Sorozat

Lakótárs extrákkal – Új csaj (New Girl)

New Girl

Színes, pörgős, cuki – foglalhatnánk össze véleményünket Deschanel one-woman show-ja kapcsán, kérdés viszont, hogy elég-e ennyi ahhoz, hogy fusson egy sorozat. Abból, hogy immáron a harmadik évadánál jár az Új csaj (New Girl), arra kell következtetnünk, hogy igen, ám az is biztos, hogy lenne még mit javítani rajta.

Zooey Deschanel nem csak főszereplője, de producere is a FOX Új csaj című sorozatának. Ha valaki nem tudná, Zooey-t énekesként és dalszerzőként is illik számon tartani, a sorozat főcímdalát például tényleg ő énekli. Mondhatni, ő Sarah Jessica Parker utódja, legalábbis abban a tekintetben biztosan, hogy nem túlzottan széles színészi eszköztárát parádés outfitjeivel palástolja. Nyilván áll egy sokat látott stlylist is a háta mögött, ahogy annak idején a Szex és New York és SJP mögött is, de nagyon úgy fest a dolog, hogy a színésznő kezd divatikonná válni. Felszabadult, kicsit hipszteres, kicsit iskoláslányos, kicsit 60-as évek. Lehet imádni, lehet inspirálódni, de az biztos, senki sem megy el mellette szó nélkül.

A Jóbarátok óta se szeri, se száma a lakótársakkal operáló sitcomoknak, amelyek közül azért van néhány igazán figyelemre méltó, mint mondjuk az Így jártam anyátokkal vagy a rettenetes magyar címmel rendelkező Agymenők. Az Új csaj alapszituációjában is egy lakótársi viszony bontakozik ki, annyi benne a csavar, hogy ezúttal egy csaj, Jess költözik össze három pasival, akiknek a hirdetésére a Craigslisten talált rá. Nick (Jake Johnson), Schmidt (Max Greenfield) és Winston (Lamorne Morris) persze nem könnyű esetek, ahogy az újonnan érkező lány sem. Külön érdekesség, hogy az egyik legszimpatikusabb és legtehetségesebb színészt a pilot után lecserélték, mégpedig azért, mert a Coach-ot alakító Damon Wayans Jr-t kötötte egy másik szerződése. Amikor a pilotot forgatták, a színész azt remélte, nem hosszabbítják meg az ABC-n futó sorozatában a szerződését, de nem így történt. Az Új csajt tehát ott kellett hagynia…

New Girl

Az első évad első felét nézve – habár számtalan rövidebb életű románc kibontakozik – úgy érezhetjük, hogy körbejárunk. A jellemek nem fejlődnek, sőt, igazából mintha nem is volnának tökéletesen felépítve, leszámítva a főszereplő, Jess karakterét. A többiek is bírnak persze egy-egy jól belőhető karakterjeggyel, de ezek néha inkább a forgatókönyvírók aktuális ötleteit tükrözik, semmint egy jól megragadható konzisztens egész elképzelését. Schmidt például zsidó, van több anyajegye és furán büszke a saját testére. Nick képtelen hazudni, ő a jó pasi a csapatban. Winston kiszuperált kosaras, aki bár titkolja, de fél a sötétben. Ilyen és ehhez hasonló tudásunk van a szereplőkről, ám egyikük esetében sem alakul ki az a jóleső érzés, amit néhány epizód után éreznünk kellene: hogy ismerőseink, akiket a képernyőn látunk.

De, hogy jót is mondjak a castingról: Hannah Simone Cece szerepére egyszerűen tökéletes választás volt. Sikerült ugyanis egy olyan nőt találniuk, aki habár női szemmel nézve is gyönyörű, mégis olyan természetes, hogy azonnal lennénk a legjobb barátnői. A másik telitalálat az évad vége felé megjelenő Dermot Mulroney (Russell szerepében), aki az Álljon meg a nászmenet! vagy a Kőkemény család című romantikus vígjátékokból lehet ismerős. A koleszos, kommunás viccek már éppen kezdték túlságosan is uralni a sztorit, úgyhogy kimondottan üdítő a dúsgazdag és valóban felnőtt Russell feltűnése. Ráadásul az is ritka, hogy jó gyerekszínészeket találjanak, de a néhány epizódban felbukkanó Blake Garrett Rosenthal Elvin szerepében egészen remek. Persze csak néhány sora van, és kísértetiesen hasonlít a szerepe annak a kislánynak a szerepére, akivel a Jóbarátokban Joey összehaverkodik, mégis feldobja a jelenléte a jeleneteket.

New Girl

Habár még az évad végére sem kerül a helyére minden, de az utolsó 5-6 epizód bizakodásra ad okot. A sztorik érdekesebbek, mintha a forgatókönyvírók felbátorodtak volna, és komolyabb, drámaibb szituációkat is be mertek volna emelni. No persze ettől még alapvetően friss és vígjátéki marad a show, de végre kezd súlya lenni az eseményeknek. Ha így folytatódik, nagy baj nem lehet.

Maksai Kinga

A filmhez az irodalmon, a színházon és a művészettörténeten keresztül vezetett az utam. Ami a diplomákat illeti, az ELTE-n végeztem magyar, illetve filmelmélet és filmtörténet szakon, jelenleg pedig az SZFE televíziós műsorkészítő szakán készülök befejezni a tanulmányaimat. Mindig is imádtam moziba járni, maradandó mozis élményeim közé tartozik az Apollo 13, a Titanic és az első 3D-s film, amit Disneylandben láttam. Sokakkal ellentétben nem vetem meg a tévét és a DVD-t sem. Azt mondják, hogy ha sokat tudsz valamiről, akkor már nem vagy képes úgy élvezni a dolgot. Én még mindig felhőtlenül szórakozok egy sitcomon, ami ugye két dolgot jelenthet: vagy nem igaz rám a fenti állítás, vagy... Nem tartom magam sorozatfüggőnek, de a csajos és vicces változatokat szívesen nézem. A bennem élő feminista entellektüelt elnyomva imádom a Szex és New Yorkot, a Modern Family és a Bored to Death című sorozatokat pedig az utóbbi idők legjobbjainak tartom. Egy éve vagyok a tagja a Filmtekercs csapatának, jelenleg a fesztivál rovatot vezetem.

Filmek: Nem csak műfajok, hanem rendezők és színészek alapján is válogatok, így jöhet minden, amiben van egy kis Woody Allen, Tarantino, Alejandro Gonzalez Iñárritu, Mike Nichols, Philip Seymour Hoffman, Javier Bardem vagy Meryl Streep. Barátkozom az animékkel és Bollywooddal, de mellettük hű maradok régi kapcsolataimhoz is. Nehéz kiemelni filmeket, mert ez folyton változik, de most éppen: Diploma előtt, Madárfészek, 21 gramm, Annie Hall, Elveszett jelentés, A nagy Lebowski, Halálbiztos, Tükör, Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén, Melankólia, Totoro, Ra One, Chungking Express.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!