Sorozat

Spirituális útikalauz mindenkinek – Ramy (3. évad)

A Ramy harmadik évada a korábbi évadok színvonalát is felülmúlva merül el karakterei útkeresésében. Az új epizódok humora feketébb és ércesebb, drámai vonalvezetése pedig húsbavágóbb, mint valaha: megváltás aligha akad, kétely viszont annál inkább. Évadkritika.   

A Hulu gyártásában és forgalmazásában, 2019-ben indult Ramy már megjelenésekor komoly mérföldkövet jelentett, hiszen egyiptomi-amerikai címszereplőjén keresztül újradefiniálta az Államokban élő muszlim közösség televíziós reprezentációját.

És a tévétörténeti jelentőségen túl a Ramy azon ritka sorozatok egyike, amely valóban bírhat társadalmi fajsúllyal.

Muszlim nézői végre önmagukat és családtagjaikat találhatják meg Youssef hőseiben: hívőket és hitehagyottakat, halal (megengedett) és haram (tiltott) életmód szorításában élő, küzdő lelkeket, akik egyre nehezebben egyensúlyoznak a komplex identitások káoszában, ahol a muszlim hit, az arab etnicitás és az egyiptomi-amerikai nemzettudat egyszerre manifesztálódik. A Ramy e specifikus paraméterek ellenére sem olyan sorozat, ami csak egy szűk célközönségéhez képes szólni. Világába bárkit beenged, aki nyitottságot mutat.

Az új évad bátran hagyatkozik az előző évadokban átadott kulturális tudásra és karaktertörténetekre, hogy tovább mélyítse azokat. A Ramy eddig sem játszotta meg a prófétát, nem jelölt ki egyetlen helyes utat és nem hozott ítéletet hősei felett.

A harmadik szezon hű marad ehhez az alkotói tradícióhoz és az introspekciót helyezi fókuszba.

Ramy, a környezetében élő családtagok és barátok mind-mind arra kényszerülnek, hogy felülbírálják értékrendjüket és döntést hozzanak, bárhogy is nevezzék a „döntéshozó szervet”: zsigeri megérzésnek, sorsnak vagy éppen isteni jelnek.

A New Jerseyben élő Hassan família instabil anyagi helyzetbe kerül. Ramy apja, Farouk (Amr Waked) munkanélküli és business-ambíciói ellenére képtelen felvenni a rohanó világ diktálta tempót. Ramy anyja, Maysa (Hiam Abbass) élelmiszerkihordóként próbálja feltölteni a közös kasszát, míg Ramy húga, Dena (May Calamawy) az ügyvéddé válás útján küzd tovább, az utolsó nagy vizsgájára készülve. Címszereplőnk (Ramy Youssef) egy válással és a spirituális önkeresés kudarcával a háta mögött New York „gyémántnegyedében” dolgozik ékszereladóként, de családja nem kér az általa keresett pénzből. Ennek fő oka, hogy Ramy a zsidó gyémántmaffiával köt szövetséget, ami nem csak a legalitás, hanem az arab-zsidó konfliktus diktálta határokat is átlépi. Mintha a Hassan család tagjai külön bolygókon élnének, férj és feleség, szülő és gyermek között egyre nő a szakadék, ahogy a szereplőkön identitáskrízisek sora uralkodik el.

A Ramy írógárdája folytatja az antológiaszerű történetmesélést, egy-egy karakternek szentelve epizódjait, de az előző évadokhoz képest jobban elmossa a történetszálak közötti határvonalakat. Az adott főszereplőre eső fókusz enyhébb, az epizódok egy-egy rövid jelenettel a többi szereplőre is kitérnek. Ezek az interszekciók pedig felerősítik a sorozat mindentudó narrátorának jelenlétét.

Ez a mindentudó perspektíva a Ramy spiritualitásra támaszkodó világában afféle isteni tekintetként konfigurálódik.

A sorozat réges-régen meghaladta Ramy szemszögét és a harmadik évadban már nemcsak a családtagok, hanem a baráti kör életébe is belelátunk.

Ramy orvosbarátja, Ahmed (Dave Merheje) révén kap teret egy olyan tabu, amely a történet szereplőit és valószínűleg nézőit is meg fogja osztani. Ahmed epizódjában ugyanis a poligámia került terítékre. És éppen az ilyen szélsőséges helyzetekben mutatkozik meg a forgatókönyvírók tehetsége. 30 perces játékidő alatt eljut a néző oda, hogy megismerje a karakterek motivációit és valóban meg is értse azokat – függetlenül a személyes értékrendjétől. Mégis, az évad halálugrása az első epizód, amely az arab-zsidó konfliktusról „tudósít”, egyenesen e konfliktus bölcsőjéből, Jeruzsálemből. A 2021-es Izrael-Palesztin krízissel a háta mögött a sorozat valóságos aknamezőn lépked a konfliktus tematizálásával. Az alkotók nem szándékoznak expliciten politizálni (a sorozat hangneméhez nem passzolna egy ilyen attitűd), de az aktuális helyzetről sokat árul el az, hogy az izraeli katonák csak akkor segítenek Ramynak, amikor elmondja, hogy amerikai állampolgár. Nem mellesleg ez a segítségnyújtási akció vezet el az évad egyik legerősebb jelenetéig, amelyik egyszerre hat komikusnak és végtelenül megrendítőnek.

A súlyos témák ellenére a Ramy tehát nem hagyja humorát elveszni. Házasság előtti szexet elítélő hip-hop daltól és Instagram Live-on közvetített napi imától The Office-rajongó muszlim lányig (Bella Hadid alakításában) rengeteg emlékezetes momentum tarkítja az évadot. E példaként kiragadott elemeket pedig összeköti, hogy a sorozat általuk arra reflektál, ahogyan egy ősi vallás a jelenkor sajátosságaival találkozik, abszurdnak ható anakronizmusokat szülve.

Lévén, hogy Youssef sorozata kimondottan karakterközpontú, a Ramy képi világát is ugyanez a karakterközpontúság határozza meg.

Míg a sorozat kistestvére, a Mo látványos totálokat használ, addig a Ramy mindig a szereplők szemszögéből közelíti meg a tereket. A képi világ noha nem különösebben innovatív, a célnak megfelelően követi hőseit.

A teljes évadot tekintve érezhető, hogy Youssef még nem fejezte be történetét. A Ramy szereplői a harmadik évaddal bezárólag is rögös úton haladnak tovább, a várva várt megváltás pedig a következő kanyarban jöhet el számukra. Az új évad sötétebb, humora viszont ugyanolyan üdítő, mint eddig. Inshallah – ha Allah is úgy akarja – végre megtalálják helyüket ebben a kusza világban, ahol az egy igaz út lassan mítosszá válik.

Farkas Boglárka Angéla

Farkas Boglárka Angéla a kolozsvári Sapientia EMTE fotó-film-média szakán végzett 2019-ben. Jelenleg a Sapientia mesterszakán filmtudományt hallgat, valamint a Babeș-Bolyai Tudományegyetem alkalmazott médiatudományok mesterszakán tanul. Írásai a ’tekercsen kívül a Filmtetten is megjelennek. Szereti a szerzői és az indie filmeket, továbbá nagy rajongója a coming-of-age történeteknek és a látványon túlmutató sci-fiknek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!