Sorozat

Büszkeség és baseballélet – Micsoda csapat!

Az Amazon streamingszolgáltatására készült sorozat-remake bizonyítja, hogy a Micsoda csapat! szellemes és felemelő története még harminc évvel az eredeti bemutatója után is aktuális. Az egyértelműen női célközönségre targetált feldolgozás viszont nem a sport izgalmaira koncentrál, hanem különböző identitáskérdéseken mereng: az első évad epizódjaiban baseball-labdák helyett jobbára politikailag korrekt egysorosok repkednek, a bajnokság feszültségét pedig a tiltott csókok izgalma váltja fel.

A második világháború során bevonulni kényszerült amerikai baseballosok hatalmas hiányt jelentettek a profi ligának. Míg a sportolók a tengerentúlon teljesítettek szolgálatot, addig a csapattulajdonosok gazdasági nehézségekkel néztek szembe, hiszen nem voltak játékosaik, akik meccseire jegyet lehetett volna eladni. A pénztárcájukat féltő illetékesek kétségbeesésükben végül merész döntésre szánták el magukat: a férfiak távollétében megalapították az első női baseball-ligát.

Az 1940-es években számos nőnek volt alkalma kilépni a mindenkori háziasszony szerepköréből. A világháború utóhatásaként olyan feminista törekvések kezdtek kibontakozni, melyek alapvetően formálták át a kor társadalmi berendezkedését, legyen szó a nők családban betöltött szerepéről vagy munkahelyi helyzetéről. A karrierépítés lehetősége hamarosan már nemcsak a férfiak számára volt kizárólagosan elérhető privilégium.

A Micsoda csapat! története éppen ezeknek a változásoknak állít emléket a női baseballjátékosok elismerésért folyó küzdelmein keresztül a maszkulin sport világában.

Nem véletlen, hogy az a Penny Marshall ült a rendezői székben, aki maga is női alkotóként volt képes érvényesülni sikerprodukcióival (Segítség, felnőttem! ,Ébredések) a máig férficentrikus Hollywoodban. A női egyenjogúságért harcoló kortárs mozgalmak és a #metoo szemléletmódjával szorosan összeillő nézetei pedig máig relevánssá teszik az 1992-es filmet.

A sorozatok világából érkező komika, Abbi Jacobson televíziós formátumra újragondolt feldolgozása számos elemében – egyes szereplők jellemábrázolásában, a valós történelmi háttér és a főbb narratív fordulatok megtartásában – hű is marad az eredeti történethez. Jacobson aktuális női szemléletmódja mégis radikális nézőpontváltásokat eredményez:

a remake reprezentációs romkommá formálja a feminista olvasatú sportvígjátékot.

A 2022-es Micsoda csapat! (A League of Their Own) hősnői baseballkártyák helyett Wonder Woman képregényeket és Jane Austin könyveket forgatnak, ezzel is hangsúlyozva a feminista olvasat jelentőségét a férfias sportfilm jellegzetességeivel szemben. A szereplőket már nem a baseball szeretete, hanem a szerelem megpróbáltatásai motiválják. A végső cél a bajnokság megnyeréséről folyamatosan a magánéleti boldogulás felé terelődik, ami a karakterek között fonódó számos queer románcban érhető tetten. A csapat a baseballstadionok kapuin túl kénytelen lejátszani legádázabb meccseit, melyek tétje immár az elfogadás és az egyenlő jogok kivívása.

A Micsoda csapat! eredetileg kétórás játékidejét nyolc epizódra duzzasztó sorozat a korábbi feminista nézetek hangsúlyozása mellett további ideológiai alapon bővített, új reprezentatív történetszálakkal színesíti mondanivalóját. A nemi, faji és szexuális alapú kirekesztés problémái mégsem válnak el érdemben egymástól, hiszen ezek az identitáskérdések egyszerre, hatványozottan jelentkeznek a legtöbb fő karakter esetében. Mivel a szereplők egyenként is érintettek szinte mindegyik témában, így a diverzitás nem képes a látószög szélesítésére szolgálni, pusztán túlhangsúlyozottnak érződik.

A 2022-ben időszerű állásfoglalások hangsúlyozása pedig már-már anakronisztikussá teszik az 1940-es években játszódó történetet.

Az elnyomással azonosított férfi nézőpont kifejtetlensége és elnagyoltsága miatt azonban az ezzel szembeni lázadásra tett kísérletek is erőtlennek érződnek. Jó példa erre az 1992-es változatban Tom Hanks által alakított edző karakterének újraértelmezése. Az egykori szupersztárból sérülése miatt idő előtt edzővé avanzsáló férfi kezdetben ellenséges női játékosaival, a cselekmény előrehaladtával mégis megbarátkozik velük és meglátja a hölgyekben rejlő lehetőségeket és családanyaságon túli értékeket.

A végtelenül mogorva és elutasító fráterből lényegében feministává váló alak jellemváltozásában természetes módon fogalmazódott meg mindaz a hatás, amit a film a közönségére igyekezett gyakorolni. Ezzel szemben a remake Nick Offerman alakításában megelevenedő goromba edzője mindössze néhány rövid jelenet erejéig tűnik fel, hogy helyét a csapatkapitányként is tevékenykedő főszereplőnő vehesse át, majd idővel az ő státuszát is egy demokratikus alapon működő rendszerre cseréljék a haladó szellemiségű játékosok.

Az érdemi konfliktusokat idealizált megoldásokra és kétségbevonhatatlan látásmódokra váltó progresszió hamar érdektelenné tenné az Amazon sorozatát,

ha az elnagyolt társadalmi kérdéseket nem egy minden feltűnésükkor sziporkázó színészgárda tolmácsolná. A főleg szinkronmunkáiról (A kiábrándult királylány, A Mitchellék a gépek ellen, BoJack Horseman) ismert Abbi Jacobson nemcsak producere és írója, hanem főszereplője is a produkciónak, amit az improvizációs stílusgyakorlatnak is beillő csapatdinamika tesz valóban élvezetessé és szórakoztatóvá.

A csapattagokat megformáló színésznők közül többen maguk is írók vagy stand-up komikusok, így kreatív ötletektől roskadozó közös jeleneteik valódi felüdülésként hatnak a máskülönben kevés fordulatot tartogató cselekményben. Jacobson energikus központi alakítása pedig olyan lendületet visz a pörgő dialógusokra épülő jelenetekbe, hogy az epizódok időnként sokkal inkább tűnnek a Bajos csajok szellemi örökösének, mintsem a Micsoda csapat! remake-jének.

A Micsoda csapat! sorozat olyan, mintha az alkotók egy mai szabadszájú, divatos, női szitkomot próbáltak volna beleszuszakolni a film eleve kerek történetébe. A végeredmény viszont minden progresszív törekvése ellenére átgondolatlannak és túlfeszítettnek érződik, amit csak tovább korlátoznak az 1940-es évek miliőjének beszűkült lehetőségei.

A Micsoda csapat! 1. évada az Amazon Prime Video kínálatában érhető el.

Lubianker Dávid

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com