Sorozat

Mars isten hamarosan szerelmeskedni indul – Romulus

A Romulus az olasz történelemből jól ismert Róma alapításáról szóló legendát, Romulus és Remus történetét dolgozza fel. Véres, kegyetlen világ ez, melyből egy nagy birodalom született.

Az elkövetkezendő hetekben az emberiség korai történelme iránt érdeklődő nézők igazi filmcsemegére lelhetnek a Sky Italia időszámításunk előtti 8. században játszódó új, hatrészes sorozatával, mely a Róma alapításának legendájából jól ismert ikerpár, Romulus és Remus történetét dolgozza fel.

Az olasz történelem népszerű témáját Matteo Rovere előző évben már filmre vitte Romulus és Remus: Az első király (2019) címmel egy kétórás, belga-olasz történelmi film keretében.

Rovere most két rendezőtársa, Michele Alhaique és Enrico Maria Artale közreműködésével újraálmodta a történetet, ám úgy tűnik, most némiképp más nézőpontból. Erre látszik utalni a sorozat címe: Romulus, mely csak az ikerpár egyik – igaz, a monda szerint városalapító – tagjának nevét viseli. De új szemléletre utal az is, hogy Romulus és Remus történetét most három teljesen különböző szerepet betöltő hős – Iemos, Wiros és a Vesta-szűz Ilia – nézőpontjából próbálják minél komplexebb megközelítésben ábrázolni.

A Romulus első két részében messze vagyunk még Róma i.e. 756-ban történő megalapításától.

Egy nemzedékkel előtte járunk, a vaskor vérgőzös, primitív, brutális világában,

ahol az emberek sorsát a vad természeti erőknek való kiszolgáltatottság és a különböző istenekbe vetett, feltétlen hit határozta meg.

Alba Longa harminc kis törzsének birodalma ez, melyben a harminc kiskirály egyetlen uralkodóra vágyik, aki képes egyesíteni szétforgácsolt erőiket. Királyai közül kiemelkedik a bölcs és igazságos Numitor, Romulus és Remus nagyapja – őt akarja mindenki vezérnek. Ám Numitor hataloméhes öccse, Amulius sehogy sem tud belenyugodni, hogy ne ő legyen a király, ezért unokaöccsei (Iemos és Enitos) életére tör, megvakíttatja és száműzi bátyját és helyébe lép a trónra. Ám komoly fordulatot hoz a történetbe, hogy Iemosnak sikerül megszöknie, Enitos halála miatt pedig a Vesta-szűz Ilia eloltja az őrizendő lángot, amiért élve eltemetik.

Romulus és Remus legendájával az alapítók kegyetlen világába csöppenünk, ahol a vadászatban és harcban megnyilvánuló, könyörületet nem ismerő férfivirtus az uralkodó érték,

de a szex hatalommal való összefonódása sem ismeretlen.

Mindennapi életüket még olyan őskori vallási formák szövik át, mint a titokzatos, emberfeletti erőt sugárzó fétisek tisztelete, vagy az olyan szellemlényekben való hit, mint az erdőben rejtőzködő, démonikus Farkasasszony. Ám ebben az erősen férfidominanciájú világban figyelemreméltó az erős karakterű nők szerepvállalása is.

Archaikus latin nyelven beszélő, barbár kinézetű harcosok sötét és véres világa ez, nincs benne semmi Róma városalapításának legendákból ismert romantikájából. Vladan Radovic és Giuseppe Maio operatőrök a természeti táj képeivel, a primitív, vad indulatokat tükröző barbár arcok közelképeivel, a mindennapok véres kegyetlenségeinek ábrázolásával egy olyan, rég letűnt világ atmoszféráját teremtették meg, melyben a néző valóban időutazónak érezheti magát.

Az első két rész alaposan megágyaz a további történéseknek, közelről megismertük a legenda majd’ minden szereplőjét éppúgy, mint az egyes karakterek motivációit, s a hatrészes sorozat érezhetően a harmadik epizódtól kezd majd igazán felívelni a főbb szerepekben Andrea Arcangeli, Marianna Fontana, Francesco Di Napoli, Giuseppe Schillaci és Emilio De Marchi alakításával. Az igazi legenda, mely szerint Mars isten beleszeret Numitor száműzött király leányába és ikerfiakat nemz neki, akik később a Romulus és Remus nevet kapják, még csak most fog kibontakozni. Az eddigiekből úgy tűnik, ármányt sem nélkülöző, fordulatokban gazdag, pazar vizuális látványvilággal előadott történetnek válik részesévé, aki Róma alapításának legendáját a Romulusból szeretné megismerni.

A hatrészes sorozat november 7-től elérhető az HBO GO-n.

Argejó Éva

Argejó Éva szociológiát és filozófiát tanult az ELTE-n, a Magyar Televízió kulturális műsorának (Múzsa) szerkesztője volt, jelenleg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa. Specializációja a társadalmi dráma, a sci-fi, a fantasy és a thriller.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com