Sorozat

Nem olyan intenzív, mint a metamfetamin – Better Call Saul

Breaking Bad (Season 4)Breaking Bad rajongóknak nem kell tovább várnia: itt az előzménysorozat. A Better Call Saulból a lassú start ellenére még bármi lehet, de egyelőre sajnos nem olyan átütő, mint elődje.

Másfél éve, hogy véget ért a Breaking Bad, és a legendás sorozat után keletkezett lyukat azóta is próbálják befoltozni egyaránt az anyacsatornánál (AMC), ahogy az egész tévéuniverzumban. A magyarul Totál szívás néven forgalmazott széria egy középiskolai kémiatanárról szólt, akinél 50 éves korában műthetetlen tüdőrákot diagnosztizálnak. A betegsége által halálraítélt Walter White a bűn mezejére lép, kristály metamfetamint kezd főzni, hogy ezáltal biztosítson jó megélhetést hátramaradó családjának. A sorozat sikeressége egyrészt fakadt a merész témaválasztásból, másrészt az antihőssel való azonosulás könnyedségéből, a kémiatanárnak ugyanis nemcsak kezdeti motivációi mondhatók nemesnek, de bűnözői tevékenysége is elméletileg áldozat nélküli (a bonyodalmak akkor kezdődnek, amikor az elméletet megcáfolja a gyakorlat).

A Breaking Bad egy visszafogott sorozatpremier után szájhagyomány útján kezdett egyre nagyobb tömegekhez elérni – akár a Walter White által főzött színtiszta kék kristálydrog, úgy ment híre a szériának is, mint valami új sztenderd a szeriális élvezeteket hajkurászó (televízió)függők között. A Totál szívás a harmadik évadára már egyenesen kultstátuszba lépett, így valósággal sokként érte a rajongókat, amikor bejelentették, hogy az ötödik szezon lesz az utolsó.  A tévédrog-fosztott nézők aztán valamelyest mégis megkönnyebbülhettek, amikor a csatorna beharangozta: spinoff sorozat készül a Breaking Bad egyik mellékszereplője köré építve. A kérdés persze továbbra is ott lebegett – vajon lehet pótolni az eredetit?

Better Call Saul (1)

Bár egy hete elstartolt a Better Call Saul, a kérdést megválaszolni azért még korai. Ám arra mégis elegendő a dupla évadnyitó, hogy a folytatásokkal szembeni zsigeri „biztos gagyi lesz” reakción túl lépjünk. Az új sorozat legfőbb dilemmája a műfajiság: a Breaking Bad, ha olykor vicces is volt, azért mégis csak egy kőkemény bűnügyi dráma. Pont emiatt volt érdekes helyzetben a spinoff már az ötlet megfoganásától kezdve, az új központi karakter ugyanis az anyasorozat simlis ügyvédje, Saul Goodman, aki a második évadtól kezdve a feszültséget oldó comic relief momentumok szállítója volt, vagyis ő felelt a humoros gegek nagy részéért. Ez már látatlanban is sejtetett egyfajta tónusváltást az új sorozatra nézve, de készítőknek így is több opció volt a kezükben. Csinálhattak egy könnyedebb, komikus sorozatot, vagy adhattak Saul karakterének egy drámai dimenziót.

Vince Gilliganék bár egy ideig lebegtették a félórás, szitkom-szerű széria lehetőségét, végül az egyórás dráma formátumánál tették le a voksukat. A cselekmény – bár az elején kapunk egy flashforwardot, amelyben a Breaking Bad fináléja utáni eseményekbe kapcsolódunk be – évekkel az anyasorozat előtt játszódik. Saul Goodman még Jimmy McGill, simlis helyett pedig inkább ügyetlen. Mindkét értelemben, kliensek híján ugyanis kénytelen közszolgálatot végezni, ám mint kinevezett ügyvéd közel sincs a helyzet magaslatán. Ehhez hozzájön egy mentálisan beteg báty és a távolról sem kecsegtető anyagi helyzet, ezzel pedig megvan a drámai alapszituáció, amely megalapozza Saul rossz útra lépését. A készítők tehát, ha kicsiben is, de sikeresen lemodellezték a Breaking Badet.

Persze szeretett ügyvédünkből nem lehet teljesen drámai karaktert faragni, így ahogy várható volt, a humor nagyobb szerepet játszik a Better Call Saulban. Saul ugyanúgy nagydumás, a száját elhagyó popkult idézetek száma sem csökkent, sőt, a több képernyőidővel arányosan egyenesen nőtt. Ám ha egy karakter baromi vicces tíz percben, nem jelenti azt, hogy negyvenben is ugyanolyan erős. Valószínűleg erre a készítők is ráeszméltek, ugyanis rengeteg lassú, elnyújtott, néma jelenettel ellenpontozták a pergő szájú ügyvéd monológjait. Ilyenekből a Breaking Badben is volt rendesen, sőt, a sorozat egyik erőssége volt, ám a poétikus, művészi képek ott inkább színesítették a történetet, mélységet adtak a drámának. A Better Call Saulból hiányzik a mélység, a cselekmény így sokszor szimplán leül, kiváltképp a defektes testvér jeleneteiben.

Better Call Saul (2)

Míg a Breaking Bad esetében a hatvan perces pilot elegendőnek bizonyult, hogy remekül kibontsák az alapkonfliktust, a Better Call Saul expozíciója ráadásul két epizódot is kitesz. A dupla évadnyitó azonban nem elég feszes, nem elég kerek és nem is annyira frappáns. Ám a negatívumok ellenére a zugügyvédnek azért az első két rész végére mégis sikerül a bizalmunkba férkőznie. Ha nem is verejtékezve várjuk a következő heti adagot, az érdeklődést sikeresen felkelti maga iránt a sorozat. A Better Call Saulból ugyanis még bármi lehet: a nyitány egyszerre ad okot a pesszimizmusra és az optimizmusra. Breaking Bad rajongóknak pedig már csak azért is érdemes esélyt adnia az előzmény sorozatnak, mert már a pilotban is feltűnik több ismerős arc (a címszereplőn kívül). Hogy hogy fogják a készítők összeszőni a két széria szálait pedig külön érdekfeszítő. Az mindenesetre biztos, hogy nézettségi gondjai egyelőre nem lesznek kedvenc ügyvédünknek, a pilotepizód ugyanis minden idők legnézettebb kábeltelevíziós sorozatpremierje lett.

A sorozat harmadik epizódja Amerikában február 16-án jön, a hazai bemutatóig pedig mindössze három napot (február 26-ig) kell várni, amely a magyar AMC-n lesz.

Avatar

Dobi Ferenc

Ez a szerző még nem töltötte fel bemutatkozását. Ígérjük, hamarosan pótolja!

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya