Sorozat

Mély, meghökkentő és intelligens – Sírhant Művek

Egy fiatal férfi párkapcsolati problémáiról számol be az előtte fekvő holttestnek, miközben púderrel próbálja elfedni egy súlyos baleset okozta sérüléseket annak arcán, hogy a hozzátartozók még egyszer utoljára olyannak lássák szerettüket, amilyen életében volt. Ütős jelenet. Bizarr találkozása az életnek és a halálnak, egyszerre mély és meghökkentő. Ez az egy jelenet pontosan fémjelzi a Sírhant Műveket, ami kötelező darab az igényes sorozatok és fekete humor kedvelői számára.

Alan Ball neve fogalom a filmszakmában. Elsősorban, mint az Amerikai szépség Oscar-díjas forgatókönyvíróját szokás ismerni. A Sírhant Művek forgatókönyve, és több részének rendezése szintén az ő nevéhez köthető. Ezek után nem meglepő, hogy egy magasan az átlag feletti igénnyel elkészített sorozatról van szó, ami jól megérdemelten gyűjtött be rengeteg egyéb más díj mellett három Golden Globe-ot is.

Temetkezési vállalkozónak lenni nem buli, gondolta a legidősebb Fisher gyermek, Nate, és lelépett, mielőtt beszippantotta volna a családi üzlet. Éppen az ünnepekre érkezik haza látogatóba, amikor kiderül, hogy az apja halálos kimenetelű autóbalesetet szenvedett. Szenteste. A család összeomlik. Nate pedig minden korábbi tervével szemben otthon marad, hogy segítse őket, és öccsével együtt átvegye a temetkezési vállalkozás vezetését.

Ebben a családban bizonyos szempontból Nate a fekete bárány. Már első pillantásra kiegyensúlyozottabb személyiség mint a többiek. A többi Fisher sokadik pillantásra sem tűnik annak. Nate elszántan próbál nekik segíteni, de nincsen könnyű dolga: özvegyen maradt anyja szenved a bűntudattól, mert megcsalta szeretett férjét, öccse, David már-már kínos precizitásával lelki viharok sorát igyekszik leplezni, húga, Claire pedig amellett, hogy művészi ambíciókat dédelget és egy kimustrált halottaskocsival jár be a gimibe, drogozik.

Viszonylagos normalitásával Nate a legstabilabb pont az ebben az érzelmi káoszban, ami a családot általánosan jellemzi. Ezzel a nézői azonosulás lehetősége leginkább az ő személyénél adott. Ugyanezen okok miatt a Fisher család átlagosnak semmiképpen nem mondható, holttestekkel és furcsábbnál-furcsább gyászolókkal teletűzdelt hétköznapjai legtöbbször az ő szemén keresztül követhetőek. A helyzetet még tovább bonyolítja, hogy Nate összeismerkedik a még nála is furcsább családi háttérrel rendelkező Brendával.

Ha egy sorozat öt évadon keresztül vájkál sikeresen egy család hétköznapjaiban, az a család minden lehet, csak egyszerű nem. Ez pedig nem egyszerű színészi feladatokkal jár. Minden egyes nagyobb szerep, amit ebben a sorozatban eljátszhattak, komoly kihívás. A szériában szereplők ezt kivétel nélkül fantasztikusan oldották meg, ami díjak egész sorát jelentette mindegyikük számára. A Nate-et alakító Peter Krausenak eddigi pályájának csúcsa sorozatbeli alakítása amiért két Golden Globe-ra és három Emmy-díj-ra jelölték, Frances Conroy Ruth Fisher szerepéért haza is vihetett egy Golden Globe-ot, de a legnagyobb kiugrást mégis a Davidet alakító Michael C. Hall könyvelhette el, aki a Sírhant Művek révén vált ismertté, és azóta számos sikeres filmben és sorozatban tűnt fel, amelyek közül a Dexter címszereplőjeként könyvelhette el a legzajosabb sikert. A Claire-t alakító Lauren Ambrose két Emmy-díj jelölés mellett szintén számos szerepfelkéréssel lett gazdagabb a sorozatbeli alakításának köszönhetően.

Lenyűgöző színvonalú sorozat, aminek megérdemelten ítélték oda díjak egész sorát. Ráadásul az egyik leghatásosabb befejezést is magáénak mondhatja.

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann az ELTE-n szerzett MA diplomát filmelmélet és filmtörténet, illetve történelem szakokon. Érdekli a streaming platformok világa. Szívesen készít interjúkat. Szabadidejében fotózik, néhány képe az oldalon is látható.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!