Sorozat

Lost and found – Manifest

Sci-fi, dráma, erős karakterek, minden, ami kell egy ígéretes sorozathoz – ezzel nyitott az NBC új szériája, a Manifest. Pilotkritika.

Egy csapat ember repülőre száll, félúton turbulenciában kerülnek – na, pontosan így indulhatna egy Lost – Eltűntek koppintás is. Jeff Rake kreátor azonban nem akar a tévézés történetének egyik legellentmondásosabb befejezését produkáló széria nyomában járni: amilyen hamar bajba sodorja hőseit, olyan hamar meg is menekíti őket. Csakhogy a leszállás után mindenki döbbenten konstatálja, hogy amíg a repülőgép utasainak csupán pár óta telt el az égben, a földön elmúlt öt év.

A történet középpontjában a Stone család áll, akik nyaralásról térnek haza Jamaicáról. A gépet túlfoglalják, ezért a rendőr Michaela (Melissa Roxburgh), a hírszerző öccse, Ben (Josh Dallas) és Ben fia, a leukémiás Cal (Jack Messina) egy másik géppel követik a testvérek szüleit, Ben feleségét (Athena Karkanis) és Cal ikertestvérét, Olive-ot (Luna Blaise). Amikor leszállnak a gépről, sokkolva tapasztalják, hogy édesanyjuk az eltelt öt évben meghalt, Michaela vőlegénye (J. R. Ramirez) pedig elvette Michaela legjobb barátnőjét. És ha ez még nem lenne elég, a testvérek a landolás óta különös hangokat kezdenek el hallani…

Jeff Rake-kel tapasztalt showrunnert kapott a széria: a művész korábban olyan sorozatok születésénél bábáskodott író-producerként, mint a Dr. CsontA szépség és a szörnyeteg vagy A kiválasztottak, így világosan látszik, hogy a misztikum és a melodráma keverése nem lesz neki új feladat.

Az eddigi terepmunka meg is hozta a gyümölcsét – a Manifest szupererős nyitányt hozott

annak ellenére is, hogy az alkotók – a kellő számú csavar lehetőségének megteremtésére – nem átlagembereket, hanem klisés módon nyomozókat tettek a sztori középpontjába. A teli repülőn persze utazott még jó pár ember – néhány villanásnyira fel is veti az első rész, hogy talán közülük is lesznek, akik nagyobb szerephez jutnak, egyelőre azonban főleg a család körül zajlik a történet.

https://www.youtube.com/watch?v=nx7Fx59tfSQ

A családi kavarás mondjuk pont elég helyzetet teremt, hogy a néző azonnal beszippantódjon a történetbe. A történetet narráló Michaelát percek alatt zárjuk a szívünkbe, Melissa Roxburgh kellően sérült, mégis erős karaktert hoz ahhoz, hogy szívesen kövessük az egész, 13 epizódot ígérő évadon át. Nagy kérdés, hogy a következő részek tudják-e tartani a tempót: a mindösszesen 42 perces pilotban a hősök elvesznek, azután meglesznek, teljesen átérezhetően átélik életük legnagyobb drámáit, megoldanak egy bűnügyet, azt hiszik, megőrültek – és még filozofálni is van idejük az eleve elrendeltetés természetéről. Jeff Rake sokat markol és legalább annyit is fog – remélem, a következő részekben sem csúszik ki kezéből az irányítás.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs főszerkesztője és egyik alapítója. Geográfusként végzett, majd szabadúszóként írt. Miközben filmes diplomáján is dolgozik, saját PR ügynökségét építi. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek. [email protected]

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya