Sorozat

Új idők – Mars – Utunk a vörös bolygóra – Pilot kritika

Jihae as Hana Seung, Mission pilot, systems engineer. The global event series MARS premieres on the National Geographic Channel in November 2016. (photo credit: National Geographic Channels/Robert Viglasky)

Jihae as Hana Seung, Mission pilot, systems engineer. The global event series MARS premieres on the National Geographic Channel in November 2016. (photo credit: National Geographic Channels/Robert Viglasky)

A MarsUtunk a vörös bolygóra nemcsak a űr meghódításának új lehetőségeit mutatja be, de az ismeretterjesztés történetének új korszakát is egyértelműen elhozza.

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

A Vikingekkel a History Channel már megmutatta, hogy meg lehet szerettetni a történelmet bármelyik generációval egy tudományosan hiteles, de ismeretterjesztésre is kiválóan alkalmas filmsorozattal. Most a National Geographic bizonyítja, hogy még ennél is tovább lehet menni: Ron Howard producer segítségével az ismeretterjesztő filmek egy új generációját hozzák el nekünk, ahol a dokumentumfilmes elemek tökéletesen belesimulnak a 2033-as, először embereket a Marsra küldő expedíció fiktív történetében.

Ron Howard a néhány vállalhatatlan Dan Brown adaptáció – köztük a legutóbb mozikba kerülő, botrányos Inferno – ellenére is tökéletes választásnak bizonyult egy ilyen filmes expedíció megvalósítására, hisz olyan elévülhetetlen klasszikusokkal, mint az Egy csodálatos elme, az Apollo-13 vagy a Hajsza a győzelemért már megannyiszor bizonyította, hogy otthon van a tudomány, az űr és az akció világában is. Howard most sem okozott csalódást, és ezek olyan tökéletes egyvelegét adta, ami bizony – ha kitart a teljes miniszéria erejéig – komoly mérföldköve lehet a tudományos-ismeretterjesztésnek.

A történet szerint 2033-ban járunk. A Daedalus űrhajó hat asztronautával a fedélzetén indul a Mars felé, hogy ott megvalósítsa Elon Musk álmát: emberi életre alkalmas települést hozzon létre. Miközben együtt izgulunk az űrhajósokkal a küldetés sikeréért, dokumentumfilmes betétek segítségével ismerkedhetünk meg a marskutatás jelenlegi fejleményeivel. Izgalmas, ahogy ezek a betétek – hiába teljesen valósak – az elmúlt években játékfilmekben előszeretettel alkalmazott áldokumentarista elemek miatt egy pillanatig sem rántják ki a nézőt a film valóságából. Megszólalnak korunk legnagyobb űrkutatói és gondolkodói, beszél többek között a marsi élet lehetőségéről maga a SpaceX apja, Elon Musk is, a Mentőexpedíció alapjául szolgáló A marsi szerzője, Andy Weir és a sorozatot ihlető How We’ll Live on Mars írója Stephen Petranek is.

Kata Sarbo in the global event series MARS which premieres on the National Geographic Channel Monday, Nov. 14, at 9/8c in the U.S. and Internationally on Sunday, Nov. 13. (photo credit: National Geographic Channels/Robert Viglasky)

Filmes szempontból a NatGeo egyértelműen a hollywoodi blockbustereket célozta meg. Rendkívül látványos és nagyformátumú pilotot készített – hol van már, amikor a tévés formátum bármilyen korlátot is jelentett a vizualitásban. A színészeket illetően teljesen friss a csapat, az egy szem Olivier Martinez kivéve csupa az áttörés előtt álló fiatal tehetséggel ismerkedhetünk meg. Óriási öröm, hogy a Budapesten forgatott produkció stáblistáján a szereplők között is találunk magyar neveket: Sarbó Kata alakítja az egyik földi irányítót, Haumann Máté pedig egy kisebb szerepben tűnik fel.

Olivier Martinez as Ed Grann, CEO of the Mars Mission Corporation, speaks at the podium in National Geographic Channels global miniseries event MARS. (photo credit: National Geographic Channels/Robert Viglasky)

Az újszerű forma igazi játszva tanulás. A sztori rendkívül izgalmas, közben pedig annyira informatív, amennyire csak film lehet. A Mars – Utunk a vörös bolygóra sorozat kapcsán Ron Howard elmondta, hogy producer társával, Brian Grazerrel olyan műsort akartak készíteni, amely egyszerre érdekes a mozirajongóknak és a tudományos műsorok kedvelőinek, és amely nemcsak a száraz tényeket ismerteti, hanem egészen közel hozza az űrutazás és a Mars-kutatás témáját az emberekhez – hát úgy vélem, ezt a küldetést sikerült maradéktalanul teljesíteni. Kíváncsi vagyok, milyen kihívásokkal szembesül még a bolygón leszálló csapat – és milyen izgalmas meglepetéseket tartogatnak még a nézőknek az alkotók.

A MarsUtunk a vörös bolygóra első epizódját november 13-án vasárnap 21 órakor a FOX és a NatGeo műsorán is láthatják a tudomány, a sci-fi – és a jó filmek rajongói.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés