Sorozat

Próbarepülés – Beszóltunk a köpcösnek…

Paul Bettany postai úton robbantana, de Sam Worthington résen van. Elmore Leonard kultikus regénye a kis képernyőn éled újjá, miközben Jessica Biel is véres tragédiába keveredik. Próbarepülés, azaz új sorozatok első részeit teszteltük.

Szóljatok a másik köpcösnek! – Get Shorty

Barry Sonnenfeld 1995-ös vígjátéka, a Szóljatok a köpcösnek! egyike nagy kedvenceimnek – John Travolta Chili Palmerként kúlabb, mint valaha (nem hiába kapott Golden Globe-ot alakításáért), az egész sztori pedig olyan vicces, hogy rögtön rárepültem a sorozatverzióra is. Sajnos a Get Shorty már az első epizódnál az unalom dugájába dől. Pedig micsoda alapanyagból készült! Elmore Leonard – pedig neve talán kevésbé cseng ismerősen – Hollywood egyik legtermékenyebb írója volt, regényeiből olyan filmek és sorozatok készültek többek között, mint a Jackie Brown, a Mint a kámfor, a Börtönvonat Yumába vagy A törvény embere. És ugye a Szóljatok a köpcösnek! is, ami szintén nagyon jó humorú, pörgős kis film.

Pont ez a pörgősség veszett el a Get Shortyból. Ami másfél órában izgalmas, az 10 részben már közel sem biztos, hogy érdekes. Az első rész odáig viszi a most ki tudja miért Miley Daly (Chris O’Down) névre hallgató főhőst, ahol a film a tizedik perce után van nagyjából: a verőlegény Hollywoodba keveredik, ahol úgy dönt – ezúttal hogy visszaszerezze elhidegült nejét –, leszámol a bűnöző életmóddal, és producernek áll. Lassan csordogálnak az események, a fanyar humor pedig sajnos nem ül úgy, ahogy kellene. És ezért elsősorban Davey Holmes író a felelős.

Daly nem egy Chili Palmer. Sem nem elegáns, sem nem vicces, és végképp nem laza – egy sodródó balek, aki valahogy meglát egy lehetőséget. És éppen emiatt esélyünk nincs megszeretni, pláne nem akarnánk vele azonosulni – ezek után mégis ki az, akit érdekel, hogy csinál-e filmet vagy sem. Az egyetlen valamire való karakter Ray Romanóé, aki Gene Hackmen szerepét örökölte meg, az ő remek dobszólókkal kísért jeleneteibe már-már felkeltik az ember figyelmét a történések – de hamar alábbhagy a lelkesedés, mikor megint hősünk van a vásznon…

Verdikt: A sorozat az Epixen startol augusztus 13-án – csodálkoznék, ha megérné a teljes évadot. (Molnár Kata Orsolya)

Get Shorty

Manhunt: Unabomber

Ted Kaczynski és az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb FBI ügyének történetét a Discovery TV csatorna filmesítette meg sorozat formájában. Az 1990-es évek első felében az Unabomként híressé vált levélbomba gyáros, ismeretlen terrorista tartotta évekig rettegésben az Egyesült Államokat. Valószínűleg a mai napig sokaknak sokat jelent ez a név, egyértelműen beleivódott a közbeszédbe.

Sam Worthington a főszereplője annak a sorozatnak, ami a héten indult a Discovery Channelen, és aminek első évada 8 epizódból áll (jó kérdés persze, hogyan lehet egy igaz történetet feldolgozó sorozat több évados úgy, hogy azért valameddig eljussunk az első évad végére). A főszereplő karakter Jim “Fitz” Fitzgeraldé, az FBI frissen végzett profilozó, kiváló rendőré, akit rögtön első ügyére Kaliforniába visznek, hogy elkészítse a titokzatos levélbombagyáros Kaczynski (Paul Bettany) proflját. Az első epizód végére Fitz szinte biztos benne, hogy korábbi kollégái rossz úton jártak eddig.

Két dolog adja a Unabomber sikerét: az egyik az előbb említett igaz történet. Ez egy eddig nem nagyon feldolgozott (1996-ban készült egy közepes játékfilm Unabomber címmel), mégis sokak által ismert történet elméletekkel, kulisszákkal. A sorozat azonban ügyesen használja ki az idősíkok közötti feszültségteremtés lehetőségét is. 1995-ben Fitz zöldfülű friss profilozó tele energiával, ambícióval és lelkesedéssel. Két évvel később korábbi főnökei keresik fel az erdő mélyébe elvonult, szemmel láthatóan embert régóta nem látó férfit, hogy rávegyék: hallgassa ki, és vegye rá Kaczynskit a beismerő vallomásra. Hogy a történet két vége között mi történt – hová lett a lelkesedés, mi történt a családdal stb – valószínűleg végigvonul majd a 8 epizódon.

Verdikt: a Unabomber friss és lendületes, Worthington remekül alakítja az autisztikus zseni figuráját, miközben a ’90-es évek egyszerűen lepattan a képernyőről. Alapos munka, megéri a folytatást. (Sergő Z. András)

Manhunt: Unabomber

The Sinner

Jessica Biel új sorozata – melynek a színésznő nem csupán főszereplője, de producere is – egy, a felszínen abszolút normálisnak, átlagosnak tűnő családanyát mutat be, aki egy forró nyári napon mindenki szeme láttára brutális gyilkosságot követ el a strandon. A Tribeca Filmfesztiválon idén áprilisban debütáló sorozat egy német írónő, Petra Hammesfahr 1999-es regényének adaptációja, amelynek fő kérdése tehát nem a krimik általános rejtélye – a whodunit vagyis, ki követte el a bűnt –, hanem a whydunit, azaz annak kiderítése, mi lehet a gyilkos motivációja. A sorozat pszichologizáló tendenciáját már a főcím is megalapozza, hiszen a bevezető képsorok formái a Rorschach-tesztet idézik.

Bár első ránézésre Biel karaktere, Cora teljesen hétköznapi, már-már unalmas, a sorozat hangulata szinte az első perctől fogva azt sugallja: valami nincs rendben. Cora altató nélkül nem tud aludni, házassága, szexuális élete távolról sem tökéletes, kapcsolata a kisfiával nem olyan idillikus, mint amilyen szülő-gyerek kapcsolatokat lát a környezetében, ráadásul egy pillanat erejéig úgy tűnik, vízbe akarja fojtani magát a strandon.

A gyilkosság elkövetése után párhuzamosan látjuk, hogyan próbál Cora és családja megbirkózni az újonnan kialakult helyzettel, illetve ismerjük meg flashbackekből a nő korántsem felhőtlen gyermekkorát. Vallásos – sőt, megkockáztatom, bigott – neveltetésére fektetett hangsúlyt már maga a cím is előrevetíti: magyarul a Sinner a bibliai értelemben vett vétkest, bűnöst jelenti.

Verdikt: A The Sinner nem szokványos premisszája, Jessica Biel és a nyomozót alakító Bill Pullman (A függetlenség napja) kiváló színészi alakításai, a viszonylag lassan építkező, ám annál magával ragadóbb cselekmény egy ígéretes sorozat első részének komponensei. Aki kedveli a sötét, pszichológiai megközelítésű történeteket, annak csak ajánlani tudom a nyolc részből álló The Sinnert. (Rakita Vivien)

The Sinner

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés