Sorozat

Szabadság rácsokkal – Orange Is The New Black (6.évad)

Orange Is The New Black Season 6

A több szempontból is kaotikus 5. évad után egy más világba csöppennek vissza az Orange Is The New Black fegyencei, ami már előrevetíti, hogy közel a vég…

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

„A szabadságot nem valakitől kapod. A szabadságot meg kell szerezned, és minden ember annyira szabad, amennyire akarja.” Ez a James Baldwin-idézet (egyébként az ő , Ha a Beale utca beszélni tudna című regényéből készül az Oscar-díjas Barry Jenkins következő filmje, ami az idei díjszezon egyik favoritja lehet) az évad vége felé hangzik el, mintegy mottóként összegezve a múltat és vetítve elő a jövőt az Orange Is The New Black rabnői számára.

Még ha a szabadság nem is ugyanazt jelenti mindenkinek.

A sokat bírált ötödik évad káosza után a legjobb hír, hogy a zűrzavar helyett újra visszakaptuk szereplőket. Azt a csapatot, amely joggal érdemelte ki háromszor is az év legjobb színészgárdája díjat a Színészek Céhétől. A nagy börtönlázadás azonban nem csak arra volt jó, hogy kimozdítsa a szériát a megszokott kerékvágásból. Sokkal inkább egy hosszú közjáték volt egy új status quo megteremtéséhez, ami minden fegyencben átértékeltette mindazt, amit eddig a börtön jelentett.

A lázadás leverése után a rabok egy részét más intézménybe szállítják, de többségük átkerül a Litchfield egy másik, Maxnek becézett, szigorúan őrzött részlegébe. Viszlát ablakok, viszlát kiskert, viszlát főzőcskézés és viszlát tágas, szinte rács nélküli szobák! A Max a klikkeket is felbontja, itt fehérek, feketék és latinók vegyesen kerülnek a C-, a D- és az öregeket és betegeket befogadó F-épület kétszemélyes celláiba, melyekből az első kettő egy testvérpárnak köszönhetően ősi harcban áll egymással.

A társadalmi elkülönülés helyét új ideológiák veszik át, feketék és fehérek helyett most barna ruhások és a kék ruhások állnak szembe egymással. Még egyszer, mindenki annyira szabad, amennyire az akar lenni. Mindenki maga dönti el, hogy a világból mennyit enged be és mennyit zár ki. Különösen azért fontos ez, mert a hatalom – akár kicsi, akár nagy – amúgy is korlátokat húz.

A Max fegyőrei szerencsejátékot űznek a fegyencek életéből,

a veszekedés kevesebb pontot ér, de késelésnél már magasabb a szorzó. Ha még ennél is feljebb megyünk, a börtönlázadás miatt marketing rémálomba került börtönvezetésnek bűnbak kell, hogy megnyugtassák a közvéleményt. Mindegy, hogy ki ellen, csak szülessen egy ítélet, hogy az emberek érezzék, biztonságban vannak és a rendszer működik.

A társadalmi üzenet egyértelmű, amit sikerült szépen integrálni a karakterek személyes történetébe. Taystee (Danielle Brooks) lesz ennek az egyik főszereplője, a lázadás szimbólumaként fő bűnbaknak megtett fekete lány. Brooks nagyszerű játékkal hálája meg a kiemelt figyelmet, sem áldozatot, sem példaképet nem kreál a karakterből, mindvégig emberi marad. Éppen ez az, ami közel hozza ezt a figurát ebben a nyilvánvalóan koncepciós perben, és tökéletes összekötője lesz annak a rengeteg vívódásnak, amivel a többi karakter küzd.

A saját jólétünk érdekében eláruljuk a barátainkat? Egy légből kapott hülyeség ellenséggé teszi azt, akivel eddig jóban voltunk? Büszkeség vagy józan ész? Ugyanazok a kérdések kavarognak Piper (Taylor Schilling), Nicky (Natasha Lyonne), Cindy (Adrienne C. Moore) vagy akár Caputo (Nick Sandow, aki még sosem volt ilyen emberi) fejében.

A válasz néha azonos, de azt mindenki másképp mondja ki.

A hogyanon van a hangsúly, és ez az a pont, ahol eldönthetjük, mennyire vagyunk szabadok. Mert néhány dologban egy tollvonással döntenek a fejünk felett, de a saját méltóságunkról mi döntünk.

Ezt kínálja a The Orange Is The New Black új évada egy nagyszerű színészi összjátékkal, amire a börtönkapukon innen is érdemes odafigyelni. Különösképpen azért, mert a majdnem másfél órás finálé már sejteti, hogy ez a valós mese is hamarosan véget ér.

Németh Barna

Németh Barnabás a Szegedi Tudományegyetemen végzett magyar szakon, jelenleg néhány könyvkiadónál dolgozik. Szabadidejében olvas és sorozatokkal foglalkozik, díjszezon idején pedig a díjszezonnal.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Filmtekercs Filmklub s03

Filmtekercs Filmklub

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés