Sorozat

Visszautasíthatatlan ajánlatok – Maltese, a maffianyomozó

A kiváló Gomorra alkotói ezúttal visszatérnek a szervezett bűnözés gyökereihez, a hetvenes évek Szicíliájába. Maltese, a maffianyomozó (Il Romanzo del Comissario) pilotkritika.

Kétségtelen, hogy az elmúlt néhány év igencsak jó volt a maffiával vagy úgy egyáltalán a szervezett bűnözéssel kapcsolatos sorozatok rajongói számára. A Narcos, az Ozark, a kiváló spanyol Cocaine Coast, vagy hogy az olaszoknál maradjunk, a Gomorra és a Suburra is megtalálta a maga útját, hogy sikeresen építsenek tovább egy több évtizedes hagyománnyal rendelkező zsánert. Egy zsánert, amely hemzseg a nagyobbnál nagyobb klasszikusoktól.

Ezek közül az egyik legizgalmasabb és talán legletaglózóbb élmény az olasz Gomorra volt – éppen ezért nagy öröm, hogy ezen sorozat írói, Leonardo Fasoli és Maddalena Ravagli döntöttek úgy,

visszanyúlnak ennek az egész jelenségnek a gyökereihez.

Oda, amikor a maffia még nem ez a mai maffia volt, sőt, amikor egyesek csak a szenzációhajhász média találmányaként tekintettek rá. Abba az időbe, amikor meghatározó mértékben jelenik meg az, ami minden maffiatörténetben fordulópontot jelent: a drog.

Ez a két sarokpont, drog és média, már a Maltese első jeleneteiben meghatározó szerephez jut. 1976-ban járunk, amikor egy rendőrkülönítmény épp rajtaüt egy drogbandán Rómában. Az egyik rosszfiú szökni próbál, menekülés közben többször rálő a csapatot vezető Maltese nyomozóra (őt a többszörös díjnyertes Kim Rossi Stuart alakítja), de a rendőr nyer, aki végül lelövi a bűnözőt. Dicséret helyett azonban leszidást kap, mert ha hulla van, akkor lecsap a sajtó. És a sajtóvisszhang fontosabb, mint az elért eredmények.

Furcsa kettősség ez, amely később is visszatér majd, jól szimbolizálva a sorozat szerkezetét, ütköztetve a régit és az újat. Maltese egyértelműen a régimódi, klasszikus jó zsaru, akit nem érdekel más, csak a rábízott eset megoldása. Nem hajlandó figyelembe venni más tényezőt, márpedig

egy megváltozott világban, megváltozott bűnözők között egy megváltozott rendőrre van szükség.

De ezzel hamarosan Maltese is szembesül, mikor hazatér szicíliai szülővárosába egy gyerekkori barátja esküvőjére. Egy szerencsétlen tragédia után az esküvőből temetés lesz, a férfi becsülete pedig úgy kívánja, hogy maradjon és járjon az eset végére.

Itt egy kis fricskával él a sorozat, hisz az új kollégákat már-már úgy mutatja be, mint egy tipikus maffiacsaládot: mindenkinek beceneve és sajátos funkciója van. Vannak a tisztek és vannak a szürke közkatonák, akik közé most odacsöppen ez az új főnök. Az örök idealista Maltese természetesen a saját ösztöneit követve indul a nyomok után, de egy újságcikk más irányba tereli a nyomozást.

Itt bicsaklik meg először a módszere, s vele együtt sok minden más.

Hamarosan egyre több jelét kapja, hogy a boldog gyerekkor helyszínei és szereplői már nem azok, amiknek és akiknek megismerte őket. Ez a rádöbbenés csak az első lépések egyike ebben a szövevényes ügyben, amelynek felderítéséhez változnia kell és alkalmazkodnia kell. Izgalmas utazás lesz, melynek során nemcsak a modern szervezett bűnözés, hanem az azt kordában tartani kívánó modern zsaru is megszületik majd.

A nyolcrészes minisorozat 2019. március 2-től látható az EPIC DRAMA csatorna műsorán.

Németh Barna

Németh Barnabás a Szegedi Tudományegyetemen végzett magyar szakon, jelenleg néhány könyvkiadónál dolgozik. Szabadidejében olvas és sorozatokkal foglalkozik, díjszezon idején pedig a díjszezonnal.