Sorozat

Ragaszkodni körömszakadtáig – Lőpor

Lőpor

Erőszakban nincs hiány a Trónok harca főszereplőjének új sorozatában. A Guy Fawkes féle katolikus-anglikán belviszályt feldolgozó Lőpor című minisorozat a héten debütált az HBO-n.

Alig 100 évvel vagyunk VIII. Henrik dafke házasodási szándékai után, ami új felekezet adott az országnak, de az 1600-as évek elején még bőven nem szilárdult meg az angliai vallási helyzet. A ma már egyértelműen anglikánnak számító országban szó szerint tűzzel és vassal irtották a katolikusokat, akik gyakran szintén szó szerint körömszakadtáig ragaszkodtak hitükhöz, és ezt a film sem rest bemutatni. Persze fegyverrel volt felfegyverkezve az akkor már igencsak földalatti módszerekkel találkozó pápista réteg is.

Messze vagyunk már a keresztes háborúk időszakától, de tart még a spanyol inkvizíció, és úgy általában is távol áll még a vallási vitarendezés a kulturált megoldásoktól.

Marad hát a kínzás és a lőpor.

Érdekes módon a földalatti katolikus mozgalmat tette szimpatikusabbá a BBC háromrészes minisorozata. Már az első rész első, hosszú jelenete is egy szeretetközösségben együtt lévő, a hatalom protestáns elnyomói elől rejtőzködő, a meghurcoltatástól nem félő közösséget mutat be, ahogy Guy Fawkes, Robert Catesby vagy Henry Garnet atya mint spirituális vezető és mások hősi halála is dicső tettként jelenik meg a képernyőn. Pedig kevés nagyobb brit ünnep van ma, mint a Guy Fawkes-nap, vagyis az I. Jakab király elleni összeesküvés leleplezése.

A háromszor egy órás Lőpor két főszereplővel rendelkezik, kár, hogy ők egyszer sem találkoznak. Robert Catesby (a Trónok harca Jon Snow-jaként már jól ismert Kit Harington) a felkelés szellemi atyja. Az ő motivációit látjuk, ő határozza el a Parlament felrobbantását, ahogy ő szedi össze a pénzt, a fegyvert és a paripát is. A történet személyes szálai miatt vele tudunk a leginkább azonosulni. Jól megrajzolt, modern férfi, azonosulni való hős körvonalai látszódnak. Kevés beszéddel sokat ad át erős színészi alakítása.

Lőpor

Fájó módon az udvari oldal már jobban döcög. A másik főszereplő Lord Robert Cecil (Mark Gatiss), a kancelláriaminiszter, a király legbennfentesebb embere, aki inkább maga irányítja az udvar ügyeit, mégis gyakran kénytelen átérzi, milyen az egyszer fent, máskor lent. Személyes karrierje szempontjából sem mindegy, mennyire megy jól a katolikusoknak. Cecil személyes mozgatórugóit még csak jól látjuk, az angol-spanyol viszály és a 80 éves háborút lezárni készülő békeszerződés viszont kissé elnagyolt. Holott a spanyol katolikusoktól reményt váró Catesby-ék miatt ez a viszony lehetne akár ütőere is a történeteknek.

A Lőpor azonban így sem okoz csalódást. Egy izgalmas kosztümös alkotás, ahol minden epizódban akad kiemelten jól összerakott, a suspense rendezői eszközével brillírozó hosszú jelenet. Mindenesetre a sorozatot csak azoknak ajánlom, akik tűrik a gyakran különösen kegyetlen kínzások bemutatását is. Persze ez a korral és annak szokásaival együtt jár, és sokkal inkább hitelességét adja ez a gyakran saját hatalmukat megerősíteni vágyó királyok korának.

Avatar

Sergő Z. András

Sergő Z. András alapító, főszerkesztő-helyettes. Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film követője. Kedvencei a dokuk, a kamaradarabok, sport- és valláspolitika. [email protected]

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya