Sorozat

Politikai érzelemtár – Híradósok

Politikai-újságírói kulisszasorozat a Híradósok, amelyben Jeff Daniels játsza a főszerepet. A kiöregedett, politikai játszmákban megfáradt közszereplő Will McAvoy, a republikánus szép lassan balra tolódik. A sorozat második évadát ma este kezdődik veszíteni az amerikai HBO, így most megmutatjuk, milyen volt az első évad.

Az HBO nevéhez méltó alapos előkészítés után magas minőségben készült el a Híradósok című sorozat első évada. A forgatókönyvet az az Aaron Sorkin írta, aki mind a sorozatok, mind a mozifilmek terén nagyot és jókat alkotott már, ha politikáról van szó. A Szerelem a Fehér Házban, a Charlie Wilson háborúja és a Facebook film, a Social Network – A közösségi háló forgatókönyvírója, de leginkább talán Az elnök emberei sorozat 7 évada fűződik a nevéhez. A Híradósok egy képzeletbeli szerkesztőségben játszódik, és egy tv-csatorna esti híradójának mindennapjait mutatja be. Az első évad 10 epizódja egy-egy valós belföldi vagy nemzetközi politikai eseményről szól a mögötte húzódó véleményeket, álláspontokat ütköztetve. Ilyen például a fukusimai földrengés, az USA ultrakonzervatív platformjának, a Tea Party-nak az ügye, a fegyverviselés mindig problémás kérdése vagy Oszama Bin Laden likvidálása. A tavaly nyáron leadott első évad kétmilliós átlagnézettségével kiemelkedően jónak volt tekinthető a műfaj komolysága és igényessége miatt. Az új, 2013-as második évad (szuper a plakát) az előzővel ellentétben nem több kisebb epizódból fog állni, hanem a 2012-es választások előtti 5 nap történéseit mutatja be részletesen.

Eközben az HBO inkább liberális felfogása szerint várhatóan itt is egy republikánus kötődésű volt ügyész balra tolódását látjuk kiemelten magas pátoszfaktorral.

Az ismert forgatókönyvíró persze valóban garancia lett, a történet remek kivitelezésére érdemes külön megemlíteni a film első részének első jelenetét, amely egy egyetem kerekasztal-beszélgetésén játszódik. A feltett kérdésre – mi szerint mitől Amerika a legjobb ország a világon – Will McAvoy hosszú kifakadása jött, vagyis, hogy nem, nem az, nem az USA a legjobb ország a világon. A kijelentés persze gyorsan méltatlannak tetszik hazafias republikánusok körökben, mert minden republikánus tudja, hogy igen, az USA a legjobb ország a világon. Persze könnyen próbálunk párhuzamot keresni, és bele is esünk a csapdába, hogy párhuzamot keresünk magyar és amerikai kétpólusú politikai élet között. A film azonban igyekszik a közös pontokat kiemelni, úgy is mondhatnánk, azokat, amelyeket józan politikai felfogással mindkét tábor elfogadhatna. Ebből adódik fent nevezett patetikussága is, mert valahogy errefelé már nem hisszük el, hogy ez bárhol a világon lehetséges.

Összefoglalva tehát üdítően jó sorozat a Híradósok persze a sorozatok intellektuális vonalában. Kicsit meglepő is a nyári időpont. Jó humorú, pörgős epizódokkal, párbeszédekkel, élő, hús vér szereplőkkel, amelyek mögött azonban csattanós érvek, komoly politikai-társadalmi pengeváltások húzódnak.

Sergő Z. András

Sergő Z. András a Filmtekercs.hu alapítója és 2022-ben bekövetkezett haláláig felelős szerkesztője volt. Aktívan követte Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film eseményeit. Érdeklődési körébe tartoztak a dokuk, a kamaradarabok, a sport- és a valláspolitika.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com