Sorozat

És lészen nagy jajgatás egész Gileád földjén… – A szolgálólány meséje (2.évad)

Tavaly mutatkozott be a Margaret Atwood regényéből készült sorozat, A szolgálólány meséje. A könyörtelen és brutális szériában velőtrázó társadalomkritika bontakozott ki a nézők előtt, miközben döbbenetes emberi sorsok fűszerezték az amúgy sem túl szívderítő Gileád Köztársaság világát. Vajon a most érkező második évad is tudja tartani ezt a színvonalat (immár a regényes háttér nélkül) a szolgálólány, és mit tartogat még számunkra az Ő színe előtt?

A szolgálólány meséjének első évada felépített egy komplex világot és igyekezett feltárni azokat az okokat és okozatokat, melyek nyomán a szabadelvű Amerikai Egyesült Államokból megszületett a teokratikus diktatúra, Gileád. A sorozat kiválóan építkezett a különböző szereplők szubjektív visszaemlékezéseiből, miközben a történetet csak fokozatosan, de határozott elvek mentén vitte előre.

A most rajtoló második évad ebből semmit nem ad alább, sőt, igyekszik eddig ismeretlen részletekkel és adalékokkal tovább árnyalni hőseinket és környezetüket. Az első szezonban még csupán hírből ismert kolóniák most a maguk kíméletlen valóságában tárulnak fel, ahol a kegyvesztett szolgálólányok keserves körülmények között bányásszák a radioaktív urániumot. További szereplők háttértörténetét ismerhetjük meg, miközben az Elisabeth Moss alakította June – legyen áldott a gyümölcse – immáron gyermeket várva küzd saját és gyermeke szabadságáért.

A sorozat évadnyitója erős és kemény kezdést nyújt, melyet akár még a Trónok harca alkotóbrigádja is megirigyelne. A társadalomkritika továbbra is hatásos, ugyanakkor nem válik öncélú kikacsintgatássá a néha nagyon direkt utalások ellenére sem. Ez már csak azért is nagy teljesítmény, mert a hasonló  szociológiai disztópiák (pl. a V, mint vérbosszú) meglehetősen egyoldalúan és sablonszerűen mutatják be az elnyomás és elnyomatás mechanizmusát. A Gileád Köztársaság viszont továbbra is teljesen más, mint a V fasizálódott Nagy-Britanniája.

Itt a hatalom továbbra is kiismerhetetlen, és sosem tudni, mikor akar büntetni és mikor nevelni.

Az egyetlen kivétel ez alól June karaktere, aki Elisabeth Moss színészi tudása ellenére sem képes a társaihoz hasonló jellemfejlődést mutatni. Az első két rész viszont már előrevetít számunkra egy olyasfajta elvakult küzdésvágyat, amit nyomokban már az első évad is megcsillantott, így reméljük, hogy a következő epizódokban végre June is jobban beleveti magát a dolgok sűrűjébe és nem hagyja, hogy a körülmények játékszere legyen.

A társadalomkritika továbbra is tartja magát egyfajta liberális olvasathoz (mely szimbólumrendszerében eléggé pregnáns), ugyanakkor nem engedi azt sem, hogy könnyen eladható PC-normatív tartalommal telítse meg a sorozatot. Ez főleg a második epizód homoszexualitással és homofóbiával kapcsolatos pontjain érhető tetten. Ugyanakkor a sorozat elismertségén az igényes megvalósításon túl a felvállalt témák is sokat lendítenek, főleg a Harvey Weinstein és Kevin Spacey bukása utáni időszakban.

A szolgálólány meséjének új évada egy határozott irányt jelöl ki a sorozat számára, de persze az még kérdéses, hogy ezt miként szándékoznak kiaknázni a széria alkotói. Egyik lábbal ugyanis a már kifinomultan prezentált univerzumban kell maradni, másfelől viszont a kiutat is kell keresni a fanatikus tébolyból.

A Gileád Köztársaság disztópikus rendszere viszont még messze jár attól, hogy kifulladjon, és világunk nagyhatalmi folyamatai, úgy vélem, csak megerősítenek minket a történet ijesztő időszerűségéről.

Akit tehát nem riaszt vissza egy sokkoló alternatív jövőkép, annak vigyázó szemét érdemes továbbra is a szolgálólányon tartania.

Az Ő színe előtt…

A második évad április 26-tól látható az HBO GO műsorán.

Gueth Ádám

Gueth Ádám 2017-ben csatlakozott a Filmtekercshez. Mióta 5-6 évesen először látta a Jurassic Parkot, vonzza a filmek világa. 2016-ban a Károli Gáspár Református Egyetem történelem szakán szerzett mesterdiplomát. Később, 2020-ban az ELTE BTK Szabadbölcsészetének filmtudomány szakirányán szerzett BA oklevelet. Főállásban dolgozik egy helyi lapnál, mellette pedig több filmes portál és blog állandó és vendégszerzője. Elsősorban a történelmi, a háborús és a science-fiction műfaj érdekli, szívesen elemzi történelmi filmek valós hátterét és igazságtartalmát. Kedvenc rendezői között találhatjuk Steven Spielberget, Ridley Scottot, Quentin Tarantinot és Stanley Kubrickot.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés