Sorozat

Ahol a hatalom, ott az igazság? – A kék könyv-projekt

Az Oscar-díjas Robert Zemeckis nevével fémjelzett sci-fi sorozat, A kék könyv-projekt (Project Blue Book) a Trónok harca sztárjával ered természetfeletti, ám valós esetek nyomába.

A Kapcsolat és a Vissza a jövőbe-trilógia rendezője újra visszatért a sci-fi műfajához: új sorozata első blikkre nagyon sok mindenben emlékeztethet a legendás X-aktákra, ám A kék könyv-projekt csavar egyet a dolgon és valóban megtörtént paranormális esetek nyomába küldi „nyomozóit”.

Az első epizód egy jól ismert amerikai kisvárosba, Fargóba vezet, ahol az éppen gyakorlatozó légierő egyik pilótája tűzharcba keveredik egy azonosítatlan, kék fénnyel világító, ide-oda cikázó repülő tárggyal, majd kényszerleszállást hajt végre.

A hidegháború időszakában járunk, az űrverseny kellős közepén. Egy olyan időszakban, amikor a paranoia végérvényesen beköltözött az emberek hétköznapjaiba.

Talán nem csoda, hogy egy ilyen korszakban nemhogy százával, de ezrével érkeztek a civil bejelentések mindenféle furcsa észlelésekről. Ezek mindegyike kisebb-nagyobb pánikhullámot indított el, vagyis a hatóságoknak lépniük kellett, míg még irányítani tudták a helyzetet.

A helyzetet, ami tényleg mindent átszőtt és tényleg egyre kaotikusabbá vált egy olyan érában, ahol az oroszokkal folytatott kakaskodás abszolút fegyelmet követelt volna. A szórakoztatóipar minden ága, a képregények, a rádiók és a mozik is meglovagolták a „trendet” és elárasztották a piacot mindenféle inváziós sci-fikkel, miközben a valóságban egyre nőtt a pánik – mint ahogy azt a második epizódban láthatjuk –, néhány helyen még önkéntes, felfegyverzett csapatok is alakultak.

A sorozat jól érzékelteti mindezt, szépen megmutatja, hogy veszik ki a bizalom.

Hogy bárki lehet kém, hogy bármit el lehet tussolni, hogy a levegőben lóg egy esetleges atomháború, miközben még az ismeretlentől is félni kell.

Egy ilyen miliőben csöppen az események közepébe Dr. Hynek (Aidan Gillen, akit a Trónok harca Kisujjaként és a Peaky Blinders Aberamájaként láthattunk legutóbb), akinek a feljegyzéseit használják a sorozat írói is. Hynek asztrofizikát tanított és a világháború idején részt vett különböző katonai fejlesztésekben is. Valószínűleg az utóbbi miatt esett rá a választás, hogy egy katonatiszttel (Michael Malarkey a Vámpírnaplókból) társaként nyomozzák ki az egyre sűrűsödő UFO-észleléseket.

Az ő karaktere az, ami egy újabb réteggel gazdagítja a sorozatot, egy olyan réteggel, ami ugyanúgy szól a múltnak, mint a mának. Hynek a tudomány embere, amikor nyomoz, a tudomány segítségével nyomoz: mér, számol, kizár, bizonyít. Mikor elvállalja a hadsereg felkérését, egyik kitétele az elismerés. Az elismerés, amit még életében akar megkapni, nem úgy, mint sok múltbéli kollégája, például Kepler vagy Galileo Galilei.

Mondhatni hiú ábránd, hisz a tudomány és az éppen regnáló hatalom harcából ritkán került ki győztesként a józan ész.

És most nem kell visszamenni a több száz éve megégetett kutatókig, elég csak végignézni a XX. századon. Miután a tudomány azt mondta „állj!”, az ólmozott benzin még évekig károsította az emberek egészségét – és ma sincs ez másként, csak most már nem az ólom a veszélyforrás. És miért? Hatalmi érdekekből, pénzért, szavazatokért. Ez a harc is szépen bontakozik ki Hynek és a sereg érdekeit védő kollégája között, amelynek hátterében világosan feltérképeződik a hierarchikus rendben felettük állók döntéshozói mechanizmusa.

https://www.youtube.com/watch?v=rii39523yt8

Ez, és egy meglehetősen misztikus szál (Hyneket megfigyelik valakik, akik talán tudnak valamit) adja majd az átívelő szálat az epizodikus szerkesztésű sorozatban, amit elsősorban a sci-fi rajongók, a nagy összeesküvés-elméletek szerelmesei és a hidegháborús paranoia-filmek kedvelői számára ajánlanék.

A sorozat 2019. szeptember 19-től látható az Epic Drama csatornán.

Németh Barna

Németh Barnabás a Szegedi Tudományegyetemen végzett magyar szakon, jelenleg néhány könyvkiadónál dolgozik. Szabadidejében olvas és sorozatokkal foglalkozik, díjszezon idején pedig a díjszezonnal.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com