Sorozat

Ragaszkodni körömszakadtáig – Lőpor

Lőpor

Erőszakban nincs hiány a Trónok harca főszereplőjének új sorozatában. A Guy Fawkes féle katolikus-anglikán belviszályt feldolgozó Lőpor című minisorozat a héten debütált az HBO-n.

Alig 100 évvel vagyunk VIII. Henrik dafke házasodási szándékai után, ami új felekezet adott az országnak, de az 1600-as évek elején még bőven nem szilárdult meg az angliai vallási helyzet. A ma már egyértelműen anglikánnak számító országban szó szerint tűzzel és vassal irtották a katolikusokat, akik gyakran szintén szó szerint körömszakadtáig ragaszkodtak hitükhöz, és ezt a film sem rest bemutatni. Persze fegyverrel volt felfegyverkezve az akkor már igencsak földalatti módszerekkel találkozó pápista réteg is.

Messze vagyunk már a keresztes háborúk időszakától, de tart még a spanyol inkvizíció, és úgy általában is távol áll még a vallási vitarendezés a kulturált megoldásoktól.

Marad hát a kínzás és a lőpor.

Érdekes módon a földalatti katolikus mozgalmat tette szimpatikusabbá a BBC háromrészes minisorozata. Már az első rész első, hosszú jelenete is egy szeretetközösségben együtt lévő, a hatalom protestáns elnyomói elől rejtőzködő, a meghurcoltatástól nem félő közösséget mutat be, ahogy Guy Fawkes, Robert Catesby vagy Henry Garnet atya mint spirituális vezető és mások hősi halála is dicső tettként jelenik meg a képernyőn. Pedig kevés nagyobb brit ünnep van ma, mint a Guy Fawkes-nap, vagyis az I. Jakab király elleni összeesküvés leleplezése.

A háromszor egy órás Lőpor két főszereplővel rendelkezik, kár, hogy ők egyszer sem találkoznak. Robert Catesby (a Trónok harca Jon Snow-jaként már jól ismert Kit Harington) a felkelés szellemi atyja. Az ő motivációit látjuk, ő határozza el a Parlament felrobbantását, ahogy ő szedi össze a pénzt, a fegyvert és a paripát is. A történet személyes szálai miatt vele tudunk a leginkább azonosulni. Jól megrajzolt, modern férfi, azonosulni való hős körvonalai látszódnak. Kevés beszéddel sokat ad át erős színészi alakítása.

Lőpor

Fájó módon az udvari oldal már jobban döcög. A másik főszereplő Lord Robert Cecil (Mark Gatiss), a kancelláriaminiszter, a király legbennfentesebb embere, aki inkább maga irányítja az udvar ügyeit, mégis gyakran kénytelen átérzi, milyen az egyszer fent, máskor lent. Személyes karrierje szempontjából sem mindegy, mennyire megy jól a katolikusoknak. Cecil személyes mozgatórugóit még csak jól látjuk, az angol-spanyol viszály és a 80 éves háborút lezárni készülő békeszerződés viszont kissé elnagyolt. Holott a spanyol katolikusoktól reményt váró Catesby-ék miatt ez a viszony lehetne akár ütőere is a történeteknek.

A Lőpor azonban így sem okoz csalódást. Egy izgalmas kosztümös alkotás, ahol minden epizódban akad kiemelten jól összerakott, a suspense rendezői eszközével brillírozó hosszú jelenet. Mindenesetre a sorozatot csak azoknak ajánlom, akik tűrik a gyakran különösen kegyetlen kínzások bemutatását is. Persze ez a korral és annak szokásaival együtt jár, és sokkal inkább hitelességét adja ez a gyakran saját hatalmukat megerősíteni vágyó királyok korának.

Sergő Z. András

Sergő Z. András a Filmtekercs.hu alapítója és 2022-ben bekövetkezett haláláig felelős szerkesztője volt. Aktívan követte Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film eseményeit. Érdeklődési körébe tartoztak a dokuk, a kamaradarabok, a sport- és a valláspolitika.