Sorozat

Nőj már fel! – Ms. Marvel

A Disney+ magyarországi startjával együtt érkezik Kamala Khan alias Ms. Marvel (Iman Vellani) a hazai nézők elé – kérdés, hogy a tini kihívások elég vonzóak lesznek-e, hogy hat részen keresztül vele tartsunk. A cikk az első rész alapján készült. 

Kamala Khan alias Ms. Marvel egyike a Marvel univerzum első muszlim vallású szuperhőseinek. A Sana Amanat és Stephen Wacker által alkotott karakter 2013-ban tűnt fel először, 2014 óta pedig az olvasók már saját füzetben is nyomon követhetik a kalandjait. Kamala történetét Amanat saját gyerekkora ihlette, és küldetése, hogy bemutassa az amerikai muszlim diaszpóra életét. A valójában nem is ember, hanem Embertelen (inhuman) lány egy viszonylag konzervatív családban él, a belőle lett hős pedig már megjelenésében is tükrözi az indiai szubkontinensről származó kultúrákat azáltal, hogy

kosztüme a salwar kameezen, a pakisztániak mindennapi viseletén alapul.

A Marvel-moziuniverzum negyedik fázisában érkező, hat részes első évad nyitányában ez a kosztüm ugyan még nem tűnik fel, de legalább megismerhetjük a 16 éves Kamalát (az üdítő debütálást produkáló Iman Vellani alakításában), aki New Jersey-ben él az őt mindentől óvni vágyó családjával, miközben őrülten rajong a képregényekért, legjobb barátjával, Brunóval (a Pixelből és a The Walking Deadből ismerős Matt Lintz) együtt. Szülei tiltása ellenére kiszökik a Comic Conra, ahol példaképének, Marvel Kapitánynak öltözik. A csodás szettet a nagymamájától származó karpereccel dobja fel, ami nem várt (a képregényhez képest is egészen újszerű) képességekkel ruházza fel a lányt.

A sorozat 2022. június 8-án debütált Amerikában, és már az első rész után kapott hideget-meleget egyaránt a nézőktől. Sokan egyenesen zseniálisnak tartják, de én inkább a kritizálók táborát erősítem, akik szerint a karakter érdektelen, a sorozat pedig kifejezetten gyerekes: mintha nem is egy Marvel-szériát, hanem egy random Disney-tinisorozatot néznénk. Szigorú szülők, továbbtanulási para, szívügyek – és mindez a kiskamaszok szintjén. Aki találkozott már tizenhatévesekkel – vagy látott egyetlen részt is az Eufóriából –, az sejtheti, hogy

napjaink tinédzsereit talán már nem elsősorban egy jelmezverseny hozza lázba. 

Az utóbbi években nem Kamala az egyetlen, aki tiniként szuperhősi feladatokat vállalt. Geoff Johns és Greg Berlanti 2020-ban hozta a kisképernyőre az azonos című sorozatban a képregényekben 1999-ben debütált Courtney Whitmore-t, alias Stargirlt, aki a felnőttek uralta szuperhősvilághoz kamaszként csatlakozott, és eszerint is cselekedett: sokszor naívan, tettre készen, és sokszor bizony hibázva. A karakter önmagában is érdekes, sokkal izgalmasabb azonban, ahogy az alkotók mozgóképre vitték: az önirónia és az infantilizmus határán okosan egyensúlyozó széria igazi bűnös élvezet, ami attól sem riadt meg, hogy szinte kísérletező hangvétellel bátran váltogassa a humoros és az itt-ott kifejezetten sötét elemeket – nem véletlen, hogy hamarosan érkezik a harmadik évad. 

Első ránézésre Ms. Marvelnek nem adnék ennyit. A sorozatért a stand-up komikusként ismert Bisha K. Ali felel, aki korábban a Négy esküvő és a temetésen és a Lokin dolgozott íróként. Az első részben nem sütött el túl sok patront: a játékidő nagyrészét az enumeráció teszi ki, valódi akcióra csak az utolsó pár percben kerül sor. Az eredettörténet elnagyolt – bár elképzelhető, hogy a további részekben még kapunk információt –, a hős valódi születésére pedig nem is kerül sor. Persze nem érdemes messzemenő következtetéseket levonnunk egyetlen rész alapján, de ahhoz, hogy a széria megtartsa az idősebb nézőit, szükség lesz rá – akár tanulva a DC kamasz versenylovától is –, hogy kicsit komolyabbra hangolják a cselekményt. 

Sokan bírálták a széria képi világát is,

ám szerintem ez a Ms. Marvel egyik legnagyobb erőssége az első rész után. Egyrészt utalva az óhazára nagyon sokszor kifejezetten bollywoodiasak a képek, amit én mindig csak üdvözölni tudok, másrészt kreatív megoldásnak gondolom azt, ahogy az alkotók nemcsak a szereplőkön, hanem a környezeten keresztül is szövik a cselekményt, itt-ott kifejezetten látványos megoldásokat alkalmazva. A rajzos vizuális trükkök a szó jó értelmében vett játékosságot kölcsönöznek az elbeszélésmódnak. A Marvel istálló sorozataira jellemző a filmeknél jóval erősebb stilizáció, mely időnként egyenesen ksérletezésbe fordul – hol sikeresebb (WandaVízió), hol kevésbé sikeres (Loki) formában –, s ami ezúttal az univerzumban nem látott stílus felbukkanását eredeményezte, ami bőven tartogat még lehetőségeket.

Vannak tehát erősségek, vannak hiányosságok, és van még öt rész, amiben korrigálhat az egeres stúdió – meglátjuk, mire lesz eu elég. Ha Kamala nem is tér vissza a második évadra, az biztos, hogy a 2023-as Marvels-ben folytatódik a története.

A Ms. Marvel a Disney+ szolgáltatónál elérhető június 14-étől.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com