vezetett, hogy nem készült több évad. Pedig 1991-ben akkora magas labdával ért véget, hogy még mindig fájó belegondolni: sosem érkezett meg a lecsapás.

twin peaks Talán túlzás lezárásnak nevezni, de az egy évvel később bemutatott mozifilm, Tűz, jöjj velem! (Fire Walk with Me) nevezhető a történet lekerekítésének. Talán még felkavaróbb élmény, mint maga a sorozat: Laura Palmer életének utolsó hetét és halálának körülményeit mutatja be, párhuzamosan egy nyomozással, amit egy hozzá hasonló módon meggyilkolt lány ügyében folytatott az FBI. Kyle MacLachlan is visszatért mint Cooper ügynök, ám a beskatulyázástól félve csak pár jelenetben, hogy az ő karakterének sorsa is kiderüljön. Már amennyire ez lehetséges ebben a világban. A Tűz, jöjj velem! viszont már annyira sem találta meg a közönségét, mint fénykorában az anyasorozat, így hiába a félbemaradt történetszálak, Lynch többet nem tért vissza Twin Peaks-be.

Sokat el lehetne még mondani a Twin Peaks-ről: beindította Sherilyn Fenn, Madchen Amick és Lara Flynn Boyle karrierjét; itt alakított először FBI ügynököt David Duchovny, ráadásul egy igen csinos hölgyet; a kellékesként dolgozó Frank Silva úgy kapta meg BOB szerepét, hogy munka közben véletlenül felvette a kamera. Több szócséplés helyett viszont már csak azt javaslom: látogassatok el Twin Peaks-be, nézzetek be az RR-be, és éljétek át a szürrealizmust, a horror, romantikus komédia és a családi dráma bizarr egyvelegét.

Garantáltan visszatértek repetázni!

Polgári Lilla

Jelenleg elsős kommédiás mesterszakos hallgatóként az ELTE padjait koptatom. Két szenvedélyem van: a filmek és az írás, így e kettő kombinációjából indultam el az újságírói, de különösképpen a kritikusi pálya felé. Nem lehet elég korán kezdeni: családi beszámolók szerint 4 évesen a Schindler listáját néztem újra és újra, akkor még szerény (ám mai napig őrzött) VHS-gyűjteményünk egyikén. Ma már a sorozatok is jelentős szerepet töltenek be (izé, sok időt vesznek el); sok esetben vészesen függő lettem.

Filmek: vegyesen. Igyekszem bepótolni a klasszikusokat, bár ahogy haladok, kezdek rájönni, hogy arra egy élet is kevés. Legközelebb talán Tim Burton „korai” filmjei (a Nagy hallal bezárólag) állnak, valamint mindenféle kifordított mese (A herceg menyasszonya, Csillagpor, Leharcolt oroszlánok). A 3D-t nem szívelem, viszont általa a nagy vásznon tekinthetek meg filmeket, amik anno kimaradtak (Toy Story 1-2., Titanic, idén Jurassic Park). Mert minden moziban az igazi.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!