Sorozat

Öreg Seagal, vén Seagal – Az igazság védője

seagal_4Van az a mondás, hogy ha láttál egy Steven Seagal filmet, akkor láttad az összest. Na jó, igazából nincs, de kéne, hogy legyen.

Steven Seagal megállíthatatlan. 62 évesen is egy mozdulattal elintéz bárkit. Volt már Veszélyes ember, Született pusztító, és A megmentő is. Nem kell neki Tűzparancs, ha a jó ellen vétesz, Könyörtelen csapást mér rád. Hiába menekülsz, rád talál az Úszó erődben, a Lángoló jégen, vagy A fenevad gyomrában. Csak kétféleképp távozhatsz: Ölve vagy halva. Ő ugyanis Az Igazság mecénása, A hazafi, Steven Seagal – Az igazságosztó.

Legújabb filmjében, Az igazság védőjében ugyanazt a karaktert hozza, mint eddigi közel negyven szerepében (ez alól szinte egyedüli kivétel a Machete, ahol kivételesen a gonosz oldalon harcolt). Persze ez nemcsak Seagal színészi egydimenzióságának bizonyítéka, ugyanannyira, vagy még inkább filmjeié is. A forgatókönyv ugyanis mindig ugyanaz: adott egy ex-CIA/kommandós/katona, aki bármilyen nehézség nélkül letarol minden gonoszt, legyen az egy csapat arab terrorista vagy a kínai maffia. Seagal ráadásul egy igazi reneszánszember-akcióhős: rengeteg nyelvet beszél, és adott helyzettől függően elintéz bárkit lőfegyverrel, karddal vagy akár puszta kézzel.

A jobb oldali fazon sajnos még nem látott Steven Seagal filmet, hogy tudja, mi lesz ennek a vége.
A jobb oldali fazon sajnos még nem látott Steven Seagal filmet, hogy tudja, mi lesz ennek a vége.

A direktori székben ezúttal Keoni Waxmant találjuk. Ha a neve nem hangzik ismerősen, az nem véletlen – bár már több mint tizenöt filmen van túl, alkotásai messziről elkerülték a mozikat (vagy inkább fordítva). A rendező életművéről sok jót nem lehet elmondani, viszont annyi szempontból érdekes, hogy az utóbbi időben igazi Seagal-specialista lett: Az igazság védője már az ötödik filmje a színésszel 2009 óta, és a hatodik is utómunkálati stádiumban van. Ám autuernek jó indulattal se lehet nevezni. Ez a cím sokkal inkább illeti Seagalt, aki nem csak színész, de legtöbbször producere is műveinek (ami pedig magyarázatot ad azok sablonosságára).

„Ha a kislány öklére szegezem a fegyvert, talán nem lőnek le.”
„Ha a kislány öklére szegezem a fegyvert, talán nem lőnek le.”

Ha mégis jobban bele szeretnénk menni Az igazság védője történetébe, akkor leginkább a Bácsi juthat eszünkbe. A Seagal által megformált Alexander visszavonultan él Romániában egy kommandós bevetésen ért trauma után. Akárcsak a koreai filmben, itt is egy szomszédban lakó hét év körüli kislány elrablása lesz az, ami aktivizálja főhősünket. Ám hiába a hasonlóság: Az igazság védőjéből igazából pont azok a dolgok hiányoznak, amik a Bácsit jó filmmé teszik. A Seagal-moziknak ugyanis nem erénye a finom karakterábrázolás, se az érzelmes momentumok. Ami azonban nagyobb kár, hogy akcióban se jeleskednek, ez pedig legújabb filmjére hatványozottan igaz.

Az igazság védője azon vérzik el, hogy egész filmben mindössze egy izgalmasabb akciójelenet van, ráadásul abban se szerepel Seagal. Ha azt várnánk, hogy legalább a főgonosszal való összeütközés látványos lesz, csalódnunk kell: a filmtörténet legantikatartikusabb showdownjának lehetünk szemtanúi. Mr. Chennél (Tzi Ma) butább és bénább antagonistát keveset találni. Mégis, talán ez a film legeredetibb momentuma: de hiába megy a sémával szemben, nehezen köt bárkit is le olyan mozi, ahol a főhősnek még egy izzadságcsepp sem gördül le az arcáról. Emellett ráadásul megkapjuk a szokásos Zs-filmes elemeket, amiket a videó korszaka óta rendszeresen szállítanak az akcióhős produkciói, mint a szörnyű utószinkron és a nevetséges akcentusok.

Budapest, Románia
Budapest, Románia

Túlzás lenne azt állítani Az igazság védőjéről, hogy „egynek elmegy”, de Steven Seagal rajongói nem fognak csalódni: a film hozza a szokásos alacsony színvonalat. Emellett, bár a forgatás nagyrészt Romániában zajlott, vágóképként a Szabadság-híd is feltűnik, legalább ennyi ínyencséggel szolgálva a magyaroknak. Csak ez kevés. Megtekintése társaságban, tematikus ivós játék mellett javallott!

A film kedden 21:00-kor látható a film+ műsorán.

Dobi Ferenc

Ez a szerző még nem töltötte fel bemutatkozását. Ígérjük, hamarosan pótolja!

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com