Sorozat

Öregember nem vénember – Dallas (2012)

A Dallas című szappanoperát senkinek sem kell bemutatni. A nálunk 1990 és ’97 között vetített széria minden magyar életének részét képezte – nemigen akadt olyan, akit péntek esténként ne szögezett volna a képernyő elé a Ewing család szövevényes története. Idén nyáron, több mint két évtizeddel a finálé után új részekkel, vérfrissítve jelentkezik a széria – a hangulat viszont még mindig a régi.

Két viszálykodó család, akiket kénytelen-kelletlen összeköt gyermekeik házassága – így indult a Dallas, ami 14 évadon át szövögette fordulatos, sokszor túlzásokba eső, de megunhatatlan drámáját. Magyarországon is hihetetlen népszerűségnek örvendett: 7 éven keresztül a királyi tévén láthattuk minden péntek este, egy-két átkeresztelt karakterrel. Ezúttal az RTL Klub tűzi műsorára a folytatást, szerdánként, és a premieren ráadásul rögtön két epizóddal indítanak.

Az eredeti sorozat 1991-es, nyitva hagyott befejezését követően két tévéfilm is készült a Ewing család utóéletéről. A Dallas: Jockey visszatér és a Dallas: A Ewingok háborúja történései viszont az új széria szerint nem számítanak. A több mint 20 évvel ezelőtti utolsó részekban Cliff Barnes, az örök rivális megszerezte a Ewing Olajtársaságot, a családi birtokot, Southforkot pedig Bobby (Patrick Duffy) örökölte, amit szépen lassan minden lakója otthagyott. Jockey (Larry Hagman) végül egyedül maradt és – kis időugrással – innen vesszük fel a fonalat. Bobby boldogan él harmadik feleségével, Ann-nel (Brenda Strong – Született feleségek); Cliff továbbra is az Olajtársaság élén áll; Jockey pedig depresszióba süllyedt. Azonban Christopher (Jesse Metcalfe – Született feleségek) esküvője és Johnny (Josh Henderson – bizony, még egy Született feleségek szökevény) olajfúrási tervei a családi birtokon felkavarják az állóvizet; apja visszatér önkéntes száműzetéséből és újra elkezdődnek a piszkosabbnál piszkosabb játszmák.

A régi motorosok közül még Linda Grey tért vissza állandó szerepben, mint Samantha (eredeti nevén Sue Ellen). Néhány epizódban láthatjuk a csúnyán megöregedett Ken Kerchevalt (Cliff Barnes), valamint egy-két pillanatra Charlene Tilton (Lucy) és Steve Kanaly (Ray) is feltűnik. Remélhetőleg a jövőben több cameóra számíthatunk mind tőlük, mind a többi egykori szereplőtől.

Az első évad tíz epizódja meglehetősen vegyes érzelmeket vált ki a nézőből: ugyan sok szál nagyon kiszámítható, mégis több alkalommal képes meglepnie a szappanoperákra jellemző, nagyzoló és drámai fordulatokkal. Mert dráma az van bőven, mind a fiatalok, mind a nagy öregek frontján. Jockey (J. R.) és Bobby 80 és a halál között sem szűnnek meg csatározni egymással, csak ezúttal nem az Olajtársaság, hanem Southfork felett. A nem túl egészséges szokást pedig fiaik is tovább viszik: Johnny (III. John Ross Ewing) továbbra is az olajban látja jövőjét, míg örökbefogadott unokatestvére, Christopher alternatív energiaforrások után kutat. A közöttük feszülő ellentéteket pedig csak tovább erősíti a női oldal: előbbi jelenlegi, utóbbi régi barátnője, Elena (Jordana Brewster – Halálos iramban) és a rejtélyes múltú Rebecca (Julie Gonzalo – Eli Stone, Veronica Mars).

A kilométerekkel előre látható fordulatokat váltják a tényleg meglepő leleplezések, de nem közhely azt mondani, hogy akit régen a képernyő elé bilincselt a széria, az most sem fog csalódni. A nosztalgia-faktornak is köszönhető siker révén már jövő télen folytatódik a Ewing család kálváriája, ezúttal 15 részben – és remélhetőleg még sok éven keresztül.

Dallas (Dallas)
2012 –

Rendező: Michael M. Robin
Forgatókönyvíró: Cynthia Cidre
Operatőr: Rodney Charters
Zene: Rob Cairns
Producer: Ken Topolsky
Vágó: Adam Bluming

Szereplők:
Larry Hagman (J.R. Ewing)
Patrick Duffy (Bobby)
Linda Gray (Sue Ellen Ewing)
Josh Henderson (John Ross Ewing)
Jesse Metcalfe (Christopher Ewing)
Julie Gonzalo (Rebecca Sutter)
Jordana Brewster (Elena Ramos)
Ken Kercheval (Cliff Barnes)
Charlene Tilton (Lucy Ewing)
Steve Kanaly (Ray Krebbs)

Avatar

Polgári Lilla

Jelenleg elsős kommédiás mesterszakos hallgatóként az ELTE padjait koptatom. Két szenvedélyem van: a filmek és az írás, így e kettő kombinációjából indultam el az újságírói, de különösképpen a kritikusi pálya felé. Nem lehet elég korán kezdeni: családi beszámolók szerint 4 évesen a Schindler listáját néztem újra és újra, akkor még szerény (ám mai napig őrzött) VHS-gyűjteményünk egyikén. Ma már a sorozatok is jelentős szerepet töltenek be (izé, sok időt vesznek el); sok esetben vészesen függő lettem.

Filmek: vegyesen. Igyekszem bepótolni a klasszikusokat, bár ahogy haladok, kezdek rájönni, hogy arra egy élet is kevés. Legközelebb talán Tim Burton „korai” filmjei (a Nagy hallal bezárólag) állnak, valamint mindenféle kifordított mese (A herceg menyasszonya, Csillagpor, Leharcolt oroszlánok). A 3D-t nem szívelem, viszont általa a nagy vásznon tekinthetek meg filmeket, amik anno kimaradtak (Toy Story 1-2., Titanic, idén Jurassic Park). Mert minden moziban az igazi.

Szólj hozzá!

Click here to post a comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..