Sorozat

Foteldetektívek, előre! – Murderville

Készen állsz arra, hogy megoldj egy bűntényt, miközben a szék alá röhögöd magad? Murderville kapui tárt karokkal várnak!

Unalomig ismered a Gyilkos elmék trükkjeit? Elsők közt találod ki A helyszínelőkben a tettest, miközben a szereplők csak várnak, míg elérkezik a 40. perc? A krimik közhelyeit szinte mindenki ismeri, még azok is, akik alig néznek filmeket, csupán párszor csípnek el valamit két reklámszünet között a tévében. Mégis, a műfaj nem halott, hiszen mindennek a magjában a rejtélyt találjuk, ami megoldásra vár – a Murderville pedig a kellős közepébe visz ennek egy formai játék keretében.

Nagy-Britannia találta ki, de most átkúszott az ötlet az Államokba is, méghozzá a Netflix kínálatába. A Murder in Successville című improvizatív krimivígjáték az angoloknál három évadot élt meg. A sorozat sajátossága, hogy a klisés zsarusztoriba minden epizódban egy új vendégszereplő érkezik, aki nem kapott szkriptet. Nem kisebb feladata van a lecsúszott főnyomozó nem kívánatos új társának, mint helyszínelni, kihallgatni a gyanúsítottakat és végül rács mögé juttatni az aktuális gyilkossági ügy elkövetőjét.

Will Arnett alakítja Terry Seattle-t, a százszor látott, lúzer detektívet, aki egyfajta kalauzszerepet lát el az éppen fejét törő újonc mellett, és nonstop azon munkálkodik, hogy a lehető legkínosabb helyzetekbe hozza zöldfülű társát, és természetesen önmagát. A Murderville egyik nagy húzása, hogy az improvizációs jellege ellenére bír egy halvány kerettörténettel, amely átnyúlik az évad mind a hat epizódján. Terry ugyanis épp válásban van, az élete szétesőben, ráadásul egykori társának (az A-listás színésznő mindössze egy fotón cameózik) sincs rács mögött a gyilkosa. Pont úgy működik itt is, mint az átlagos nyomozós sorozatokban, ahol a napi ügy mellett apránként építik a nagyobb sztorit is – természetesen nem lesz nagy megfejtés a végére, de mégis értékelendő az illúzió megtartása, hogy valóban egy detektívsorozatot nézünk.

Tulajdonképpen egy Brooklyn 99-re hasonlító zsarukomédia és egy átverős reality-műsor mezsgyéjén evickél a Netflix szériája.

Rengeteg szórakoztató elemmel munkál, kezdve Will Arnett tökéletesen szánalmas, de azért rendre keménykedő pandúrjától, egészen a tényleges nyomozati munkáig. Ha valaki volt már krimi tematikájú szerepjátékon, tudja mi a dörgés: itt tényleg figyelni kell, hisz ugyanannyit tudunk és látunk, mint a hírességek. Ezzel képes kialakítani a sorozat egy interakciót is a közönségével, miközben pofátlanul szórakoztató helyzeteket építenek fel a sztároknak. Legyen az maffiával tárgyalás, boncasztali katasztrófa, beépülés vagy a klasszikus „jó zsaru, rossz zsaru” rutin, az esetek nagy részében elég viccesre sikerül az összkép.

Ráadásul mindenki megállja a helyét: a futballista Marshawn Lynch az első percektől magabiztosan érzi magát a játékban, Kumail Nanjiani kiválóan ellensúlyozza Arnett karakterének ostobaságát, sőt, még Sharon Stone is jeleskedik egy-egy jól időzített beszólással. Mellettük Ken Jeong, Annie Murphy és a tévés legenda, Conan O’Brien is jól szuperál, ráadásul nincs könnyű dolguk. Egyszerre kell alakítaniuk a saját karakterüket, miközben lavíroznak a komikus szituációk kínálta marhaságok közt, de ügyelniük is kell minden részletre, különben lecsúsznak egy-egy fontos bizonyítékról. És le is csúsznak, mert

a sorozat készítői ügyesen helyezték el az apróbb jeleket, amik leleplezik a végső tetteseket.

A Murderville a zsarusorozatok kliséiben tobzódik önfeledten, viszont ami kiemeli – és ez brit előzményére ugyanúgy értendő –, az a realizmus és emberközeli, átélhető hozzáállás, amit a beavatatlan plusz egy fő szállít. Bár sok esetben csak tanúja az eseményeknek és dróton rángatják az előre megírt szituációk, ez a fűszer különleges marad és minden epizódnak egy új lendületet ad. Will Arnett pedig ilyen karakterek eljátszására született, ezen nincs mit szépíteni, bravúros, amit a stábbal előadnak. Még ha nem is egyenletes az epizódok színvonala, az összkép még így is jópofa. Aztán majd megnézheti magát minden foteldetektív, hogy hány gyilkost sikerül lelepleznie. Sok sikert!

A Murderville a Netflixen elérhető.

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel 2017-ben csatlakozott a Filmtekercs szerkesztőségéhez, 2018 és 2022 között szerkesztőként segítette a lap mindennapi működését. Bár celluloid-mindenevő, kedvencei a morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok, az igényes blockbusterek, emellett szenvedélyes katasztrófaturista is, így nincs olyan egy-kétpontos film, amely ne keltené fel az érdeklődését.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com