Sorozat

Hogyan ne ússz meg egy gyilkosságot, amelyet valószínűleg nem te követtél el – A légikísérő

A légikísérő (The Flight Attendant) olyan krimivígjáték-sorozat az HBO-tól, amely a kábeltévézés egyszerűbb korszakát idézi föl. Kaley Cuoco karaktere szinte mindent elkövet, hogy szerencsétlenkedésével ne ússza meg a bűntényt –amelyről nem tudni, ki követte el –, de ezt egyáltalán nem szórakoztató módon teszi.

A műfaj szerelmesei nehezen állnak ellen egy könnyed kriminek, főleg, ha furmányos rejtélyt, csodálatos tájakat, csinos szereplőket és szórakoztató humort is ígér. A baj akkor van, amikor ezeknek csak a töredéke valósul meg. Jó a megérzés! Itt bizony a képeslap egyik felén a látvány, a másik felén pedig a pár sorban összegezhető kreatív ötlet fért csak el.

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

Játsszunk kitalálósdit: mit kellene tennie annak a csinos légiutas-kísérőnek, aki megismerkedik egy szexi orosz üzletemberrel Bangkok felé a felhők felett, majd a forrón eltöltött éjszaka után a férfi véres holteste mellett ébred? Ráadásul a rengeteg italtól emlékezetkiesése van. Sok helyes válasz létezhet, de ha kíváncsi vagy a lehető legrosszabb döntéshozatalra, akkor ez a te sorozatod!

A légikísérő puhafedeles nyári ponyvák hangulatát árasztja, sekélyes és unásig ismert elemekkel. Persze ha valaki utazás közben egy kicsivel izgalmasabb dologgal akarja elütni az időt, mint az ablakon kibámulás, akkor működhet a dolog!

Pedig lehetne több, mint egy ingyen limonádé, amelynek esetleg elfelejted meginni a végét.

Nincs is annál beszédesebb, mennyire sok helyről másol ez az alkotás, mint az, hogy az első pillanatban azt hittem, rossz sorozatot indítottam el, mert az ikonikus The New Pope főcímzenéjével startolnak az események. Később újabb hasonlóság: az intró képi világát mintha az Archerből vágták volna ki, ott jól működött a ’60-as évek kémsorozatai attitűdjének felelevenítése. A Roger Moore-féle Az Angyal utáni nosztalgia remek lenne itt is, ha nem merülne ki a stílusirányzat a bevezetővel és a túlzásba vitt, mozaikszerű képmegosztásokkal. Nyomozás ugyan van, és kémkedés is, de milyen… Azért ne száguldjunk ennyire előre!

Adott egy életet habzsoló, nagyivó és könnyűvérű stewardessünk, aki csodás helyeket jár be a munkája közben.

Az igazi légiutas-kísérők számára kicsit sértő lehet már, hogy a főszereplő fő tulajdonsága az a rosszmájú sztereotípia, hogy ahány város, annyi farok.

Cassie Bowden olyan lány, akivel első ránézésre tök jól lehet bulizni. Azonban hosszú távon megelégeljük, hogy mindig lelép azért, hogy valaki a bugyijába juthasson. Aztán másnap elvárja, hogy elnézzük, hogy bűzlik a piától, hogy semmit nem csinált meg. Hogy azt is elfelejtette, amit ő ígért. Nála az a karakterfejlődés, ha a problémáit kivételesen nem még több hancúrozással akarja elfeledni. Ezek után nehéz elvárni a nézőktől, hogy sajnálják. Vagy huzamosabb ideig tolerálják őt, ahogy hosszan szenved a kulimásztól, amelybe félig-meddig saját maga miatt került. És csak egyre nagyobb bajba keveri magát! Szinte már fáj nézni őt, és direkt várjuk, hogy az FBI elkapja, ha ludas a gyilkosságban, ha nem.

Kicsit sem finom utalással a Bűn és bűnhődés parafrázisát akarják bemutatni (gyengébbek kedvéért, pont ezt olvasta a megboldogult üzletember). Cassie miközben botcsinálta módon próbál kutakodni, mi is történt valójában, lassan kezdi elveszíteni az eszét. Az idegösszeomlás szélére kerül, és hallucinációszerűen, folyamatosan visszakerül a traumatikus élmény helyszínére, hogy ott egészen szórakoztató és parázs vitákat folytasson a jobblétre szenderült egyéjszakás kalandjával. A képzeletbeli Alex (Michiel Huisman) megpróbál segíteni neki, hogy rájöhessenek, ki is ölte meg őt valójában, és honnan ered a lány sok múltból hozott problémája. Ez az abszurd szál az egyetlen pozitívuma a sorozatnak és üdítő színfolt a sok középszerűség között.

Kaley Cuoco hitelesen játssza a részeges bajbajutottat. Viszont a kínosan elnyújtott jelenetekről és kitalálható gegekről a bő lére eresztett történetvezetés tehet.

Ahogy a részekkel haladunk, kezd bonyolódni a rejtély. Bár így sem tűnik úgy, hogy valami eget rengetően furfangos megoldása lesz majd.

Az elején számtalanszor időzünk feleslegesen ugyanazokon a flashback snitteken, ahogy folyamatosan jön vissza Cassie emlékezete. Mert bizony itt a nyomozás nagy része az, hogy szép lassan eszébe jut, mi is történt azon a bizonyos estén. A gyilkossággal megspékelt Másnaposok viszont negyedannyi fordulatot és humort tartogat, mint a Las Vegas-i legénybúcsú éjszakája. Ha A légikísérőt feszesebbre írják, egy szokványos krimisorozat egy epizódját tenné ki, nemhogy egy egész évadot!

Szádeczky-Kardoss Klára

Szádeczky-Kardoss Klára a Corvinus Egyetem kommunikáció és médiatudomány szakán végzett. 2016-ban csatlakozott a Filmtekercs szerkesztőségéhez. Újságírói tevékenysége mellett novellákat is ír.

1 hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!

Podcast

Hirdetés

Hirdetés