Sorozat

Horror az új élet felé – Origin

Megállja a helyét az Origin az online sci-fi sorozatok galaxisában? Évadkritika.

November 14-én vált elérhetővé a széles közönség számára a YouTube Original Series legújabb sorozata, az Origin első évada. A tíz, átlagosan ötvenperces részből álló science-fiction széria a távoli jövőben játszódik, és egy csapat idegen történetét mutatja be, akik egy új élet reményében egy idegen bolygóra utaznak, hogy ott új kolóniát hozzanak létre.

Útközben azonban történik valami, aminek hatására a hajón tartózkodó többi ember elhagyja azt, így az elaltatott utazók egyszer csak arra ébrednek, hogy egyedül vannak a hajón. Az ok hamar kiderül: útközben valami a fedélzetre került, ami a testüket megszállva elkezdte megölni az utasokat. Az Origin fedélzetén maradtaknak ezzel a valamivel kell leszámolniuk, ha élve akarják elérni az új életet jelentő Thea bolygót.

A szinopszis alapján az Origin remekül illeszkedik A dolog és az Alien-filmek által fémjelzett sci-fi/horrorok sorába,

melyek egy elszigetelt helyen olyan embereket mutatnak be, akik egymásra vannak utalva, de a belső gonosztól való félelem szétzilálja a kapcsolatokat.

Az ilyen művek mintegy laborként működnek. Egy olyan helyként, ahol az emberi kapcsolatok, viselkedések mikrokozmoszát láthatja, figyelheti meg a néző. Pszichológiai, filozófiai és társadalmi kérdések egyaránt felmerülhetnek. Képesek vagyunk-e feladni az egónkat, esetleg az életünket egy csoportért? Mások iránti felelősségünkért fel tudjuk-e áldozni magunkat? Mit is árul el a rendszer számunkra? Mit reprezentál a testrabló láthatatlan szörny? És így tovább.

Ezt a potenciált használja ki a sorozat a szerkesztésmódjával. Epizódról epizódra más-más szereplő van a középpontban, amely során a múltját (mely ugyancsak a jövőben van) is megismerheti a néző, amiből megtudni, miért is döntött a Föld elhagyása mellett.

A szereplők közt többek közt van volt maffiatag, végzetes hibát elkövető testőr, egy puccs kulcsszereplője és egyszerű spicli is.

Mindannyiuk valamilyen úton-módon a társadalomból önkéntesen kivonult vagy önkéntelenül kitaszított egyén. Végső soron mindenki saját maga elől menekül, valaki a bűnei elől, valaki nem akar szembenézni önmagával, valaki pedig egyszerűen a hányatott sorsa elől fut. Ezzel a Skinsre emlékeztető dramaturgiával a sorozat készítőinek sikerül a képernyő elé szegezniük a nézőt, ugyanis részről részre oszlik el a köd, hogy ki mit miért (vagy miért nem) csinál.

A sorozatot tovább színesíti, hogy a Földön játszódó jelenetekről nem nehéz elképzelni kis túlzással, hogy a közelmúltban is előfordulhatnak. Nem véletlen, hogy ezek a jelenetek stílusukban hajaznak a Black Mirrorra. Az egyetlen kifogásolható dolog a jump scare-ek túlzott használata. Azonban ha a néző ezen és az első két rész kliséin, melyek főleg a sorozat műfajából következnek, felül tud emelkedni, egy rendkívül izgalmas, remek színészgárdával operáló sorozattal gazdagodik.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com