Sorozat

Börtön ez rabnak és őrnek is – Letöltendő idő

A BBC minisorozata, a Letöltendő idő (Time) Sean Bean és Stephen Graham vezetésével invitálja be a nézőket egy brit börtön kapui mögé. Míg előbbi rabként, utóbbi őrként tárja elénk a nyomasztó, de koránt sem meghökkentő valóságot, ami a rácsok mögött vár az emberre. Ráadásul igen csak jól.

Az író és rendező Jimmy McGovern ismét az igazságszolgáltatás témakörét járja körül a börtönök világába vezetve a nézőt. Az alkotó pedig az Accused és a Broken után megint egyik kedvenc színészéhez, Sean Beanhez fordult segítségért. Bean és a másik főszerepet vivő Stephen Graham pedig hozzák a tőlük megszokott minőséget, sőt.

Kettejük játéka a Letöltendő idő egyik legékesebb csillaga. Ha nem is az egyetlen.

Bean egy ötvenes éveiben járó tanárt alakít, akit 4 évre csuktak le, mert részegen elütött egy biciklist, aki a helyszínen meg is halt. Graham a börtön azon részlegének felügyelője, ahol Bean karaktere is tölti az idejét. Amikor azonban fia egy másik börtönbe kerül, a saját rabjai elkezdik zsarolni őt. Ha segít nekik ebben-abban, a fiát nem éri bántódás a másik börtönben. Ha azonban nem, annak súlyos következményei lesznek.

Két tisztességes férfiról van itt szó, akik értékes és érdemes életet éltek, egészen addig, amíg már nem. Természetesen a két karakter mindennapjai valamennyire összefonódnak, biznyos értelemben mégis párhuzamosan fut a történetük, amit leginkább a igazságtalannak tekinthető befejezés állít majd szembe egymással. Az egyikük ugyanis megüdvözül, úgy-ahogy elnyerve a bűnbocsánatot, a másikukat azonban utoléri a sors kegyetlen fintora.

Sean Bean figurájának a teljesen új környezettel, írott és íratlan szabályokkal, no meg a börtön alfa alakjaival kell, hogy megbirkózzon, miközben természetétől fogva egy jámbor, nyugodt és szelíd ember. Stephen Graham őre hasonló helyzetbe kerül. Noha számára 20 év után a börtön jelenti a második otthont, az elítéltek pedig amolyan diák szerepet töltenek be az életében, ahol ő a szigorú, de igazságos tanár, a zsarolással az ő élete is felborul.

Egyszerre rab lesz a saját börtönében úgy, hogy fizikai szabadságát megtartja.

A két történetszállal pedig nagyon szépen kiemeli McGovern, hogy milyen béklyókkal is kell néha szembenéznie az embernek. Hogy a börtön fogalma teljesen relatív, ahogy a hatalmi felállások is pillanatok alatt meg tudnak változni adott körülmények között.

A mondanivaló egyetemességét pedig a fiktív brit börtön általános ábrázolása is aláhúzza. A Letöltendő idő ridegebb, szürkés-zöldes szűrőn át mutatja be a börtön mindennapjait; de az alkotás vizuális világa is érezhetően a hiteles hétköznapiság jegyében született meg. Kicsit nyomasztó, kicsit szomorkás, kicsit fojtogató, kicsit depresszív. A kicsit persze mozgóképes kontextusban kell értelmezni, hiszen a minisorozat egyébként

hibátlanul átadja, milyen lélekromboló is lehet éveket eltölteni egy ilyen helyen.

Ennek ellenére sosem vált a képi világ hatásvadászba, nem próbálja színekkel, árnyékokkal, szájbarágósan beszédes tárgyi metaforákkal a nézőkre erőltetni a szereplők helyzetének súlyát. Ehhez ugyanis bőven elég az egyszerű valóság. A két férfi kilátástalan helyzete, a morális dilemmák és a tetteik következménye előli menekülés esélytelensége így is megadják azt a mennyiségű és mértékű drámát, amitől feszült és hatásos lesz a végeredmény.

A Letöltendő idő mindössze három, még csak nem is egész estés hosszúságú epizóddal képes annyit mondani a börtönök világáról, a megbánásról, a bűnről és a bűnhődésről, valamint az erkölcsről mint jóval hosszabb társai. Ha valaki izgalomra, erőszakra, meglepő fordulatokra vagy érzelmektől túlcsorduló jelenetekre vágyik, az csalódni fog.

Aki azonban szívesen vesz egy lassabb tempójú, valóságszagúbb és emberibb alkotást, amely pont azért erős, mert a földön marad és ott is marasztalja szereplőit, arra egy tartalmas és őszinte minisorozat vár. Amit már csak a színészi játék miatt is érdemes megnézni.

 

A Letöltendő idő megtalálható az HBO GO kínálatában

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com