Sorozat

A legjövedelmezőbb franchise: szervezett bűnözés – McMafia

Az első blikkre biztosan viccesnek tűnő McMafia címvalójában egy véresen komoly BBC-sorozatot takar a nemzetközi bűnözésről a modern világban.

Nem kellett hozzá sok idő, hogy a „nap híre” kifejezést az „óra híre” váltsa fel ebben a felgyorsult világban. Tetszik vagy nem tetszik, a világ egy nagy falu lett, ahol minden mindennel kapcsolatban áll. Ahogy nagyjából minden, úgy

a szervezett bűnözés is alkalmazkodott a kor kihívásaihoz,

erről írt egy dokumentarista könyvet Misha Glenny, amelyben a beduin csepészektől kezdva az indiai cyber-bűnözőkön át a szerb feketepiacig helyet kapott minden, ami átszövi napjaink alvilágát. A kötet nem regény volt, Hossein Amini (Drive-Gázt!) és James Watkins (Eden Lake – Gyilkos kilátások)mégis ezt választották új sorozatuk alapjául.

Ennek megfelelően a McMafia egy sok nyelven megszólaló, legalább egy tucat különböző nációjú színészt felvonultató bűnügyi történet lett egy kontinenseken átívelő, nagyon sok összetevőből álló sztorival, amelynek középpontjában egy Oroszországból elűzött, és most Angliában élő család áll. A családfőt (Alekszej Szerebrjakov – Leviatán) megtörték az évek, képtelen belenyugodni, hogy eredeti otthonától kell élnie, hogy lányának fekete barátja van és hogy fia már inkább angol, mint orosz.

És ez így is van, a fiú (James Norton – Happy Valley, és talán a Daniel Craig utáni James Bond) már a nyugati értékrendben szocializálódott, ennek megfelelően próbál üzletelni és ennek megfelelően éli az életét. Nagybátyja ennek az ellenkezőjét véli, minden idejét annak szenteli, hogy bosszút álljon az őket elűző orosz oligarchán, és ebben izraeli sorstárs (David Strathairn – Lincoln, Good Night and Good Luck) van segítségére, csakhogy a férfi elkövet egy hibát: a lassú víz partot mos elve helyett a gyors cselekvést választja, ami aztán az egész családot bajba juttatja.

Ennek köszönhetően a James Norton játszotta Alex pontosan abba a pozícióba kerül, mint A keresztapa Michaelje – hiába akar ő mást, a múltja mindig visszarántja. És ez az a pont, ahol a játszma működni kezd. Kiváló ötlet volt a bűntörténetek ezen ősrégi toposzával nyitni, hisz ez egy kiváló kapocs régi és új között. A dilemma ugyanaz, csak közben változtak az idők. A bandaháború a fejlett világban már nem az utcán dúl (bár a konzervatívabb orosz maffiózók azért még elmetélnek néha egy-egy nyakat…), hanem a tőzsdén és a politikában, résztvevői nem kopasz verőlegények, hanem bankárok és üzletemberek –

a gengszterek fehér gallért öltöttek.

Hatalmas falatnak tűnik ez így elsőre, de azzal, hogy egy ilyen országokon átívelő történetet személyessé tették, az alkotók elkerülték a hibát, hogy többet markoljanak a kelleténél. A recept pedig működik, a bűnügyi szál szépen egybeforrt a magánéletivel, a kettő mind hangulatában, mind feszültségteremtésben kiegészíti egymást. Ezek után pedig jogosan remélhetjük, hogy a McMafia inkább lesz egy új Éjszakai szolgálat vagy Aznap éjjel, sem mint egy új Riviéra. Az alapok megvannak hozzá, most már csak élni kell vele.

  • 7/10
    - 7/10
7/10

Németh Barna

Németh Barnabás a Szegedi Tudományegyetemen végzett magyar szakon, jelenleg néhány könyvkiadónál dolgozik. Szabadidejében olvas és sorozatokkal foglalkozik, díjszezon idején pedig a díjszezonnal.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés