Sorozat

Minden összeállt – Downton Abbey

Downton Abbey

Downton AbbeyVégletes érzelmek, szerelmi háromszögek, megdöbbentő fordulatok, intrika, drámai zene: nem, nem egy latin-amerikai szappanopera leírásához keresem a kulcsszavakat. Minden egyes kifejezés pontosan ráillik ugyanis az egész világon óriási népszerűségnek örvendő, jelenleg is futó, angol-amerikai koprodukcióban készült kosztümös drámasorozatra, a Downton Abbey-re.

A sorozat 2010-ben indult hódító útjára, és karakterét, stílusát tekintve teljesen illeszkedik a színvonalas adaptációiról és televíziós műsorairól méltán híres Masterpiece szériába, ezúttal azonban nem Jane Austennek vagy Charlotte Brontënak köszönhetjük az angol romantika iránti vágyak kielégülését, hanem Julian Fellowes kortárs angol írónak. A szerzőhöz olyan filmek kötődnek, mint A hiúság vására, Az ifjú Viktória királynő, Az utazó, vagy a Gosford Park (Robert Altman), az utóbbi eredeti forgatókönyvéért pedig 2002-ben Oscar-díjat kapott.

A Downton Abbey egy fiktív helyszínen, Yorkshire-ben játszódik, és egy angol arisztokrata család és személyzetének mindennapjaiba enged bepillantást. A történet 1912-ben, a Titanic elsüllyedésének napján kezdődik, ami ha közvetve is, de drámai fordulópontot jelent a család életében. Így már az első tíz perc megmutatja, hogy mi lesz az egyik legfontosabb karakterjegye a sorozatnak a későbbiekben is: a folyamatos történelmi és társadalmi reflexió. A család és a cselédek nemcsak beszélnek a 20. század történéseiről, hanem legtöbbször szerves részei, elszenvedői, áldozatai azoknak, sőt sok esetben ezek a valós események szolgáltatják az adott rész, sőt akár az egész évad fő konfliktushelyzeteit. Hogy csak néhányat említsek: az I. világháború, a nők választójogi harca, Írország függetlenedési törekvései, a katolikus írek és a protestáns angolok közötti ellentét, a feudális rendszer folyamatos fellazulása, a világ radikális átalakulása a világháború után. A fő csapásvonalat ezek a történelmi események adják, és ezek keretei között bomlanak ki az ezekkel hol szorosan összefüggő, hol teljesen független személyes drámák.

Downton Abbey

A sorozat egyik erőssége abban rejlik, hogy az egyéni történetek kibontásán keresztül képes az akkori társadalmi berendezkedés egészére reflektálni, és annak komoly problémáival szembesíteni. Ilyen többek között a cselédség általánosan bizonytalan és kiszolgáltatott helyzete, a homoszexuálisok megaláztatása és a feketék megbélyegzése.

Másik hajtóereje a humor, ezen belül is az az önirónia, amellyel az angol társadalomhoz és annak kitörölhetetlen, sokszor abszurd beidegződéseihez viszonyul. A sikerhez nagyban hozzájárul a gyönyörű látványvilág is: egyszerűen jó a hétköznapoktól elszakadva belecsöppeni ebbe a világba, és egy órát nosztalgiázni.

Downton Abbey

Míg az epizódok szórakoztatóak és tele vannak szellemesebbnél szellemesebb dialógokkal, a cselekmény egészét tekintve vannak mellékvágányok. Ez leginkább a néhol túlságosan is melodramatikus hangvételen és a néha nagyon valószínűtlen fordulatokon mutatkozik meg. Persze ezek olyan szépséghibák, amelyek felett hajlandóak vagyunk szemet hunyni, ha a sorozat egyszer már beszippantott minket és megszerettük a szereplőket. A színészgárda remek, különösen az öreg grófnőt játszó Maggie Smith brillírozik elképesztően vicces aranyköpéseivel.

Külföldön már a széria negyedik évadjának befejező részét vetítik karácsonykor, Magyarországon egyelőre a Story4-en látható – november végén sugározták a harmadik évad utolsó részét –, de feltételezhetően csak idő kérdése, hogy a közszolgálati televízió vagy valamelyik kereskedelmi csatorna is műsorára tűzze az óriási nézettséget produkáló drámát.

Downton Abbey

Amikor az első évad után 2011-ben Julian Fellowes átvette a legjobb minisorozatnak vagy tévéfilmnek járó televíziós Oscart, az Emmy-díjat, a következőket mondta: „Egyikőnk sem tudja, hogy mi lesz bombasiker. Elkészítjük ezeket a filmeket, reméljük a legjobbakat, de senki nem tudja, hogy mi az, amitől néha minden összeáll.” A Downton Abbey esetében úgy tűnik, minden összeállt.

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com