Sorozat

Arcunkra fagy – Most nevess! (2. évad)

Bár nem vették észre elegen, de Jim Carrey visszatért, és nem is akárhogy. A Most nevess! című sorozatban karrierje egyik újabb csúcsát szolgáltatja. A cikk a második évad első három részéből készült.

Michel Gondry nevével adták el a Most nevess! című sorozatot, holott Dave Holstein a fő kreatív szerzője a Showtime vígjátékának. Holstein olyan szókimondó, merész humorú szériákért felelt korábban, mint a fűdílerként mellékest kereső anyukáról szóló Nancy ül a fűben vagy III. világháborút megakadályozni próbáló baromarcú bürokratákat bemutató Krízisben. A Most nevess! egy mindkettőnél melankolikusabb próbálkozás, melynél a producerként, és olykor rendezőként közreműködő Gondry stílusát adaptálták többepizódos történetté. A vizuálisan elképesztően kreatív videoklipjei és filmjei után

a kisképernyőn is visszaköszön ez a fajta, kézműves technikával gyártott, emberközeli vizualitás.

Az Egy makulátlan elme örök ragyogása 2004-ben új pályára tehette volna Jim Carrey karrierjét, de Gondry filmje sem volt elég ahhoz, hogy a színész-komikus végleg kitörjön a magas színvonalon ripacskodó szerepek skatulyájából. Az évek során kiderült róla is – mint sok más komikusról –, hogy szomorú bohóc, akinek mosolyát és önfeledtségét a kamera előtt már nem tudjuk fenntartások nélkül elhinni. Carrey szerepet játszik, még akkor is, ha nem filmforgatáson van, hanem egy interjú kellős közepén egy late night típusú műsorban. Eljátssza, hogy vidám és szeleburdi, hiszen ez a dolga: szórakoztatni, különben lehúzhatja a rolót. És azok, akik képesek meglátni a karikaturisztikus gesztusok mögött a vizenyős szemeket, azok tudhatják igazán, mekkora csapdában érezheti magát ez az ember.

A Most nevess! azonban az a lehetőség, melyet Carrey leginkább megérdemelt a 2010-es években. Későn jött, de nem túlságosan későn, az életrajzi áthallások pedig úgy tűnnek át a szkriptkönyvön, mint Michael Keaton és a Birdman esetében. Lehet, hogy más színésszel is működne a projekt, de közel sincs akkora fedezete, mikor az egykori csillag áll ki, leszámolni saját életének tragédiáival – legyen a magánéleti vagy karrierbeli.

Jim Carrey ezúttal Jeff Picklest játssza, az évtizedek óta műsoron lévő gyerekshow házigazdáját, aki odaadásával és őszinteségével tömegek lelki fejlődéséből vette ki részét. A karakter inspirációja Fred Rogers volt, aki szintén egy ikon az amerikai tévétörténelemben, és egy komoly forrasztótégelye az ottani társadalomnak,

hiszen anyázhatják egymást különböző oldalak, de abban egyetértenek, hogy Mr. Rogers remek ember, akinek mind hálásak lehetnek.

Az Egy kivételes barát című filmben Tom Hanks játszotta ezt a valós figurát, aki földöntúli kedvességgel viszonyul embertársaihoz, miközben képes megértéssel és empátiával beszélni olyan tabutémákról, amiktől egy átlagos szülő féltené gyermekét. Marielle Heller filmje nem igazán mutatta meg, mi van a karakter mögött – Rogers inkább a sztori külső alakítójaként jelenik meg, éteri lényként borul a cselekményre. A Most nevess! azonban kifejezetten tesztelni akarja egy Rogers-típusú személy tűrőképességét – vajon szelíd marad akkor is, ha a világ legnagyobb fájdalmait kell átélnie?

Pickles az 1. évad során már megbirkózott egyik fia elvesztésével, családjának széthullásával, és azzal, hogy apja (Frank Langella), aki műsorát rendezi, egyre inkább korlátozza őt ambícióiban. Főhősünk ugyanis egy féktelen altruista, aki ott segít ahol csak engedik neki, mindenkihez van egy jó szava, megingathatatlan az udvariassága és akármerre jár, mindenki csak inspirációt kap tőle. Pedig neki is van sötét oldala: ő is képes dühbe gurulni, szexuális kalandokba keveredni, illetve képes bosszúvágyat érezni, majd ezt átültetni a gyakorlatba.

Az előző évad cliffhangere után azonban gyorsan helyre kell hozni az okozott károkat.

Pickles elborulását (miszerint szándékosan üt el egy férfit) egy szervdonor-felajánlással fejelik meg, majd életbe lép hősünk új agymenése: a beszélő Wi-Fis Pickles-baba, mellyel minden kisgyermek életének része lehet. Holsteinék magasra tekerték az őrület potmétert, így a Most nevess! a 2. évadban kétszer akkora gőzerővel tolja a szürreálisabb jeleneteket. A párbeszédekben korábban is fellelhető fanyar gúny továbbra is erősen mar, de az már egy új szint, mikor a májátültető műtétről szóló részben egy musical epizódot kapunk.

A korábbiakkal megegyező minőségű évadnak nézünk elébe, melyben Jim Carrey ismét megmutathatja mélységeit, miközben feltárhatja, hogy az angyalként megjelenő, és ezúttal valóban hiteles médiaszemélyiségnek talán még nehezebb, mint azoknak, akiken segíteni akar. A csodálatosan emberbarát Pickles ugyanis úgy ihleti meg nézőjét, hogy közben rendre elborzadunk nyomorúságán. Ez pedig a legjobb komikusok védjegye: feltenni egy életet arra, hogy kitárja a közönség elé a lelkét, majd a röhögés és tapsvihar után szépen kisétál a hátsó ajtón.

A Most nevess! 2. évadja az HBO GO-n elérhető.

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel a Magazin és Kritika rovat szerkesztője. Kedvencei a morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok és az igényes blockbusterek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés