Sorozat

A mugli J.K. Rowling – C.B. Strike: Kakukkszó

A Harry Potter-könyvek írónőjének krimijeiből a BBC készített sorozatot. A három C.B. Strike-történetet már idehaza is olvashattuk, most viszont már meg is nézhetjük a különc nyomozó kalandjait az HBO GO-n és a Cinemax műsorán.

Ha valakit, akkor J.K. Rowlingot senkinek nem kell bemutatni. Harry Potter szülőanyja nem csak hogy milliókat varázsolt el, de olyanoknak a kezébe is könyvet adott, akiktől máskülönben távol áll ez a „bűvészmutatvány”. Szó se róla, az ifjú varázslótanonc az egyik, ha nem a legnagyobb popkulturális ikonja lett az ezredfordulónak. Ilyen előzmények után nehéz megszólalni, ám Rowling megszólalt és egy kis kitérő után újabb sorozatba fogott, amelynek három kötetét (Kakukkszó, Selyemhernyó, Gonosz pálya) Robert Galbraith álnévvel jelentette meg.

Lecserélni egy világhírű (márka)nevet veszélyes lépésnek minősül, de Rowling jól döntött, hisz így duplán tudatosította mindenkiben, hogy Cormoran Strike nyomozó történetei mind műfajban, mind stílusban eltérnek a korábbi nagy dobástól.

Az új főszereplő híres szülők gyereke. Cormoran apja rocksztár, anyja szupermodell volt. Ilyen felmenők árnyékából nehéz kilépni, és amikor testvére is többre vitte nála, Cormoran beállt a seregbe, ahol egy bombatámadásban elveszítette az egyik lábát. A csatatérről hazatérő veterán magánnyomozónak állt, de a befizetetlen számlák túlnőnek rajta, és még a párkapcsolata is véget ér, ő pedig kénytelen beköltözni a saját irodájába.

Tom Burke

A Kakukkszó, azaz a hét epizódból álló sorozat első három részének elején (megjegyzés: a Selyemhernyót a 4-5., a Gonosz pályát pedig a 6-7. részek dolgozzák fel) ebben az állapotban ismerjük meg őt. Egy régi ismerős toppan be hozzá, és felcsillan a remény, hogy legalább az adósságtengerből sikerül kimásznia. A férfi azzal bízza meg Strike-ot, hogy nézzen utána féltestvére, Lulu halálának, amit a hatóságok hivatalosan öngyilkosságnak könyveltek el. A neves modellre a háza előtt találtak rá, ahova az emeleti lakása erkélyéről ugrott a jegyzőkönyvek szerint, de féltestvére gyilkosságra gyanakszik. Strike hozzá is fog az ügy felderítéséhez. Bár kézzel fogható nyom szinte nincs, hamarosan mégis kiderül, Lulu életében sem volt minden fenékig tejfel.

Krimiről lévén szó, ennél többet vétek volna elárulnom, és sajnos nem is nagyon van mit. Habár Tom Burke remek választás volt Strike szerepére, az ő karakterét leszámítva a Kakukkszó csak egy átlagos krimi. Nyilvánvaló, hogy egy féllábú nyomozóval, akinek még a harmadikra feljutás is problémás, akciójelenetekre ne nagyon számítson senki – kérdezz-felelek típusú kriminek viszont ez így nagyon kevés.

Maga az eset sem nevezhető rendhagyónak, és maga a nyomozás sem kínál túl sok meglepetést.

Azt nem mondom, hogy unalmas vagy rossz lenne, csak mellőz minden olyan nagy pillanatot, amire érdemes lenne felkapni a fejem. Arról nem is beszélve, hogy mennyire hiányzik belőle az a sok kis ötlet, a jól felépített fordulatok és meglepetések, amelyeket ettől az írótól megszoktunk. Itt ebből semmi nem látszik, így viszont triplán érthető az álnév használata: a muglik között J.K. Rowling sem tud varázsolni…

A teljes évad június elsejétől látható az HBO GO-n, másodikától pedig heti rendszerességgel a Cinemax műsorán.

Németh Barna

Németh Barna

Németh Barnabás a Szegedi Tudományegyetemen végzett magyar szakon, jelenleg egy könyvkiadónál dolgozik. Szabadidejében filmekkel és sorozatokkal foglalkozik, azon belül is elsősorban fesztiválokkal és a függetlenekkel.

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..