Sorozat

A nő helye – Minden kémia 

minden kémia brie larson lessons in chemistry

Hol is van a nő helye? Erről elmélkedik az Apple TV+ Bonnie Garmus azonos című regényéből készített, és az első két epizód alapján szerethetőnek ígérkező minisorzatata, a Minden kémia (Lessons in Chemistry), ami azonban sem a témáról szóló diskurzusban, sem Brie Larson karrierjében nem jelent igazán új fejezetet – legalábbis az eddigiek alapján. 

2022 áprilisában jelent meg Bonnie Garmus első regénye, ami nemcsak az év könyve lett a Barnes & Noble online könyváruháznál, de egycsapásra híressé tette a szerzőt és a történetet egyaránt. A kritikák viccesnek, elgondolkodtatónak, sőt, egyenesen ellenállhatatlannak nevezték a Minden kémiát, ami feminista felhangjának köszönhetően remekül belesimul napjaink közbeszédébe, így

nem is csoda, hogy hamarosan mozgóképes feldolgozás is született belőle.

Az Apple TV+ a Rossz tanárral, az Office-szal és a Little Americával ismertté vált Lee Eisenberggel készített adaptációt a könyvből, a főszerepre pedig azt a Brie Larsont kérte fel, akinek eddigi pályája tele van a nők erejét reprezentáló szerepekkel – gondoljunk csak a Scott Pilgim a világ ellenre, A szobára, első egész estés rendezésére, a Csillogó álmomra, a Bosszúállók Carol Denversére vagy a Halálos iramban 10. Tessére.

minden kémia

Az 1960-as években játszódó Minden kémia Elizabeth Zott vegyésznő (Brie Larson) története, aki, miután kirúgják labortechnikusi állásából, a Supper at Six című televíziós főzőműsor műsorvezetőjeként arra használja új munkáját, hogy tudományos témákban oktassa a háziasszonyokat. Az első két epizód nem jut ilyen messze a cselekményben: egyelőre még csak megismerjük Zott helyzetét, kapcsolatát Dr. Calvin Evans-szel (Lewis Pullman) és azokat a traumákat, amelyeket női tudósként el kellett szenvedni a hatvanas évek Amerikájában. Zottnak szembe kell néznie a verbális és szexuális erőszakkal, és ahhoz, hogy szakmailag előreléphessen, olyan kompromisszumokra kényszerül, melyek kategorikusan elfogadhatatlanok. A huszadik század derekára helyezve a történetet, helyzete még sarkosabb, de az igazság az, hogy a #metoo és a nők mindmáig hátrányos szakmai megkülönböztetésének idejében a probléma egy csöppet sem túlhaladott, s bár Eisenberg sorozata (egyelőre) nem mond újat a témában, mindaddig, amíg ezek a problémák fennállnak, és egyetlen nőnek is meg kell vele küzdeniük, nem lehet róla túl sokat beszélni. 

A Minden kémia az Apple TV+ sorozataiban megszokott magas minőséget képviseli,

szép képekkel és ügyesen megteremtett hangulattal, a katarzis valahogy mégis elmarad. Minden patikamérlegen mért, a történet alakulása viszont kiszámítható, így ennél fogva hiányérzeteket kelt. Látszik, hogy az alkotók átgondoltak minden, egy kicsivel több lazaság, egy kicsivel több szív azonban még elkelt volna. Példát vehetett volna Theodore Melfi ugyanezen témát ugyanebben a korban feldolgozó filmjéről, A számolás jogáról, ami egyike a nők felemelkedését bemutató legjobb daraboknak.

Ahol azonban egyáltalán nincsen hiány, az Brie Larson alakítása.

Sosem láttam még ennyire szerethetőnek, ennyire összetettnek, ennyire erősnek és esendőnek egyszerre. Csodálatosan játszik, és már csak ezért érdemes végigkísérni az egész, mindösszesen nyolc részt jegyző szériát. Remek párost alkotnak Lewis Pullmannal, akit azonban (innen SPOILER!) sajnos a sorozat további részeiben nélkülöznünk kell. Dr. Evans halála Zott amúgy is nehéz helyzetét még tovább súlyosbítja – kissé melodramatikus ízt adva az elbeszélésnek –, és olyan témákat is beemel, mint a gyászfeldolgozás, vagy az egyedülálló anyák helyzete. E tekintetben felidézi a Netflix bizonyos mértékben rokon mindsorozatát, A nulláról kezdvét, ami szintén egy nőközpontú történetben boncolgat hasonló kérdéseket. (SPOILER! vége)

Két rész után nehéz megbízható ítéletet mondani egy sorozatról, de azt bizton állíthatom már most is, hogy érdemes adni neki egy esélyt.

A Minden kémia az Apple TV+ platformján elérhető.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!