Sorozat

Mészárlásszakkör – Gyilkos hajsza

Gyilkos Hajsza (The Following)Őrült tempójú, megdöbbentő fordulatokkal operáló, országos csatornához képest szokatlanul brutális sorozatot indított el tavaly a FOX csatorna az Egyesült Államokban, amit aztán a nyáron az RTL Klub is átvett. A széria leginkább a Gyilkos elmék és a 24 keveréke, viszont sajnos az említett sorozatoknak nem csak a jó tulajdonságait vegyíti.


Hirdetés

A társadalmi paranoia-faktor megint kapott egy hatalmas lökést az Egyesült Államokban. Egy új sorozat újfent azt sugallja azt a nézőknek, hogy az USA-ban az átlagosnál is több őrült gyilkos tanyázik. Ezúttal egy szektába verődve kaszabolják a becsületes polgárokat a lehető legkülönbözőbb módokon, a vezetőjük egy Edgar Allen Poe-rajongó zseni, aki miatt a követők szó szerint még tűzbe is mennének.

A Gyilkos Hajsza a civilben irodalomprofesszorként élő Joe Caroll (James Purefoy) kiszabadulásával kezdődik, merthogy őt hét éve 14 lány meggyilkolása miatt rács mögé zárta az FBI nyomozója, Ryan Hardy (Kevin Bacon). Az egész évadot átölelő üldözés már a kezdetektől a zseniális és elmebeteg sorozatgyilkos, illetve a szétcsúszott, emberileg sérült, de kőkemény zsaru személyes rivalizálásává válik, körülöttük a segítők (bármelyik oldalon) megállás nélkül hullanak, mint a legyek.

Tele van tehát meglepő fordulatokkal, vérrel és gyilkossággal a széria, ezáltal hétről hétre a képernyő elé szögezik a nézőt. Bár a csavarok egy részét lelövik néhány gyanús jelenettel és sugallattal, és ez részben kiszámíthatóvá teszi a történéseket, még így is nehéz feldolgozni a rengeteg halált. Az évad első felében a gyilkosok szektája diktálja a tempót, nyomasztó látni, mennyire tehetetlen a hatóság, a második felében viszont egyre inkább sarokba szorítják a bűnözőket, de sosem lehet tudni, kit sikerült még beszerveznie a szektának.

Gyilkos Hajsza (The Following)

A történetmorzsákból is látszik, hogy igazán lebilincselő sorozat a Gyilkos hajsza, de nem lehet elmenni a hibái nélkül, márpedig azokból azért akad bőven. A legnagyobb probléma abból fakad, hogy nincs egyetlen olyan karakter se, aki szerethető lenne, és akivel a néző azonosulni tudna, elvégre csak szétesett rendőröket vagy kegyetlen gyilkosokat látunk. Ezáltal viszont nem tudunk teljes szívből izgulni az egyes szereplőkért, a haláluk is többnyire lepereg rólunk, és az is biztos, hogy az évadok közti szünetben (folytatás ugyanis már biztosan lesz) vélhetően senkinek nem hiányzik a sorozat.

A másik gond, hogy hiába a csavaros történetvezetés és a rendkívül jó zene – John Frizzell zeneszerző már díjat is kapott munkájáért – bizony meglepően sokszor lelassul a történet. Pontosan abban a hibában szenved a széria, mint az amerikai országos tévécsatornákon futó folytatásos sorozatok többsége: minden fordulat, minden izgalom az első és utolsó öt percre koncentrálódik. Jobb esetben az egyes epizódok közepe ilyenkor a szereplők bemutatására, karaktereik elmélyítésére fókuszál, és ez fenntartja a közönség érdeklődését, azonban a Gyilkos Hajszában csak Kevin Bacon volt igazán képes élettel megtölteni szerepét. Ryan Hardy ellentmondásos személyisége folyamatosan meglepetéseket okoz, amit a színész kiválóan tud adagolni a nézőknek.

Mindezek ellenére tényleg élvezhető a sorozat, és a tavaly induló szériák közül az egyik legsikeresebb, az azonban biztos, hogy nem lesz jó hatással a társadalomra. Lehet, hogy csak ahogy öregszem, egyre érzékenyebb vagyok a tévéképernyőn látható brutalitásra, de szerintem semmiképp nem reális úgy beállítani a sorozatgyilkosokat, mint akik minden bokorban megtalálhatók társadalmi helyzettől függetlenül. Márpedig a Gyilkos hajsza pontosan ezt teszi, és látszik, hogy erre vevő a közönség, de az ilyen jellegű szélsőséges túlzásokat talán hanyagolni kéne, mert már a hitelesség rovására megy.

 

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. tothnandor@filmtekercs.hu

Feliratkozás
Visszajelzés
guest

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

0
Kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is, szólj hozzá!x
()
x