Sorozat

Próbarepülés: Szellemek és megváltók

Új sorozatok első részeit teszteltük: a SyFy új horrorja kísértetsereget szabadít egy alaszkai kisvárosra, míg az ABC újoncának főszereplője magától Istentől kap megbízatást.

Ghost Wars

Egy alaszkai kisvárosban egy kisebb földrengés zavarja meg a nyugalmat, de ez most nem egy hagyományos természeti jelenség volt. A rengés után meghalt emberek lelkei nem tudtak távozni, így az élők mellett egy rakás mérges kísértet is a városban ragad – tudjuk meg a látnoki képességekkel bíró főszereplőtől (Avan Jogia), aki amolyan fekete báránya a közösségnek. Mindenki azt hiszi, hogy a fiú nagyanyja megátkozta a várost, így a fura unokát sem szeretik. Sőt, miután paranormális jelenségek sora kezdi el megkeseríteni az emberek életét, amelyeket rejtélyes halálesetek követnek, Roman válik az első számú közellenséggé.

A sorozat a már agyonhasznált „sok ember összezárva” klisére épül, amiből aztán egyenes ágon következik, hogy valahogy dűlőre kell jutniuk egymással, amihez most a túlvilági veszély adja a közös motivációt. A bevezető epizód ebből még nem mutat túl sokat, illetve amit mutat, azt is a klisék mentén. A kellemetlen helyzetben először megjelenik a bűnbak keresése, amit elég gyorsan letudnak, hogy gyorsan továbbléphessenek a megoldás felé.

A nagyobb baj az, hogy a viszonylag decens színészgárda (Vincent D’Onofrio, Meat Loaf, Kim Coates) eredetinek csak nehezen nevezhető karaktereket jelenít meg, azt is csak közepesen érdekesen. Van a rejtélyes-misztikus pap, a rideg polgármester asszony, a keménykedő rendőr és az alaszkai látképhez elengedhetetlen flanelinges melósok. Minden közhely együtt van, de persze egy horror esetében a hangulatfestés és a feszültségteremtés még elviheti a hátán a történetet.

Azt nem mondom, hogy ebben nagyon kitűnne a Ghost Wars, de még mindig ez az, amiben átlagon felül teljesít. A kulcsszó a szemfényvesztés, ezzel kell szembenézniük a városban ragadtaknak. Semmi nem az, aminek látszik, a veszély néha csak illúzió. Ha leküzdik, életben maradnak, ha nem, csatlakoznak a szellemsereghez. Olcsó ijesztgetés helyett ezzel játszik a sorozat és ez többnyire jól áll neki, működik a dolog. Hosszú távon persze nem lesz elég, de egyelőre menti a menthetőt.

VERDIKT: Klisé klisé hátán, de a horrorrajongók kipróbálhatják, hátha rákapnak az ízére.

Ghost Wars

Kevin (Probably) Saves the World

Kevint (Jason Ritter) elbocsátják a munkahelyéről és a barátnője is elhagyja. Az öngyilkossági kísérlet szerencsére nem sikerül neki, így ikertestvére, a kamasz lányát (Chloe East) egyedül nevelő Amy (JoAnna Garcia Swisher) magához költözteti a férfit. Már az első napon történik valami különös, harmincöt meteor csapódik be a Föld különböző pontjain. Ebből az egyiket Kevin találja meg, ami mindent megváltoztat. A kődarabból „kibújó” Yvette (Kimberly Hebert Gregory) Isten hírnökeként mutatkozik be és közli Kevinnel, hogy küldetése van számára: meg kell találnia a harmincöt kiválasztottak, hogy fenntartsák az emberiség harmóniáját, de erről senkinek nem beszélhet.

A sorozat mögött álló Tara Butters és Michele Fazekas páros régi motoros a szakmában (Carter ügynök, Feltámadtak, Hawaii Five-O), ha valaki látott már tőlük valamit, most sem éri majd különösebb meglepetés. A Kevin egy jó hangulatú, szimpatikus karakterekkel működő sorozat, ami arról szól, hogyan legyünk jobb emberek. A főbb szereplők mindegyikét szépen felvezetik a pilot végére, és világosan kijelölik azt az utat, amelyen majd a sorozat tovább halad: Kevin  keresi a harmincöt kiválasztottat, keresi önmagát, közben pedig zajlik a családi élet, és mindezt kellemes hangulatban, néha kicsit viccesebben, néha patetikusan.

VERDIKT: Nincs itt meglepetés, aki ezt a műfajt szereti, az ezt a sorozatot is szeretni fogja. Aki nem, az bele se nézzen. 

Kevin (Probably) Saves the World – Jason Ritter

További ajánlatok a közelmúlt újoncaiból: The Gifted, Wisdom of the Crowd, The Good Doctor.

Németh Barna

Németh Barnabás a Szegedi Tudományegyetemen végzett magyar szakon, jelenleg néhány könyvkiadónál dolgozik. Szabadidejében olvas és sorozatokkal foglalkozik, díjszezon idején pedig a díjszezonnal.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com