Sorozat

Meghódította a női szíveket – Szívek szállodája

luke01A két Gilmore lány a 2000-es évek televíziózásának legbájosabb párosa volt, akiknek kalandjait időről időre érdemes elővenni, ha kell egy kis húsleves a léleknek. Mert ez az, amiben a Szívek szállodája azóta is, hogy 15 éve október 5-én bemutatták, verhetetlen – pillanatok alatt megmelengeti az ember szívét.

Adott Lorelai (Lauren Graham) és Rory Gilmore (Alexis Bledel), anya és lánya, de inkább mintha barátnők lennének. Hiszen a korkülönbség igen csekély, Lorelai tinédzserként adott életet Rorynak – szembeszállva felső tízezerbeli családjával. Lorelai azóta sem igen beszél szüleivel – de mikor Rory beiskolázásához egy nagyobb summa kell, üzletet köt anyjával (Kelly Bishop): a pénzért cserébe minden péntek este részt kell venniük a családi vacsorán. Itt kapcsolódunk be a történetbe, amit aztán hét évadon át követve szinte mi magunk is a Gilmore család részévé válunk.

1427480574_gilmore-girls-zoomA magyar címadás, Szívek szállodája, Lorelai munkájára utal: kezdetben egy jól menő szálló ügyvezetője, majd pár évaddal később megnyitja barátnőjével, Sookie-val (Mellissa McCarthy ezzel a sorozattal alapozta meg karrierjét) közösen saját hoteljét. A cím igencsak félrevezető, a fókusz ugyanis a legkevésbé sem a szállodán van – a középpontban a két lány és a körülöttük élők állnak. Stars Hollow, a fikciós kisváros, ahol élnek – a kisváros, ahová mindannyian vágyunk –, a szülők felsőtízezerbeli kontrasztos és sokszor képmutató világa, a férfiak, akik legyeskednek körülöttük, és a barátok, akik mindig vigaszt jelentenek számukra.

15 érdekesség a 15 éves Szívek szállodájáról – olvasd el ezt is!

Ahogy a magyar cím is sejteti, Amy Sherman-Palladino és Daniel Palladino sorozatában a szívügyek nem kis hangsúlyt kapnak: Luke (Scott Patterson), a kisvárosi büfés és a Lorelai hat évadon át tartó évődése olyan szerelem, amit biztosan helyet kap minden idők legszebb tévés románcai között. De persze nem csak Luke indul Lorelai szívéért, versenyben van Rory apja, Christopher (David Sutcliffe) és számos más lovag is. Persze ahogy Rory felcseperedik, az ő életében is egyre nagyobbak a szívzűrök – amit a nézők is elszenvednek vele együtt.

gilmor~ls_34293194_2200_1459

És meg is érkeztünk a sorozat legnagyobb erényéhez: hogy biztosan magunkra ismerünk a történeteiben. Sokszor abszurd, mégis ismerős szituációkba keverednek a szereplők – gyakran saját magunkon nevetünk, ahogy látjuk csetléseiket. Az egész szériára jellemző a humor, nem a harsány, hanem a rendkívül szofisztikált, már-már szarkasztikus fajtából. Nemcsak a dialógok, de a sokszor különc karakterek is forrásai egy-egy jó poénnak, aminek a Szívek szállodája különlegesen jó hangulatát köszönheti.

 

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com