Sorozat

Kisemberek vs. világháború – Lángoló világ

A Lángoló világ (World on Fire), a BBC új történelmi minisorozata arra vállalkozik, hogy hétköznapi emberek szemszögéből mutassa be a II. világháborúnak nevezett világégést. Pilotkritika.

Normandiai partraszállás és más, sorsdöntő csaták. Hitler, Churchill és a háború más, közismert alakjai. Holokauszt, ellenállók, veszélyes küldetések. Ha a II. világháborúról van szó, az esetek nagy többségében ezen témák közül válogatnak a filmesek, ami teljesen jogos, de azért jó látni, hogy alkalomadtán nem feledkeznek meg arról a sok-sok millió emberről,

akik civilként, teljesen átlagos, hétköznapi emberként szenvedték végig azt a néhány évet, míg lángolt körülöttük a világ.

A BBC most erre vállalkozott a Lángoló világgal: egy angol buszsofőr (Sean Bean) és a gyerekei, egy sznob úrihölgy (Lesley Manville – Fantomszál) és fia, a Varsóban dolgozó tolmács (Jonah Hauer-King – Howards End). Egy lengyel pincérnő (Zofia Wiczlach – The Romanoffs) és a családja, egy amerikai újságírónő (Helen Hunt – A kezelés), egy orvos és egy francia szaxofonos (Parker Swayers – Southside with You).

Fotó: Ben Blackall

Ők a központi karakterei ennek az országhatárokon átívelő történetnek, ami 1939-ben veszi kezdetét. A Sean Bean játszotta Douglas Bennett lánya, Lois (Julia Brown) azt várja, hogy végre hírt kapjon szerelmétől, a tolmácstól. A férfi azonban szerelmi viszonyban van egy helyi pincérnővel, miközben egy újságírónő nyaggatását hallgatja, hogy vegye el a lányt és meneküljenek. Ugyanez az újságírónő, aki saját szemével látta a németek „akcióit” a lengyel-német határon, a Párizsban élő orvos unokaöccsét is próbálja meggyőzni, menjen vissza Amerikába.

Mindenki érzi a veszélyt, látja a változásokat, de valahogy mégsem történik semmi.

Sokan testközelből tapasztalják meg a helyzet komolyságát, de vagy legyintenek rá („Á, Párizs túl messze van, itt nem lehet baj!”) vagy túl kicsik ahhoz, hogy érdemben változtatni tudjanak. A sorozatnak ez az egyik legérdekesebb felvetése, a kisemberek ignoranciája és a kisemberek tehetetlensége. A mit érdekel engem, ha egyesek kart lengetve bohóckodnak hozzáállás pont annyira része ennek, mint a hasztalan megmozdulások: a demonstrációk és a hiábavaló magánakciók.

A baj csak az, hogy mindez nagyban is igaz. A lengyelek abban bíznak, hogy majd a nyugati szövetségeseik segítenek nekik, de azok csak nem jönnek. Ebből fakad az első epizód másik fontos üzenete: a diplomácia, a bürokrácia és a politika csődje. Hogy miért kell megvárni a nagyon nagy bajt, miért nem lehet megelőzni azt? Mindenki látta Hitler tevékenységét, mindenki érezte, milyen hatással van Európára, mégsem tett senki semmit.

A sorozat nagyon szépen boronálja össze ezeket a folyamatokat, a kisemberek személyes tragédiáit a nagypolitikai történésekkel. Ami viszont egyelőre nem sikerült, az az, hogy a dolgok mélyére nézzen. Kicsit az az érzésem, hogy az alkotók nem érezték elég edzettnek a közönséget ahhoz, hogy túljussanak néhány sztereotípián. Ennek persze az az oka, hogy túl sok karaktert mozgat, túl sokat ugrál egyik helyszínről a másikra. Túl hektikus ahhoz, hogy a szereplőket igazán közel hozza. Pedig lenne lehetőség, mert mindegyikükben sokkal több van, mint amennyit a felvezető epizód megmutat.

Ugyanez igaz az események hamiskás sztereotipizálására is, „a lengyeleknek biciklije van, a németeknek pedig tankjaik” klisék hangoztatására. Ha ezeken túl tud majd lépni a széria, akkor nem lesz semmi baj. Mint mondtam, a lehetőség adott: a színészek jók, a látvány – habár a büdzsé nem bírja el az extrém nagy tömegjeleneteket – határozottan decens, és a történet érzelmi oldala is működik.

A Lángoló világ idehaza 2019. november 10-től látható az Epic Drama csatornán.

Németh Barna

Németh Barna

Németh Barnabás a Szegedi Tudományegyetemen végzett magyar szakon, jelenleg egy könyvkiadónál dolgozik. Szabadidejében filmekkel és sorozatokkal foglalkozik, azon belül is elsősorban fesztiválokkal és a függetlenekkel.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya