Sorozat

Westeros, ahogy megszerettük – Sárkányok háza

A Trónok harca lehet, hogy méltó utódra talált. A Sárkányok háza (House of the Dragon) látszólag rendelkezik mindennel, amivel egy jó trónörökösnek kell, de a puding igazi próbája csak később várható.

A cikk az első epizód alapján készült.

Hogy lesz valami a világ legnépszerűbb sorozata az egyik nap, amely rajongók milliói közt indít beszélgetéseket, és táplálja a kíváncsiság lángját, majd a másikon már senkit nem érdeklő, triviális csalódás? Nagyjából így lehetne leírni azt, hogyan él jelenleg a Trónok harca a nézők és a fanok fejében. A sorozat meghatározta, a 2010-es években hogyan tekintettünk a tévés tartalmakra: forradalmi erővel és igényességgel hozott egy különleges világot, ami rabul ejtette a nézőket. Mindehhez George R. R. Martin könyvsikereire volt szükség, amelyek biztosították, hogy a történet végül legendás fordulatokkal, karakterekkel és történetszálakkal gazdagodjon – a tévésorozat készítői pedig tökéletesen adaptálták a művet, mígnem kifogytak az alapanyagból. Itt kezdődtek a bajok sokak számára.

A Trónok harca befejezésének elfuserált mivoltával még azok is egyetértenek, akiknek alapvetően tetszett, ahová a történet kifutott.

Nyolc éven keresztül néztünk ármányt, cselszövést, intrikát, óriási csatákat; hogy ezt a grandiózus mesét egy hatepizódos, összecsapottnak érződő fináléval zárják le, az már csak az írók lustasága volt. A Trónok harca, ha nem is más befejezést, de többet érdemelt, részletgazdagabb, és az eredeti műhöz méltó gondosságot. Most jött el az esély a szépítésre az HBO részéről.

A 2019-es záróévadot követően elindult az örökös felkutatása. A világ várta az új eljövetelt, hogy érkezzen egy sorozat, mely újra képes lesz meghatározni a popkultúrát, és amelynél minden egyes epizód esemény a széles közönség számára. Rövid időre a Csernobil tartotta lázban az embereket, később olyan sorozatok, mint a Nyerd meg az életed!, A Bridgerton család vagy a Stranger Things képes volt egy hatalmas réteget megszólítani. De egyik sem volt az igazi, hiszen hiányzott a nagyívű mese.

Olyan fantasy sorozatokat hívott életre a Trónok harca után keletkezett űr, mint Az idő kereke, a Vaják vagy Az Úr sötét anyagai, ám ezek is csak a maguk keretein belül tudtak népszerűek lenni; a közbeszédre alig gyakoroltak hatást. Az Amazon idén versenybe küldi A Gyűrűk Ura-sorozatát, az HBO pedig a második spin-off ötletével debütál: a Sárkányok háza volt az a pilot, amellyel végül úgy döntöttek, kitöltik a Trónok harca hiányát.

Hogy a Trónok harca dedikált utódja egy Trónok harca-sorozat lenne, ezt még korai kimondani: egyelőre annyit tudunk, hogy erős érvek szólnak az örökösödés mellett.

Ezek közül az egyik rögtön a vérség; a Sárkányok háza rendelkezik a nagy előd DNS-ével, hiszen ugyanabban a fantáziavilágban játszódik, csupán 172 évvel annak egyik főszereplője, Daenerys Targaryen megszületése előtt. A származás tehát egyértelmű előny, hiszen ismét George R. R. Martin munkájából dolgozhattak a forgatókönyvírók, viszont az is igaz, hogy nincs egy olyan szinten kidolgozott alapmű, mint A tűz és jég dala esetében. Itt egyetlen könyvből és több egyéb rövidebb irományból dolgozhattak, nagyrészt azonban magukra maradnak a készítők Westeros ismeretlenjében.

A távoli történelmi időszak által biztosított viszonylag tágas mozgástér, az új karakterek és helyzetek, és az azóta fejlődött látványtechnika mind elegendőnek bizonyulnak ahhoz, hogy a Sárkányok háza egy hatásos tiszta lap legyen a franchise életében.

sárkányok háza

Az első epizód pedig ráerősít arra, amit korábban szerettünk ebben az univerzumban. Mindjárt a konfliktus is egy királydráma központi problémáját vetíti előre: egy örökösödési dilemma előtt áll Viserys Targaryen király (Paddy Considine), hiszen felesége fiúgyermeket vár, azonban a koronára nemcsupán testvére, az ádáz és kegyetlen Daemon (Matt Smith), de egyetlen lánya, Rhaenyra (Milly Alcock) is áhítozik. Emellett a komplett királyi udvar szeretne egy szeletet a hatalomból, így a nemesemberek ármánykodására is bőven számítani lehet. A varjak lakomájának szcenáriója az, amit a Trónok harca a legügyesebben csinált, és amit olyan zseniális szériák tanultak el később, mint az Utódlás. Emellett tapasztalható még a gyomorrúgásként érkező erőszak, a fel-felbukkanó meztelenkedés, de

még a fontos karakterek közül se voltak restek kiszedni egyet, rögtön az elején – minden megy a Trónok receptje mentén.

Karaktereink az első epizódban kellően archetipikusak, hogy aztán felfedezzünk bennük apró eltéréseket. Lord Otto Hightower (Rhys Ifans), a király tanácsadója könnyen lehet, hogy nem a hűség igazi mintaképe, erkölcsi hadállása mellé pedig rengeteg kérdőjel kerül, amint lánya, Alicent (Emily Carey) irányítására kerül a sor. Viserys kétségbeesett és gyenge, ám képes meglepő döntést hozni, mellyel az egész kontinens jövőjét meghatározza. Egyedül Rhaenyra tűnik egysíkúnak a rátermett és tisztalelkű hercegnőként, ám vele kapcsolatban az a kérdés, meddig láthatjuk az ifjú színésznő alakításában, hiszen őt és Alicentet később Emma D’Arcy és Olivia Cooke játssza majd. A Sárkányok háza első epizódjában nem történt még időugrás, de az elkövetkező részekben számíthatunk rá.

Rhaenyra figurája egyetlen epizód alatt nagyjából csak pozitív jellemvonást mutatott, Westeros szabályait ismerve viszont aligha maradhat ez így sokáig. Előbb-utóbb mindenki megkapja az árnyalatait, és bízunk benne, hogy a láthatóan főszereplőnek pozicionált lány sem csak azzal fogja tölteni a napjait, hogy Királyvár problémás alakjaival szálljon szembe, és érvényesítse a jót és az igazat. Az HBO mintha Daenerys Targaryen kultikus, ám pálfordulás miatt őrültté vált karaktere miatt kérne bocsánatot Rhaenyrával, aki már most közelebb van a Vastrónhoz, mint amennyire a fiatal Sárkánykirálynő valaha is jutott. Könnyen lehet, hogy ezúttal érvényesül majd a girl power, amit annyi éven keresztül jövendöltek, és amely végül egy jellemhibán csúszott el.

Egyelőre nem érződik mitől lesz, amitől a saját talpára tud állni, és ami igazán megkülönbözteti majd a Sárkányok házát a Trónok harcától.

Egyelőre még egy intróra se futotta, a stáblista alatt is az eredeti zenéjét hallhatjuk. Ezen kívül azonban pazar, amit látunk, mert a tizenegy évvel ezelőtti klasszikus indulására emlékeztet: kicsiben kezd az előzménysorozat, tele van apróbb, de már most nagy jelentőséggel bíró momentumokkal, amik megágyaznak a későbbi, remélhetőleg izgalmas fejleményeknek. „Meghalt a király, éljen a király” – még korai kimondani, de pár év múlva már érezni fogjuk, hogy megtaláltuk-e a Sárkányok háza képében a megfelelő trónörököst.

A Sárkányok háza augusztus 22-től látható az HBO Max-on.

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel 2017-ben csatlakozott a Filmtekercs szerkesztőségéhez, 2018 és 2022 között szerkesztőként segítette a lap mindennapi működését. Bár celluloid-mindenevő, kedvencei a morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok, az igényes blockbusterek, emellett szenvedélyes katasztrófaturista is, így nincs olyan egy-kétpontos film, amely ne keltené fel az érdeklődését.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com