Sorozat

Vincent Cassel és Eva Green románcát kibertámadás éleszti fel – Liaison

A Liaison (Együttműködés) a nemzetközi politikai thriller definíciója: a Brexit utáni időszakban Vincent Cassel üldöz szír hackereket három különböző országban, miközben Eva Green egy kibertámadás elkövetőit igyekszik elfogni. És ha már egy szériában két olyan európai nagyágyú is, mint Green és Cassel, együtt felbukkan, egyértelmű, hogy egy némileg toxikus és szenvedélyes afférral is számolnunk kell.

A kritika az első epizód alapján készült.

Több, az elmúlt 1-2 évben folytatott kutatás beszámolt arról, hogy vállalatvezetők úgy gondolják, két éven belül globális szintű, halálos kimenetelű kibertámadásokra számíthatunk. A legnagyobb (és reális) félelmek között számolnak be olyan lehetséges opciókról, mint például az ivóvíz megmérgezése, gátak működésének megbénítása, a már megtörtént esetek között pedig szerepel egy hackertámadás áldozatául esett német kórház, ahol ezáltal hajszálon múlt, hogy az intézmény rendszerére szabadított vírus nem követelt emberéleteket.

A Liaison rögtön az első részben két, 24 órán belül Londonban elkövetett hackertámadással indít: az első még csak jelzésértékű, a második viszont már egy komoly, százezreket érintő támadás, egy temzei gát informatikai rendszerének „megbabrálása”. Következtében a víz elárasztotta Londont, ami emberéleteket követelhet és felbecsülhetetlen mértékű anyagi kárt von maga után – mégis alig van, aki komolyan veszi a támadást a Nemzeti Kiberbiztonsági Központban dolgozó Alisonon (Eva Green) kívül. Az informatikai rendszer biztonságáért felelő Mark Bolton az első kibertámadás után egy félmosollyal és vállvonogatással közli: „valakik bejutottak a központi rendszerünkbe. De a helyzet nem olyan rossz, mint amilyennek tűnik”.

Majd másnap bekövetkezett a kibertámadás okozta gátkatasztrófa.

Ezzel párhuzamosan Vincent Cassel (bevallottan) Jean Gabin-esre hangolt figurája, Gabriel Delage üldöz két szír hackert, Walidot és Samirt (Marco Horanieh és Aziz Dyab), akik London elleni terrortámadásról szóló bizonyítékokba botlottak, miközben megpróbálták megsemmisíteni Bassár el-Aszad titkos elektronikus adatainak egy részét. A franciák mielőbb és bármi áron hozzá akarnak jutni az információkhoz, még mielőtt ezt az angolok megtennék.

A két hacker (nyomukban Cassellel) szökési kísérletét bemutató jelenetek az első epizód legütősebb mozzanatai.

Korábban is született már néhány alkotás a kiberbiztonság -és támadás témakörében – a Kardhal, a Hálózat csapdájában vagy az Adatrablók –, a probléma viszont sosem volt annyira aktuális, mint ma. A szériának erénye, hogy bár maradéktalanul átadja az egyik szálon a kibertámadásból, a másik szálon a hackerek üldözéséből fakadó izgalmat, feszültséget és káoszt, ugyanez egyúttal kicsit a kárára is válik, ugyanis egy idő után már túl sokká válik ez a káosz.

A Liaison első része egy már-már leterhelően tömény és információdús epizód, aminek a végén az lehet az érzésünk, lehetséges, hogy a kevesebb több lett volna. Mintha rögtön az elején fel akarta volna tárni, mennyi rendkívül izgalmas és aktuális témába fogja beleártani magát a Brexit utáni angol-francia konfliktustól kezdve a kibertámadások veszélyein és Aszad titkosított információinak megszerzésén át egészen egy zűrös Vincent Cassel-Eva Green románcig.

A baj csak az, hogy bár minden egyes hozzávaló kiváló, de összekavarva őket kaotikus és nehezen feldolgozható lett a végeredmény – egyelőre.

Az viszont nehezen mondható el a Liaison első részéről, hogy ne hozná meg a kedvet a folytatáshoz. Csak reménykedjünk benne, hogy ha már ekkorát merített, képes lesz felnőni a vállalásaihoz.

A Liaison az Apple TV+ kínálatában látható február 24-től.

Németh Míra

Németh Míra 2019-ben csatlakozott a Filmtekercs csapatához. Miután látta az Amélie csodálatos élete című filmet, 12 évesen döntött úgy, hogy filmekkel akar foglalkozni. Azóta „mindenevő”: szerzői filmeket, blockbustereket, dokumentumfilmeket egyaránt szívesen fogyaszt, különösen kedveli a sajátos rendezői szemléletet, az abszurd humort és a társadalomkritikát a filmekben.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!