Sorozat

Amikor a nagy Szellemek találkoznak – Megszállottak viadala (2. évad)

A Megszállottak viadala című sorozat második évadában természetesen tovább folytatódik a harc Eve és Villanelle között. Ám ebben még nem merül ki az újabb történet, mert időközben megjelenik a Szellem is.

Miként azt a Megszállottak viadala sorozat első évadában láthattuk, két megszállott nő feszül egymásnak. Intelligensek, rátermettek és a végtelenségig elszántak – csak éppen a törvény két oldalán állnak. Míg Villanelle (Jodie Comer) egy érzéketlen, elvetemült bérgyilkos, aki gátlástalan magamutogatással hagyja névjegyét a tett színhelyén, addig Eve (Sandra Oh) a brit MI5 biztonsági szolgálat nagy fantáziával megáldott munkatársa, aki szolidnak tűnő családi életet él lengyel származású férjével, ám épp ez a hétköznapiság inspirálja őt munkája kalandossá tételében. Találkozásuk első pillanatától bonyolult kapcsolat fűzi egybe a két nőt, amit egyfelől az egymással való rivalizálásuk fűt, másfelől azonban letagadhatatlanul működik közöttük bizonyos homoerotikus vonzalom.

A sorozat második évadáról is eleinte úgy tűnt, hogy az ő macskaharcuk körül fog forogni minden, hiszen az első évad úgy zárult, hogy Eve leszúrta Villanelle-t, amiért az vad bosszút esküdve eredt a nyomába.

És ez így is van, tehát továbbra is az ő kergetőzésüket követhetjük nyomon, ám közben történt még egy s más is. Merthogy feltűnt közben a színen egy másik kegyetlen bérgyilkos is, akinek elfogását az MI5-ból az első évadban kirúgott, de most visszavett Eve kapja feladatául. Azonban nincs könnyű helyzetben, az újonnan felbukkant bérgyilkosról ugyanis semmit nem lehet kideríteni, mert Villanelle magamutogató stílusától eltérően egy teljesen neutrális személyiség. Nemhogy árulkodó és hivalkodó nyomot nem hagy maga után, de eleinte még azt sem tudják róla eldönteni, hogy férfi, avagy nő az elszánt gyilkológép. Épp ezért Szellemnek nevezik az MI5-on, amikor Eve profilalkotással próbálja kideríteni a kilétét.

A Szellem feltűnése azonban nemcsak hogy új feladat elé állítja Evet, de teljességgel át is rendezi az addig kialakult személyközi viszonyokat. Eve-nek most már két bérgyilkost kell elkapnia, akik közül az egyikhez vonzódik, míg a másik titokzatosságával és elvetemültségével taszítja. Villanelle-nek pedig immáron két riválisa is akad, ráadásul az általa is ismeretlen Szellemmel még froclizzák is a megbízói, így hát nem csoda, ha az indulat egyre csak gyűlik benne.

Ez az új, hármas felállás kimondottan jót tesz a sorozatnak, mert a három szereplő közötti pszichés erővonalak szövevénye igen erős dinamikát kölcsönöz a történéseknek.

A kémthrillerek sokáig igazi férfiműfajnak számítottak, mígnem egyszer csak elkezdtek feltünedezni félelmet nem ismerő nők is a zsánerben. Nos, úgy tűnik, a Megszállottak viadala még túl is teljesíti a normát, mert a sorozatban majd’ minden kémelhárító főnök nő, és most még egy újabb, eddig nem látott fő főnöknő is ismertté válik előttünk. Férfias karakterek valamennyien, akik túlfűtött ambíciótól hajtva képesek messze túlszárnyalni az erősebbnek hitt nemet, a kérdés csak az, valóban tudnak-e most eredményt felmutatni.

A sorozat második évada nagyon az elején tart még, és ahhoz hat epizódot kell végigizgulnunk, hogy megtudjuk, e hármas konstellációban ki kerekedik felül a végén: az immáron két bérgyilkost is űző-hajtó Eve, a Szellemmel és Eve-vel egyaránt rivalizáló Villanelle, avagy mindannyiukon a Szellem?

Argejó Éva

Argejó Éva szociológiát és filozófiát tanult az ELTE-n, a Magyar Televízió kulturális műsorának (Múzsa) szerkesztője volt, jelenleg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa. Specializációja a társadalmi dráma, a sci-fi, a fantasy és a thriller.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com