Sorozat

Ma indul a Marslakók

Marslakók torta a sajtótájékoztatón. MTI Fotó: Kallos Bea

Marslakók torta a sajtótájékoztatón. MTI Fotó: Kallos Bea

Vasárnap látható először az MTVA saját gyártású Marslakók című sorozata. Este 20:10-től dupla nyitóepizóddal indul a sorozat, melyet bár mozgalmasabbnak szánnak a vetélytársaknál, mégsem fűznek hozzá nagy nézettségi elvárásokat. És itt a főcímzene is: „te leszel a nézők pitypangja!”

A Marslakók egy online lap mozgalmas hétköznapjait mutatja be. Az alaptörténet szerint öt újságíró, fotós, informatikus és jogász összeáll, hogy egy új internetes lapot indítsanak: oknyomozó riportokat készítenek, művészekkel beszélgetnek, és közben a magánéletüket próbálják meg egyben tartani. A fő karaktereket Mazányi Eszter, Valentin Titánia, Boronyák Gergely, Gémes Antos, Horváth Lajos Ottó és Schlanger András alakítja. „Egy közszolgálati televíziónak nincs fontosabb feladata, mint olyan, hazai gyártású fikciós sorozatokat közvetíteni a nézőknek, amelyek a mi problémáinkat, örömeinket, élethelyzeteinket mutatják be” – mondta Medveczky Balázs, az MTV Zrt. vezetője.

Nincsenek nagy elvárások

Az első évben nincs nézettségi elvárás a sorozattal szemben. A második évadtól a Marslakóknak hoznia kell az esti fő műsorsáv nézettségi átlagát, majd a harmadik évadtól 10 százalékkal meg kell haladnia azt. Az m1 főműsoridős közönségaránya tipikusan 5% körül alakul, míg – például – a Barátok közt nézettsége ugyanebben az időben 25% körüli, a Marslakókat tehát még a jól bejáratott harmadik évadban sem szánják a piacvezető sorozatok ellenfelének. A 2011 augusztusában megkötött szerződés a megrendelő MTVA és a Marslakók Produkciós Kft. (Jáksó László, a sorozat kreatív producerének cége) között 2014 júniusáig, azaz 430-440 epizód leforgatására szól. Az MTVA vezérigazgatója szerint a várható induló nézettséget alapul véve kalkulált 15 forint/néző alacsony fajlagos költségnek számít, ráadásul a sorozat remélt népszerűbbé válásával ez a mutató csökkenni fog. A stúdiójeleneteket egyelőre a rákospalotai Raleigh Stúdióban forgatják, júniusra azonban elkészül a Kunigunda úti gyártóbázis úgynevezett szappanopera stúdiója, ekkortól oda költözhet a gyártás.

Mozgalmas sorozat várható

A magyar gyártású televíziós sorozatoknál a külső forgatások aránya általában 10 százalék körüli, ezzel szemben a Marslakóknál 30-40 százalék között lesz, ami magában jelzi: mozgalmas szappanopera várható – fogalmazott Jáksó László, és Hujber Balázs látványos díszleteit is kiemelte. Mivel újságírókról van szó, az epizódokban aktualitások is feltűnnek – jegyezte meg. A kreatív producer elmondta: lehetőség szerint minden epizódban helyet kap egy 1-2 perces rész, amelyet az adás napján forgatnak bele friss eseményekkel, közéleti szereplőkkel, így egy kicsit keveredik majd a fikció és a való élet.

Halkó Gabriella producer beszámolója szerint az első tizenhat epizódban a színészeken kívül összesen 202-en dolgoztak. Az első hetek mérlege többek között egy felgyújtott ház és egy fejreállított autó. Az adásonként 26 perces Marslakók vezető írója Czető Bernát László; a sorozat rendezői Rozgonyi Ádám, Eckhardt Balázs, Rudas Gábor és Oláh Zoltán. A kezdő dupla epizód március 4-én 20.10-től látható az m1 műsorán.

A comment.com közzétette a Marslakók főcímzenéjét is – Bebe énekli: „Te leszel a nézők pitypangja!”

Forrás: MTI.hu, sajtoklub.tv, nezettseg.blog.hu.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com