Sorozat

Kid Game – Nyerd meg az életed: A kihívás

A koreaiak berobbantották vele a nyugati kapukat, az amerikai MrBeast megcsinálta „kicsiben”, az oroszok hálistennek (még!) nem valósították meg (vagy csak nem tudunk még róla) a ténylegesen valóságos verzióját. Most „házon belül” a briteken a sor, hogy a reality-ként implementálja a Netflix legnagyobb sikerét. Ez itt a Nyerd meg az életed: A kihívás. A cikk a sorozat első öt epizódja alapján készült.

2022-ben nem véletlenül landolt a szezonértékelő listánk legtetején Hwang Dong-hyuk kilencrészes szériája. A saját hullámvölgyeiből merítő alkotó a Dél-Koreát emésztő egzisztenciális krízist énekelte meg konzumkritikát megfogalmazó túlélődráma képében. A Nyerd meg az életed eleinte váratlan, utóbb teljesen érthető módon a kritika és a közönség egyik legnagyobb kedvencévé vált. Nézettségi rekordok tömkelege fűződik a címhez, mint például a 265 milliós megtekintési szám és az 1,65 milliárdnyi megtekintett óraszám. Nem is csoda, hogy

a Netflix lecsapott a franchise-osítás lehetőségére, mint gyöngytyúk a langyos takonyra.

Dong-hyukék már idén júliusban elkezdték forgatni a második évadot, sőt egy harmadikról is folytak tárgyalások, miközben pedig egy mockumentary-t is fejleszt, ami a széria létrehozásáról szól. 

Hogy a széria rajongóinak ne kelljen várakozniuk a messzi-messzi 2024 (várhatóan) második feléig, 

itt a Nyerd meg az életed hiánypótlónak szánt reality-verziója, A kihívás. A hangsúly a szándékon van, hiszen ugyebár az a fontos.

Azt már a legelején leszögezném, hogy idejekorán leváltam a kereskedelmi televíziózás valóságshow-dimenziójáról. Szó szerint ki lehet kergetni a világból egy másodpercnyi tartalommal, ráadásul a sors furcsa fintoraként, az eddig megjelent öt epizód darálása közben belázasodtam. A teljes igazsághoz hozzátartozik, teljesen elkerülni nem lehet az ilyen jellegű műsorokat. A Fort Boyard című aranyvadász reality-t nézve bizony én is nyáladztam a tévé előtt és persze az első Survivoröket is átszellemülten figyeltem. Sőt a Netflixes A 100 legrátermettebb című izmozás közben is élvezettel konstatáltam, hogy én még a busz után sem tudok futni szívritmuszavar nélkül, nemhogy csapattagként egy kéttonás hajót mozgatni. Ha nem is vagyok hajlamos, de a gyermeki én fogékony az ilyesfajta bűnös élvezetekre, szóval kíváncsian ültem az imádott szettingbe helyezett valóságshow elé.

A Studio Lambert gondolt egy merészet és lemásolta a Nyerd meg az életedet. 456 ember megy neki a megváltást jelentő pénzösszeg reményében egy halom embert próbáló kihívásnak. Koreai won helyett dollárban mérik persze a fődíját, emberenként tízezresével adagolva. A 4,56 millió dolláros díjazással a stúdiót igazgató Stephen Lambert saját rekordját döntötte meg, mint a legnagyobb jackpot a reality-k és gameshow-k történetében, amit eddig az amerikai gyártású The Million Second Quiz tartott.

Nyerd meg az életed: A kihívás

Azt már az előzetesek is megerősítették, hogy a szériában megjelenő játékok java része ugyanaz lesz, mint az alapanyagban, ahogyan azt is, hogy lesznek újítások is, amelyek közül egy-kettő hatásosra is sikerült. Ilyen volt például az egyik első „személyiségteszt”, ami a klikkesedéstől (még) mentes táborban nagy feszültséget szült. Két játékos dönthetett; előnyhöz juttat, vagy kiejt egy tetszőleges versenyzőt. Nézőként is zavarba ejt, hiszen

egy ismeretlen, a családjának segíteni kívánó játékost látunk a nyers emberi mohóság és érdekérvényesítés oltárán feláldozni.

Visszatérve az eredeti darabokhoz, a filmtörténet egyik legsokkolóbb babajelenetét, a Piros lámpa, zöld lámpa nevű kihívást élő szereplőkkel átélni? Biztos izgalmas lesz. Az is volt, nagyjából 10 másodpercig. Míg fel nem ütötte a fejét az egész verseny egyik legkínosabb összetevője, maga a kamu. A mozgásérzékelő baba „kivégzi” a meg nem dermedt játékosokat, durran a festékpatron, majd felnőtt emberek tucatja imitál halált egymás után, mint kisgyerek, akit „lelőtt” a gonosz bandita, apuka alakításában. Ez a játék azért számít a leghatásosabbnak az eredeti sorozatban, mert ez az első, ekkor sokkolódik szereplő és néző először. Irányt jelöl – itt is, csak negatív előjellel. 

Nyerd meg az életed: A kihívás

A babás mészárlás ráadásul még fajsúlyosabb státuszt kapott, amikor az év elején megjelentek az első riportok a külföldi sajtóban. Ugyanis, a legkirívóbb forgatási nehézségek ennél jelentkeztek. Produceri közbeavatkozások a dramatizálásban, egészségügyi problémák és az ezekből fakadó igazságtalan és megbotránkoztató döntések kísérték a forgatást. Több versenyző is panasszal élt a Netflix irányába, nem is egy fórumon. Teljes joggal nehezményezték azt is, hogy ők nem a Survivorbe, vagy a Csupasz túlélőbe jelentkeztek, ahol extrém körülmények között, például fagypont alatt kéne létezniük.

A széria koholtságával, ellentmondásosságával foglalkozni talán nem központi jelentőségű, de fontos megemlíteni, hiszen mindez átvezet a mozgókép kritikájához. Legutóbb egy sokkal kedvesebb történet, az Üdv Wrexhamben! kapcsán merült fel a film és a valóság állandó kölcsönhatása, a valósággá vált virtualitás kultúrája, amelyben a nézői involváltság és az alkotói reflexiók a köztük húzódó negyedik fal nem is annyira dekonstrukciója, hanem inkább folytonos átformálása. Ebből a szempontból

a Nyerd meg az életed: A kihívás tananyag lehetne filmes iskolákban, egyetemek szociálpszichológiával foglalkozó karain.

Nincs egyöntetű álláspont, hogy mitől működik egy film, de bizonyosan szempont az ismeretlenség, az első benyomások által kiváltott. A Nyerd meg az életed sokkoló volt morális, emberi és társadalmi szinten egyaránt. A kihívás ezt a sokkot kínálja egy beszélő fejes, ültetett interjúkkal agyon tűzdelt, hatásvadász, repetitív, de szó se róla, gyönyörű szépen fényképezett ezüst tálcán. Pontos dokumentációja lehetne az eredeti szériának a fentebb említett kreáltság ténye nélkül: ezek a játékok így néznének ki a valóságban, tragédiák nélkül. Mindenki fejvesztve rohan, gátlástalanul szövetkezik, könyörtelenül áttaposnak egymáson. Ez a konzumtársadalom, aminek a Nyerd meg az életed, többek között, tükröt állít. Ha úgy vesszük, azért szólal fel, hogy ilyenek ne történhessenek meg – erre láss csodát, megtörténik. Ráadásul roppant hosszan és nagyon sokszor unalomig elnyújtott jelenetekben.

Ha már minden áron el akarjuk felejteni, vagy szembe akarunk menni az eredeti sorozat üzenetével, akkor tényleg inkább válasszuk MrBeast versenyét. Lehet szeretni, lehet utálni a youtubert, de ha abból a szempontból figyeljük a munkásságát, hogy ő is egy sajátos fityiszt kíván mutatni a vásárló idiokráciának, máris sokkal befogadhatóbb az egyébként alig fél óra hosszú Squid Game-je. Az egyik feladatot túlélők között például felajánlja, hogy ad négyezer dollárt annak, aki öt percen belül feladja a játékot. Huszonketten választják a biztos javat.

Kártékony üzenet ide, mesterkéltség oda, kíván-e több lenni A kihívás egy megkérdőjelezhető Nyerd meg az életed-mutációnál.

Nem. Minek? Úgyis milliók fogják végignézni.

A szetting bármire kicserélhető volna, a feladatokat már láttuk egy sokkal minőségibb és tartalmasabb kivitelezésben, és vetélkedőműsorral is Dunát lehetne rekeszteni.  A legborzasztóbb az egészben, hogy mindezen negatívumokat számba vetve, még mindig lehetne egy érdekes kísérlet. Például, ülnek-e a filmes hülyeségek a valóságban? Ott a minta a Netflix kínálatában, hogyan kell a legegyszerűbb módon teljesíteni például a dalgona-kihívást. Hogy a benne lévő alakzat (kör, háromszög, csillag és esernyő) kiessen a süteményből, csupán nyalogatni kell. Ehhez képest sok játékos, mint tót a ködnek, nekiesik tűvel kipiszkálni. Aztán teátrálisan „elhaláloznak”. Továbbá, ha már lehet tudni, hogy az összes játék meg fog jelenni, tényleg egyikük sem sejti, hogy melyik az egyetlen, amelyikben párt kell alkotni és annak milyen végkifejlete lesz? Ezek a féleszűek meg sem nézték az alapdarabot!

Persze, még ez is magyarázható lehet a stresszhelyzettel, amiben nem jut eszébe az embernek, mit kell tennie pontosan. A baromi látványos logikátlanság viszont nettó idegtépő. Az egyik kulcsfiguraként bemutatott versenyző már réges-régen egy több fős szövetség tagja, mégsem velük megy harcba. Ha logikus volna, nem következne be a drámai fordulat a „barátja” számára, aki így nem kerülne apa-fia kapcsolatba a legidősebb indulóval. Ismerős valahonnan?

Kellemetlen, hogy hülyére veszik a szereplőket, az viszont egyenesen bántó, hogy a nézőket is. Ha a Nyerd meg az életed jövőjét A kihívás előlegezi meg, akkor jobb, ha elkezdünk félni. Ugyanakkor, ha másban is ott buzog még az egy agysejtes gyermeki énje, akkor egy egész szórakoztató időtöltést találhat meg benne a reggeli dupla kávézás közötti székelési szünetre. 

A Nyerd meg az életed: A kihívás a Netflixen érhető el.

Gyenes Dániel

Gyenes Dániel a PPKE kommunikáció szakos, filmen és újságíráson specializált hallgatója. Ha egy filmben egyszerre jelenik meg a misztikum és a társadalomkritika, nála tuti befutó.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com