Sorozat

Haláli hotel – Only Murders In the Building

Mit tennél, ha szomszédodat kinyírnák? Természetesen egy podcastot indítanál Selena Gomezzel a sztoriról. Az Only Murders In The Building a true crime műfaj könnyed paródiájaként szórakoztató detektívtörténetnek bizonyul. A kritika az első három epizód alapján készült.

Csak az épületben történt gyilkosságok: más bűnesettel nem hajlandó foglalkozni Steve Martin új, Hulu gyártású sorozatában. A jól ismert örökkön-ősz komikus ezúttal régi bajtársával, Martin Shorttal tér vissza a képernyőre. A két színész-humorista több évtizedes barátságot és közös munkát tud a háta mögött kezdve A három amigóval, folytatva Az örömapa filmekkel egészen az An Evening You Will Forget for the Rest of Your Life című közös Netflix stand-upjukig. Az itthon talán kevésbé sztárolt, de Amerikában ikonként számontartott pároshoz most harmadik amigóként Selena Gomez (Spring Breakers – Csajok szabadon, Egy esős nap New Yorkban) csatlakozik. 

Tehát két veterán humorista és egy fiatal popsztár nyomoz a tettes után:

az Only Murders In The Building casting csapata kreativitásért csillagos ötöst érdemel. A történet maga így szól: Charles, vagy ismertebb nevén Brazzos (Steve Martin) egy magányos, magába fordult ex-tévésztár. Oliver (Martin Short) egy élelmes színházi rendező, akit több évtizednyi csillogás után a Broadway már a háta közepére se kíván. Mabel (Selena Gomez) pedig egy szarkasztikus humorral megáldott fiatal nő, aki művészi készségeit nagynénje lakásának felújításában éli ki. Közös bennük a megtörtént bűncselekményekkel foglalkozó true crime podcastok iránti lelkesedésük és lakóhelyük, a New York-i Arconia szálló, ahol útjaik egy végzetes éjszakán keresztezik egymást. Gyilkosság történt ugyanis, és a három újdonsült barát gyermeki lelkesedéssel veti bele magát a nyomozásba és a közös podcast készítésbe.

Mindenki el tudja képzelni, milyen lenne, ha saját baráti társaságával fogna bele egy bűntett felgöngyölítésébe. Az őrült találgatások, a tilosban járás, civakodások, egymás heccelése… Az Only Murders In The Building is erre hajaz és ez adja neki fő báját. Charles, Oliver és Mabel között jól működik kémia, a három különböző egyéniség összetalálkozása számos vicces szituációt szül. De a bűnügyi szál sem veszíti el élét a vidámkodástól, sőt, a három jómadár lassacskán ráébred, hogy vérkomoly dologba keveredtek. 

A sorozat komótosan, de korántsem vontatottan, epizódról epizódra bontja ki a történetet, minden részben egy új réteget fejtve le a metaforikus hagymáról.

Nemcsak az igazsághoz kerülünk egyre közelebb, de magukhoz a főhősökhöz is. Martin Shortot élvezet nézni, remekül hozza a lerongyosodott bohém művészt, de a drámaibb pillanatokban is hiteles marad. Az első három epizódban ő a sorozat motorja, Steve Martin visszafogottabb, de rutinosan adogatják egymásnak a poénokat. Nem tudom, szándékos kikacsintás-e, hogy mindketten kiöregedett egykori sztárokat alakítanak, mindenesetre jót tesz a sorozatnak ez az irónia. Selena Gomez humorban sokszor nehezen éri utol őket, általában a mindjárt-elsírja-magát nézés és a fapofa között ingázik. Kezdeti félénksége, amit egy interjúban is bevallott, remélhetőleg eltűnik, ahogy a sorozat halad előre.

Az első számú gyanúsítottak körébe az Arconia szálló összes lakója beletartozik. A hotel maga impozáns helyszín, szerteágazó folyosókkal, örökmozgó liftekkel, titkokkal, viszályokkal és különc szomszédokkal. Sajátos ökoszisztémát alkot törvényeivel és szokásaival. A set design nagyszerűen megteremti a rejtélyes hangulatot, olyan klasszikus detektívtörténeteket megidézve, amikben rendszerint a felsőbb osztályok piszkos titkaira derül fény. De a sorozat nemcsak a jómódú Upper West Side-on elhelyezkedő szállodával idézi meg a bűnügyi sztorik alapelemeit. 

Az Only Murders In The Building tulajdonképpen a true crime műfaj meta kifigurázása,

a megtörtént bűnügyeket taglaló filmek, sorozatok és podcastok színpadiasságát és szenzációéhes szimatolását neveti ki. Főhőseink, akárcsak a true crime megszállottai, néha elfelejtik, hogy emberi életekről van szó, miközben alig titkolt élvezettel borzonganak a tragédiákon. Nyomozásuk és az arról szóló podcastjuk sikere körülbelül ugyanannyira érdekli őket, s a hatásos felvétel érdekében hezitálás nélkül félbeszakítják gyászoló interjúalanyukat, mert bezavar a zokogása. 

Az Only Murders In The Building inkább mosolyogtató, mint könnykicsordulásig nevettető vígjáték. Jópofa és könnyed, jól mulat önmagán. És persze kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy a Martin-Short duót végre egy fiatalabb generáció is megismerhesse.

Takács Janka

Janka jelenleg elsőéves hallgató a párizsi Sciences Po egyetem média és kommunikáció szakán. Mozifüggő, legfőképp a régi hollywood-i filmeket és az indie filmeket kedveli, de egy ütős filmzenével bármikor le lehet venni a lábáról.