Sorozat

Keleten kél – Mr. Sunshine

Egzotikus, mégis univerzális. Szemet gyönyörködtető történelmi kalandsorozat Dél-Koreából. Mr. Sunshine kritika.

Eugene Choi (a The Age of Shadows-ból és A hét mesterlövészből ismerős Lee Byung-hun) ugyan Koreában látta meg a napvilágot, de igazi hazájának Amerikát tartja. Az országot, amely befogadta őt, és amelynek most a hadseregében szolgál. Sok-sok évvel a megérkezése után azonban új küldetésre kell indulnia, vissza szülőhazájába, amely egykor cserbenhagyta.

De még mielőtt a férfi megláthatná az országot, amivé egykori otthona vált, az első rész rögtön visszaugrik az időben oda, ahol Eugene még kisfiú volt, szüleivel együtt rabszolga egy gazdag főúr birtokán. Mikor a gazdájához érkező vendég szemet vet Eugene anyjára, rögtön kiderül, mennyit is ér egy emberi élet és mennyit ér a hatalom. Ha egy pozícióra fáj a fogad, de a bársonyszékben már ül valaki, intézd el, hogy megürüljön a szék – és ha a kiszemelt nőnek férje van, intézd el, hogy ne legyen.

Így pecsételődik meg a kisfiú sorsa is, és csak édesanyja önfeláldozásának köszönheti, hogy életben marad. Ám menekülnie kell, étlen-szomjan, semmi nélkül bele az ismeretlenbe, nyomában a rabszolgavadászokkal. Ekkor érkeznek meg az amerikai hadsereg expedíciójának hajói, amelyek összecsapnak a koreaiakkal, de Eugene számára elhozzák a reményt: új életet egy új hazában.

A sorozat ennek ellenére nem válik holmi keleti Twist Olivér-történetté, bár a párhuzam nem véletlen. A Mr. Sunshine tényleg egy hagyományos értelemben vett kalandtörténet, rengeteg fordulattal, ármánnyal és intrikával, szívbe markoló nagyjelenetekkel és az árral szemben úszó nagy szerelemmel – mert persze a hazatérő Eugene megismerkedik a hazája függetlenségért küzdő lánnyal (A szobalányból megismert Kim Tae-ri újabb nagyszerű alakításában).

Eugene és Ko története a középpont, de a hátteret a történelem biztosítja ehhez a románchoz, felrajzolva egy széleskörű tablót Korea történelmének ezen évtizedeiről,

a folyton változó társadalmi rendről, az egyre erősödő (majd kiteljesedő) Japán elnyomásról, ellenállókról és árulókról, lázadókról és megalkuvókról.

Persze az se ijedjen meg, aki nem jártas a történelem ezen fejezeteiben, mert a Mr. Sunshine az egész világnak készült – méghozzá nem is akárhogyan. Nekem már az is elég lett volna, ha a Vikingek találkoznak a The Crownnal a mesés keleten, de az alkotók tényleg nem spóroltak semmin. Több mint 45000 négyzetméteren húzták fel a sorozat díszleteit, a csatajeleneteknél pedig ezernél is több statisztát használtak.

Ez persze önmagában még nem nagy dolog, de mindenképpen része van abban, hogy tényleg csodaszép lett a végeredmény, nincs olyan jelenet, amit ne volna jó nézni. De a legszebb az egészben, hogy ezt a sok mindent sikerült egyben tartani, egy egységes stílussal felruházni. Konkrétan egy epikus történelmi melodrámát kihozni belőle úgy, hogy az még a giccshatáron innen maradjon, és még azok se meneküljenek hanyatt-homlok, akik egyébként nem bírják az efféle kosztümös eposzokat.

A sorozat újabb epizódjai heti rendszerességgel érkeznek a Netflixre.

Németh Barna

Németh Barnabás a Szegedi Tudományegyetemen végzett magyar szakon, jelenleg néhány könyvkiadónál dolgozik. Szabadidejében olvas és sorozatokkal foglalkozik, díjszezon idején pedig a díjszezonnal.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com