Sorozat

Nincs békesség az istenteleneknek – Fargo sorozat

fargo_sorozat_4Itt a díjnyertes Fargo tévésorozat, és a Filmtekercs be is mutatja nektek! Vajon követi-e a Coen fivérek eredetijét? Ezen a héten már itthon is a tévében!

Híres mozifilmekből tévésorozatot csinálni nem új dolog. A trend annak ellenére sem gyengül, hogy egyébként a legtöbb ilyen próbálkozás zátonyra fut. Általában azonban már előre lehet látni mely adaptációs ötletek életképesebbek és melyek esnek a „mit szívtak ezek?” kategóriába. Egy Coen-filmet tévére vinni erősen az utóbbi felé tendál, a legendás alkotópáros ugyanis elsősorban nem furfangos történeteiről ismert, amelyeket izgalmas, csavarokkal teli szériákba lehetne ültetni, sokkal inkább a stílus domináns náluk.

Hogy miért vált a Fargo például kult-klasszikussá sokáig lehetne fejtegetni, de biztos nem lenne az indokok között a fordulatokban gazdag sztori (annak ellenére, hogy az Oscaron a legjobb forgatókönyv díjával jutalmazták). A film ugyanis, bár zseniálisan van megírva, nem logikus ok-okozati kapcsolatok szerint építkezik, helyette abszurditás követ abszurditást. Ráadásul, hogy igazán pofátlanok legyenek a Coen-fivérek, azzal nyitják az egészet, hogy bejelentik, igaz történetet látunk. Valójában persze szó sincs erről, de a Fargo cselekménye pont annyira logikátlan, mint az élet maga, így akár valós is lehetne.

Amikor egy mozifilmet sorozattá adaptálnak, persze a legnagyobb kérdés, hogy hogyan gyártanak kilencven percből tíz-húsz epizódnyi tartalmat (és ha sikeres, több évadnyit). Erre sokféle stratégia létezik: készülhet előtörténet, folytatás, mellékkarakterre írt spinoff, vagy szimplán azonos univerzumban játszódó, de kvázi egyedi sztori. 1997-ben két őrült már próbálkozott sorozatra vinni a Fargót – akkor egy pilotig jutottak, amely 2003-ban került tévébe. A széria a film eseményeit követően játszódott, főszerepben Marge-dzsal, a nagyon terhes nyomozóval (más színésznő által játszva).

A bukta nem vette el örökre az emberek kedvét attól, hogy hozzányúljanak a Coen-mesterműhöz. Az új próbálkozást 2014-ben mutatták be Amerikában, és egy sikeres első évad után be is rendelték a következőt. Ezúttal a készítők nem konkrét folytatással próbálkoztak, a friss Fargo-széria ugyanis a saját lábain áll: noha találkozunk visszautalásokkal az eredeti film cselekményére, a két sztori nem osztozkodik karakterekben.

2006-ban járunk, a havas Minnesotában. Ismét megkapjuk, hogy a történet igaz, és minden úgy van, ahogy a valóságban zajlott – természetesen ez továbbra is füllentés. Martin Freeman egy anyámasszony katonáját alakít, akinek egy nap betelik a pohár: elege lesz, hogy össze-vissza lökdösik az életben, kezébe veszi az irányítást – vagyis pont, hogy nem, mert jön egy különös idegen (Billy Bob Thornton), aki kezébe veszi helyette. Miután az idegen elvégzi a nem kért piszkos munkát, Freeman karakterének nincs visszaút.

A tutyimutyi Lester örvényszerűen süpped egyre lejjebb a bűnben, akárcsak filmbéli párja, Jerry (William H. Macy). Ám míg a Coen-műben a bűnözők lúzerségéből fakadó bénázása vezet vesztükhöz, addig a sorozatban a Billy Bob Thornton által játszott idegen egyértelműen a felbujtója minden rossznak. Nem egy piti bűnöző, mint Steve Buscemi és Peter Stromare filmbéli figurái: őt nem a pénz érdekeli. Hogy pontosan mi motiválja, nem is tiszta – úgy tűnik, egyszerűen csak szeret tönkretenni embereket.

Bár a film is tele volt furcsa történésekkel, az ármánykodó idegen karaktere egyenesen megnyitja a sorozatot a transzcendens értelmezés felé: Billy Bob Thornton figurája mintha nem is ember lenne, hanem valami sötét démon, amely természetfeletti képességével manipulálja az embereket. Hogy tovább erősödjön ez az elmélet, a széria ráadásul tele van bibliai utalásokkal. De nem csak a transzcendens felé érezhető egyfajta eltolódás, hanem a fekete humor is sokkal hangsúlyosabb szerepet kap. Amíg a Coen-fivéreknél kvázi egyenlő mértékben volt jelen a komikum a bűnügyi realizmussal, addig a sorozat egyértelműen karikaturisztikus túlzásokhoz fordul a humorosság erősítése érdekében. Ez bár a film rajongóinak elidegenítően hathat, egészen egyedi ízt ad a szériának.

Amivel nehéz mit kezdeni, az a sorozat ambivalens viszonyulása forrásművéhez. Az egyértelmű eltérések, tónusváltások mellett ugyanis hemzseg az egész az eredeti rajongóit kényeztető easter eggekben. Cselekményelemek kerülnek újrafelhasználásra teljesen más kontextusban, a filmhez hasonló vizuális megoldások jelennek meg, mint az óriástotál vagy az áttűnések alkalmazása, de a zene is a Coen-művet idézi. Mindezek ellenére a sorozat akkor jár jobban, ha nem az Oscart nyert klasszikus kontextusában értelmezzük, hanem önálló alkotásként. Van benne ugyanis elég fantázia és kúlság, hogy megállja a helyét egy szórakoztató folytatásos szatíraként.

A gondok akkor kezdődnek, ha a film zsenialitását kérjük rajta számon. Az új Fargóhoz ugyanis csak úgy viszonyul az eredeti, mint tűzhöz a kovakő. A Coen-film segítségével pattant ki az ötlet, de az abból keletkezett sorozat már egészen más halmazállapotú. A széria mellé így lekuporodhatnak a Fargo-szüzek, miközben a rajongóknak is szolgál elég izzással. Csak meg ne égessük magunkat!

A sorozat hazánkban az AMC-n lesz látható január 28-ától minden szerdán, választhatóan szinkronosan vagy felirattal (mindenképp érdemes eredeti nyelven nézni a minnesotai akcentusok miatt!) Aki lemarad, másnaptól egy hétig online is megtekintheti a nyitóepizódot az AMC oldalán.

Avatar

Dobi Ferenc

Ez a szerző még nem töltötte fel bemutatkozását. Ígérjük, hamarosan pótolja!

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya