Sorozat

Kovácsék reloaded – Mr. & Mrs. Smith

A Mr. & Mrs. Smith majd’ 20 évvel későbbi revízióját semmi sem indokolja, hiszen csak az érthetetlen túlrajongás volna képes társadalmilag releváns produktummá magasztalni. Ez mégsem jelenti azt, hogy hibázott volna az Amazon a tévés újragondolással. Sőt!

2005 azon túl, hogy igazi popkulturális Kánaán volt (a Star Wars, a Varázsvilág és Batman is új időszámításba lépett), bulvátörténeti mérföldkő is. A kor két, tán legszebb, legismertebb celebritását (és tehetségét) terelték össze egy nagybetűs akció-vígjátékba. Összebútoroztatták egy flancos kertvárosi milliőbe, s nyakon öntötték egy emberes adag genderklisével. Foxék jóvoltából előállt Hollywood legújabb, egyik legnagyobb hatású szuperpárosa, Brangelina! Hogy jó film volt-e a Mr. & Mrs. Smith, az már más kérdés. Lüktető kémia, Brad Pitt Harcosok klubja rip-offja és Angelina Jolie domina-szettje palástolta Doug Liman és Simon Kinberg sztereotipikus kémfilmjének minden felszínességét – jópofa esti mozi. 

mr. & mrs. smith

Egy remake (és/vagy reboot) kapcsán mindig az a legnagyobb vitaindító a „van-e rá szükség” című kérdéskör sokszor megelzői az igazán fontosat, hogy jó-e egyáltalán. Persze egy, már bejáratott, ismert cím esetében a bejelentések jóval nagyobb fókuszt kapnak, mint egy „mezei” IP (intelectual property, azaz szellemi tulajdon – a szerk.), megnehezítvén a független bánásmódot. Pláne esetünkben, ahol nem is közvetlen újrázásról, hanem egy nagyon laza inspirációról van szó.

Nincs külön férfi és női „Cég”, nincs egymás előtt titkolt foglalkozás és (kezdetben) nincs l’amour sem. Különböző rasszú párosunk, John (Donald Glover) és Jane (Maya Erskine) egy nagy, koedukált szervezet (Sziamia) által a belső tulajdonságaik alapján matchelt idegenek. Semmiben sem hasonlítanak, sok szempontból a klasszikus nemi attribútumok inverzei. Céljuk természetesen a nemzetbiztonsági veszélyek elhárítása. Gloverskine-ék azonban nem azok a tipikus, márványból faragott felső-középosztálybeli álompár, nyűhetetlen szuperkémek, szexi instenségek. Egyikük anyuci pici, sereget járt fia, másikuk egy, a CIA-től is kiebrudalt szociopata. Esendő emberek, akiket kódex ide vagy oda, az érzelmeik hoznak mozgásba. Az a realisztikusabb, európai akciófilm, amit Hollywood általában duzzadó izmokkal, mélyen dekoltált kombinéban importál. Vagy, ha úgy tetszik, 

a Mr. & Mrs. Smith olyan, mint egy örökbefogadott baba – tervezett és nem saját, mégis szeretni való. 

Az Amazon szériájának alapszituációja és dinamikája nem új keletű, s mint ilyen, a széria könnyen érdektelenségbe fulladhatna. A CBS kérészéletű címrokona és a fényévekkel sikeresebb, négyszeres Emmy-díjas FX-es Foglalkozásuk: amerikai is az ügynöki mindennapokba mártották a házastársként funkcionáló főduót. Ráadásul a romkommal elegyített kémtörténetek műnemébe tartozó, hol jobb, de többnyire rosszul sikerült produkciókkal Dunát lehet rekeszteni. 

A Mr. & Mrs. Smith a személyesség érzetének köszönhetően különbözik egy átlagos uszadékfától.

A szerelemprojektjébe producerként, íróként és rendezőként is társuló Glover Francesca Sloannal hozta tető alá, akivel már az Atlantán is dolgoztak együtt. Utóbbi nem titkoltan merített a Jelenetek egy házasságból és az Esküvő első látásra típusú párkereső reality-kből egyaránt. Érzik egymást, ez szemmel látható, hagyják érvényre jutni a másikat ott, ahol szükséges. Ez főleg a széria első felében érhető tetten, akkor, amikor a legfontosabb megtartani a nézők figyelmét. Számtalan jelenetnél az lehet az ember érzése, hogy forgatás közben valószínűleg már elhangzott a „Cut!” felkiáltás, de a két főszereplő emberi léptékű kémiája lépre csalta azt az improvizált poént vagy gesztust, ami miatt valóságszagot áraszt magából a szekvencia, és ami miatt mégis megérte kitartani a snittet. 

mr. & mrs. smith

Ezutóbbi már a rendezők csapatmunkájának dicsérete, akik végig következetesen vezényelték az epizódokat, figyelembe véve a karakterek fejlődésének ívét és még a sztárvendégeknek is hagynak egy kis időt az őrületre. (Ez leginkább Alexander Skarsgårdra igaz, aki Bill öccse által A barbárban alakított karakteréhez hasonló meglepetést tartogat). Ez az egyedibbnek ható, személyesebb hangvétel a játékidő előrehaladtával exponenciálisan csökken. Glover és Erskine zsigeri reakcióinak helyébe egyre inkább az írói fogások lépnek. Olyannyira, hogy a záró epizód már egészen konkrétan a 2005-ös Mr. & Mrs. Smith-t (és vele tulajdonképpen bármelyik másik hasonszőrű akciófilmet) idézi a harc utolsó vérig – de inkább újabb csókig.

Ha szimplán azt vizsgáljuk, milyen a Mr. & Mrs. Smith önerőből, akkor egy párját ugyan nem ritkító, többször is meglepő technikai hibákat (alulexponált enteriőrök, alulvezérelt dialógusok) vétő, időstrukturálásban meg-megbicsakló, de

egyébként tisztességgel összerakott, szórakoztató sorozatról beszélünk. 

A vér viszont nem válik vízzé, és ha mégiscsak figyelembe vesszük a popkulturális alapokat, kapcsolódásokat, kifejezetten ötletes „újragondolást” köszönthetünk. A fentebbi finálé-párhuzam mellett több kisebb-nagyobb referencia is tetten érhető. Hol egészen konkrétan a felszínen, mint például az egész epizódot felölelő, cselekményszinten is fontos párterapeutánál (Sarah Paulson) töltött foglalkozások. Máshol a nüanszok szintjén köszön vissza Brangelináék kalandja. Az egyik easter egg pedig kéz a kézben jár a Mr. & Mrs. Smith legfőbb erényével, a tudatossággal. 

Az „alapanyag” tipikusan egy olyan high concept film, amelyben van egy jópofa ötlet, de mélységgel nem vádolható. A készítők valami újat akartak mutatni, ezért feláldozták a blockbuster alappillérét (a titkot). Ezzel kapcsolati dialektika teljesen más mechanizmusát, érzelmileg sokkal szélesebb spektrumát járja be a sorozatformátum. Ráadásként még meg is fejelték a John Wick-szerű mítoszteremtéssel. A Nagy testvér, aki mindent lát, a szervező, szinte isteni erő. 

John és Jane nem az egyetlen Smith-páros. Sokan vannak, és bár csak egy páros személyiségébe nyerünk betekintést, mindüknek ugyanahhoz a helyzethez kell alkalmazkodnia. Pitt nem tudta megmondani, pontosan hány éve alkotnak egy párt Jolie-val: „5-6 éve” – ebből visszatérő poén vált. Mr. & Mrs. Smith új világában ez a férfi figyelmetlenségre irányuló sztereotipikus geg új értelmet nyer, s vele megannyi lehetőséget az amúgy is várható folytatással kapcsolatban. Jöjjenek!

A Mr. & Mrs. Smith az Amazon Prime Video kínálatában érhető el.

Gyenes Dániel

Gyenes Dániel a PPKE kommunikáció szakos, filmen és újságíráson specializált hallgatója. Ha egy filmben egyszerre jelenik meg a misztikum és a társadalomkritika, nála tuti befutó.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!