Sorozat

Ami belefér. És ami nem. – My Husband Won’t Fit

My Husband Won’t Fit. Beszédes cím, egy látszólag övön aluli problémával. Ilyen is csak Japánból érkezhet… de a látszat néha csal.

Hogy is van az a mondás a szarkával és az ő farkával? Nos, a Netflix legújabb japán sorozatában valami ilyesmi történik. Meg nem is. A főszereplő Kumiko a történet elején épp elköltözik a szüleitől, hogy megkezdje egyetemi éveit. A vidéki lánynak sok minden új, még az áruház kínálatának nagy részét is csak a tévéreklámokban látta eddig. Így aztán azt sem tartja furcsának, amikor a szomszéd fiú, Kenichi lényegében szó nélkül toppan be a lakásába. A fiú segít összeszerelni az új polcot, majd mint aki nagyon otthon érzi magát, bekapcsolja a tévét és kiszolgálja magát a hűtőből – majd hazamegy. Másnap pedig megkérdi, ott aludhat-e a lánynál ha megígéri, nem csinálnak semmit. A harmadik napon pedig megkérdi a lányt, randizna-e vele.

Talán ennyiből is sejthető, hogy akinek elege van a romantikus történetek közhelyeiből, az most nagyon örülni fog.

És ez persze csak a kezdet, mert nagyon hamar elérkezünk a címben felvillantott csavarhoz. Amikor a két fiatal végre lefeküdne egymással – nem csak aludni –, jön a rádöbbenés: nem megy be, aminek be kéne mennie. És akkor most gyorsan lehűtöm a kedélyeket, a My Husband Won’t Fit nem egy szexkomédia. És nem csak azért, mert nincs benne szex (legfeljebb néhány sikertelen nekifutás), hanem mert nem arról szól. És talán még csak nem is komédia, vagy ha igen, abból az édesbús fajtából való.

Korábban azt írtam, beszédes a cím. Tényleg az, de aki valami nagyon pikánsra vár, annak inkább félrevezető lesz. Ez a történet inkább két ember furcsa története, akik annyira passzolnak egymáshoz, hogy nem passzolnak egymáshoz. Nagyon érdekes felütés, habár az tény, hogy a nyugati típusú történetekhez szokott nézőnek ez elég földtől elrugaszkodott,

távol-keletiesen meghökkentő módja annak, hogy a sorozat univerzális kérdésekről meséljen.

Mert hogy arról mesél, és amikor a fiatalok túljutnak az első kérdéseiken – azért, mert Kumiko szűz vagy azért, mert Kenichi pénisze túl nagy? –, lassan maguk is rájönnek, hogy a probléma máshol keresendő. És keresik, közben pedig mind jobban és jobban összekovácsolódnak. Másoknál ez válóok, náluk egy állapot, a My Husband Won’t Fit egészét nézve pedig metafora.

Képek: Netflix

A megfelelni vágyás metaforája és az elvárások metaforája. Egy bizarr Odüsszeia, melynek során azt keresik, ami másoknak is megvan, miközben egyébként tökéletesen jól megvannak egymással. Nem napokig vagy hónapokig, hanem évekig. És még évek múltán is szeretnek együtt lenni, és még a vak is látja, mennyire nagy az összhang közöttük. Csak a tökéletes állapot illúziója nincs meg. És ez a sorozat legnagyobb kérdése, hogy megéri-e a keresés? Hogy fizikailag is meglesz-e, ami mentálisan megvan.

Az első két epizód alapján annyi biztos, furcsa, nagyon furcsa utazás lesz ez. De aki egy olyan romantikus történetre vágyik, ami nem hétköznapi, ami fordítva teszi fel a kérdéseit, annak érdemes lesz végigkövetnie.

Németh Barna

Németh Barnabás a Szegedi Tudományegyetemen végzett magyar szakon, jelenleg néhány könyvkiadónál dolgozik. Szabadidejében olvas és sorozatokkal foglalkozik, díjszezon idején pedig a díjszezonnal.