Sorozat

Sailor Moon! – Varázslatos álmok

sailor moon

sailor moon„Hold ereje, változtass át engem!” Azt hiszem, mindenkinek, aki 1990 előtt született, mond valamit a felkiáltás. Hold tündér és barátainak kalandjait az RTL Kölyökklub nevű délutáni matinéjának részeként mutatták be nálunk, és más országokhoz hasonlóan itt is hatalmas népszerűségre tett szert a széria. Pedig az anime csak egy része a Sailor Moon történetnek, amiben találhatunk mangát, élőszereplős sorozatot, musicalt és mozifilmeket is. Kalandra fel!

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

A nálunk Varázslatos álmok néven futó Sailor Moon ízig-vérig lánysorozat, nem véletlen, hogy nálunk közvetlenül az ellenpólusnak nevezhető Dragon Ball mellett adták az RTL Rajzfilmklub nevű matinéblokkjában. Naoko Takeuchi manga sorozata 1992-ben indult hódító útjára, amit még abban az évben követett az anime verzió. A történet népszerűsége miatt párhuzamosan írták a mangát és az animét, emiatt néha jelentős eltérések is akadnak a kettő cselekményében, hangulatában. Az anime könnyedebb, gyerekesebb, könnyebben befogadható, de az alapkonfliktusok megegyeznek.

sailor moonA Sailor Moon tette népszerűvé az ún. „magical girl” műfajt, hiszen főszereplői elsőre átlagosnak tűnő, de természetfeletti erőkkel rendelkező tizenéves lányok. Különösen igaz ez az címszereplő Bunny-ra, aki ügyetlen, túlérzékeny, nem is igazán okos, ugyanakkor a hatalmas szíve és szeretete miatt rendszeresen képes megmenteni a világot a gonosz erőktől. Épp ezért a többségnek nagyon könnyű vele azonosulni; akit pedig idegesít, válogathat a többi tündér közül, hiszen szinte minden nőtípust megtestesítenek (erős, okos, fiús, elegáns, rejtélyes, vicces stb.). Mondhatni: ami a fiúknak a szuperhősök, azok a lányoknak a Hold harcosai, akik nappal átlagos életet élnek, éjszaka viszont felveszik a harcot a gonosz erőivel.

Felnőtt fejjel azért elég bagatell az alapsztori, de íme: a 14 éves Bunny (eredeti nevén Usagi, ami szintén nyulat jelent) egy szép napon rájön, hogy ő igazából a Hold harcosainak egyike (a magyar fordításban tündérek, mind egy-egy bolygót képvisel), akiknek feladata a Holdbéli Királyság védelmezése volt. Azonban a királyságot elpusztították, a harcosok pedig a Földön reinkarnálódtak, akiket Bunny Luna, a beszélő macska segítségével keres meg és ébreszt rá valódi küldetésükre. Közben persze visszatér a gonosz ellen, akik a tündérekhez hasonlóan a Holdhercegnőt keresik és felbukkan az Álarcos Férfi, vele együtt pedig a kötelező jellegű szerelmi szál ígérete is…

Összesen 200 rész készült, amelyek 90%-a ugyanarra az egyszerű és elég unalmas kaptafára épül: a gonosz erői keresik az évad MacGuffinját (legyen az a hercegnő, egy tiszta szív, vagy Pegazus), az éppen aktuális áldozatukat pedig a tündéreknek kell megmenteniük. Vagyis csak esetlenül próbálkoznak, amíg az Álarcos Férfi a segítségükre nem siet. Utóbbi viszont a végső összecsapásokban általában nem tud részt venni, mivel Bunny szerelmeként általában elrabolják/átmossák az elméjét/haldoklik, így hősnőnknek tényleg nem marad más, csak a szeretete és a Hold ereje az ellenséggel szemben. Hamar unalmassá válik ez a formátum, hiszen utóbbi deus ex machinaként akkor erősödik meg, amikor éppen szükség van. A pozitív hősök halálát sem kell sokáig siratni, mert általában nem végleges a búcsú (ahogy az sok animében szokott lenni).

A történetek különböző mítoszokat dolgoznak fel, a japán hagyományoktól (a holdbéli nyúl története) a görög mitológián (Endümion és a Széléné, Hold istennőjének szerelme) át a kereszténységig (a Szent Grál), de még sci-fi elemek is megtalálhatók (időutazás és a vele járó paradoxonok). Elsőre kaotikusnak tűnhet, de mivel szerencsére az egyes évadokon belül nem keverik ezeket, így könnyen megfér egymás mellett egy jövőből érkezett gyerek, a homoszexualitás elfogadása és a keresztény hiedelmek.

sailor moon

A magyar nézőkhöz csak az anime jutott el, abból is az első négy évad. Az ötödik szezon afféle mostohagyerek lett, jogi problémák miatt több országban nem mutatták be, így például az Egyesült Államokban sem készült belőle szinkronizált változat. (Nálunk a befejezésre vágyókat és a kábeltévével rendelkezőket az RTL 2 elégítette ki, még én is vallásos áhítattal követtem, pedig nem beszélek németül.) A Sailor Moon azonban nem állt meg az anime adaptációval: készült három animációs mozifilm, élőszereplős sorozat, valamint színpadi musical is. A huszadik évforduló alkalmából tervbe vettek egy új animációs szériát is, ami az eredeti történetet dolgozná fel újból. A 2013-ra beígért remake-t azonban elhalasztották, de idén nyáron talán újra visszatérnek a Hold harcosai, hogy egy újabb generáció kiálthassa teli torokból: Hold ereje, változtass át engem!

Polgári Lilla

Jelenleg elsős kommédiás mesterszakos hallgatóként az ELTE padjait koptatom. Két szenvedélyem van: a filmek és az írás, így e kettő kombinációjából indultam el az újságírói, de különösképpen a kritikusi pálya felé. Nem lehet elég korán kezdeni: családi beszámolók szerint 4 évesen a Schindler listáját néztem újra és újra, akkor még szerény (ám mai napig őrzött) VHS-gyűjteményünk egyikén. Ma már a sorozatok is jelentős szerepet töltenek be (izé, sok időt vesznek el); sok esetben vészesen függő lettem.

Filmek: vegyesen. Igyekszem bepótolni a klasszikusokat, bár ahogy haladok, kezdek rájönni, hogy arra egy élet is kevés. Legközelebb talán Tim Burton „korai” filmjei (a Nagy hallal bezárólag) állnak, valamint mindenféle kifordított mese (A herceg menyasszonya, Csillagpor, Leharcolt oroszlánok). A 3D-t nem szívelem, viszont általa a nagy vásznon tekinthetek meg filmeket, amik anno kimaradtak (Toy Story 1-2., Titanic, idén Jurassic Park). Mert minden moziban az igazi.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!

Podcast

Hirdetés

Hirdetés