Sorozat

Hozsánna néki? – Living Biblically

Vallási komédiákból nem vagyunk túlságosan elárasztva. Általában a felvilágosult nyugati világ inkább az ateizmust tekinti alapvetésnek humor tekintetében, így egészen különleges látni egy olyan sitcomot, mint a CBS új sorozata, a Living Biblically. Pilotkritika.

Hiába árad minden médiumból a keresztény kultúránk védelmének propagálása, a média és a filmek világában ma már nem menő vallásosnak lenni. Persze ez sosem a menőségről szólt, de a különböző hitvilágok, különösen a kereszténység olyan módszeresen lett szétszedve már George Carlin, Ricky Gervais, Bill Maher és megannyi híres humorista vagy szónok által, hogy néha már azt érzem, ciki bevállalni.

Hiszen ez sosem az észérvekről szólt, a Biblia pedig nem azért támadható, mert fiktív történeteket mutat be, hanem azok erkölcsi kérdései már nem felelnek meg aktuális életünknek. Az ószövetségi Isten még bosszúálló volt, áldozni kellett neki és olykor merész próbatátelek elé állította híveit – Ábrahámnak a saját fiát kellett volna megölni a példa szerint, amit végül nem kellett végrehajtania. Az újszövetségi tanok ellenben bevezettek egy humanizmust, a feltétel nélkül szerető Istenről, aki 100%, hogy nem fogja özönvízzel rebootolni az emberiséget.

Mindezt igyekeztem annyira elnagyoltan megfogalmazni, mint aktuális pilotunk, a Living Biblically teszi. A CBS vígjátékának főszereplője ugyanis nem azon gondolkozik el, hogyan lehetne jó keresztény, hanem miképpen lehetne jobb ember. A vallással nagyjából a rituálékig bezárólag tisztában lévő, de azokat nem gyakorló és a lelki oldalát egyáltalán nem értő Chip (Jay R. Ferguson) azonban nagy döntést hoz, mely mindenre kihatással lesz az életében. Chip legjobb barátja halála után nem találja a helyét a világban – ezt onnan tudjuk, hogy a szereplők mondják neki!

Barátnője váratlan terhessége azonban arra sarkallja, hogy alaposan átrendezze életét, mégpedig úgy, hogy a Biblia szerint kezd élni.

Erre a bejelentésére még katolikus gyóntatópapja is csak önfeledt kacagással reagál, hiszen szerinte nem lehet azt az életvitelt átemelni napjaink modern világába. Chip azonban nem rest, első próbatételként olyan ruhákat kezd hordani, melyek egyetlen anyagból készültek a sok matériakeverés helyett. A hazugságok elkerülése pedig akkor állítja kihívás elé, mikor kollégáját kéne bevédenie félrelépési ügyeivel kapcsolatban.

A Living Biblically nem sokat mutat az első epizódjában a kihívásokból, így bőven maradt még mutatnivaló a következő részekben. Az egyetlen markáns elem, ami már most átüt, az az elképesztő könnyed hangulat. A legtöbb szituációs komédiára jellemző felnagyított, karikaturisztikus stílust pedig feltölti a rengeteg vallásos poén. Mert ugye a Living Biblically nem egy kereszténységet propagáló sorozat, de nem is ítéli el a gondolatvilágát. A modern és a bibliai élet kontrasztja mellett popkulturális utalások tömkelege is várható, hiszen főhősünk filmes újságíróként dolgozik. Humorosnak tűnő mellékkarakterek, szimpatikus szereplők – egyiküket Chris Rock öccse, Tony Rock alakítja – találhatók a történetben, egyedül magával a főszereplő gondolkodásmódja nem stimmel.

Chip ugyanis első látásra nagyon buta fickó. Összekeveri a vallásosságot, az erkölcsi tanításokat és a külsőségeket egymással. A történet egy regény adaptációja, így feltételezem, hogy maga a sorozat is erre a tanulságra fog majd építeni, de így az első részben túl hirtelen hozta meg a döntést, mely teljesen idegen a személyétől.

A Living Biblically végül egy kellemes meglepetés lett számomra. A témában van még spiritusz, már csak abban kell bízni, hogy a karakterek és az írók jól adagolják az egészet, és véletlenül sem akarnak a vallásosak és az ateisták közül bármelyik oldalra állni. Csak akkor lehet igazán nagy gond a CBS komédiájával, ha elfogulttá válik, és ez könnyen előfordulhat.

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel 2017-ben csatlakozott a Filmtekercs szerkesztőségéhez, 2018 és 2022 között szerkesztőként segítette a lap mindennapi működését. Bár celluloid-mindenevő, kedvencei a morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok, az igényes blockbusterek, emellett szenvedélyes katasztrófaturista is, így nincs olyan egy-kétpontos film, amely ne keltené fel az érdeklődését.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com