Sorozat

Se szex, se semmi – Egyetemista lányok szexuális élete

A The Office Kelly Kapoor-ja, Mindy Kaling vígjátéksorozatot készített az HBO-nak. Az Egyetemista lányok szexuális élete (The Sex Life of College Girls) négy első éves leányzó kalandjait követi a nagy presztízsű egyetemen.

Ha mindig is érdekelt, vajon milyen lehet fiatal egyetemista lányoknak először életükben távol otthontól átélni a szexuális felszabadultságot… akkor az Egyetemista lányok szexuális élete nem neked szól. Az HBO legújabb dobásának, ami a tinisorozatoktól megszokott középsuli helyett az egyetemi életbe kalauzolja nézőit, félrevezető a címe. Igaz, egyetemista lányok a főszereplői, de szex alig van benne, hát még érdemi beszélgetés a szexről. Vígjátéknak ígérkezik, de poénosnak csak jóindulattal mondható. Csalóka és csalódást keltő, ha tabudöntögető sorozatélményre számítunk, bájos, ha könnyen fogyasztható esti tévénézést szeretnénk. A kritika az első két epizód alapján íródott. 

Kezdődik a tanév az előkelő Essex College-ban. Leighton (Renée Rapp) gazdag, népszerű, beképzelt csaj, aki érkezésekor döbbenten veszi tudomásul, hogy régi barátnői direkt kérvényezték, hogy külön szobába kerüljenek tőle. Leighton így lesz Whitney, Kimberly és Bela szobatársa. Whitney (Alyah Chanelle Scott) szenátor anyukája árnyékában él és titokban sulis fociedzőjével folytat viszonyt. Kimberly (Pauline Chalamet – igen, Timothée húga) egy eldugott kisvárosból került be a menő college-ba, ahol kisebbségi komplexusát szorgalommal próbálja ellensúlyozni. Bela (Amrit Kaur) pedig egy komikusi babérokra törekvő, az egyetemista életet habzsoló, rámenős csaj.

A négy grácia, bár első pillantásra nagyon különbözőnek tűnnek, szép lassan megtalálják a közös hangot. Együtt vágnak bele a pezsgő egyetemi életbe, ami főleg bulikat és őrült kalandokat jelent. A show túlzásba is esik néha, példának ott van a pucér party, amire rögtön az első héten elmegy Bela és Kimberly. Na mármost ez aligha számít szokásos egyetemi élménynek (vagy én választottam rosszul egyetemet, ahol csak unalmas, felöltözött arcokkal lehetett bulizni). Tele van a forgatókönyv az ilyesfajta túlzásokkal, amivel az alkotók a humort próbálják esetlenül becsempészni a történetbe. Viszont ezek a bődületes felnagyítások nemhogy nem nevettetnek meg igazán, de inkább csak elvesznek a sorozat életszerűségéből.

Pucér party ide vagy oda, Egyetemista lányok szexuális élete nem mondható merész, szexuálisan felszabadult alkotásnak.

Az Eufóriában lényegesen több volt az szexjelenet, pedig az gimisekről szól. No nem mintha az Eufória a realizmus iskolapéldája lenne, de mégis szembeszökő a különbség. Az Egyetemista lányok szexuális életében a lányok ugyan szexelnek, páran közülük először életükben, de a szex inkább csak mellékes marad. Igazából a show ebben nem is nagyon különbözik más tinisorozatoktól, amikben a szereplők néha lefekszenek egymással. Csak itt mégis ott van az sz-betűs szó a címben, és emiatt többre számít az ember. Kihagyott ziccer, hisz itt volt a lehetőség, hogy az alkotók mélyebbre merüljenek a témában és körüljárják a fiatal nők viszonyát az intimitáshoz. A szüzesség elvesztése, a vele járó szorongás, a szex és szerelem közti viszony, a saját testünk megismerése, a randizás buktatói… Annyi mindenről lehetne szórakoztatóan és izgalmasan beszélni egy ilyen sorozatban.

Az Egyetemista lányok szexuális élete ehelyett nem is a szexről szól, hanem inkább a négy lány között kialakuló barátságról. A barátnők egymáshoz való viszonya és közös kalandjaik adják a sorozat lelkét, s ez főként a színésznők kémiájának köszönhető. Emlékezetes alakítást nem kell itt keresni, nem is találnánk – még Pauline Chalamet sem ér fel bátyja nagyságához. A négy lány mégis ügyesen játszik együtt és a négyesfogat természetes bája jó pár közepes jelenetet ment meg a teljes csődtől. Ha a Mindy Kaling (The Office, Ocean’s 8, Late Night) és Justin Noble által írt forgatókönyv eredetibb hangot ütne meg, a színésznőknek is több lehetősége lett volna tündökölni.

Továbbá a sorozat, mint oly sok más, az utóbbi években létrejött társa, beleesik abba a hibába, hogy marginalizált identitással próbál mélységet és komplexitást kölcsönözni a karaktereinek.

A szexuális orientáció, etnikai hovatartozás vagy társadalmi osztályba tartozás mintegy hozzácsapható személyiségjegyként funkcionálnak, amik instant érdekesebbé teszik az amúgy lapos szereplőket. A szép és népszerű, de szemét cicababa titokban leszbikus? Bumm. A rámenős, szexőrült csaj igazából konzervatív indiai családból jön? Bumm. Az inkluzivitás és sokszínűség pirospontjait begyűjtve gyakran önmaguk kliséivé válnak a szereplők, akiket egyedi személyiségük helyett egy címke határoz meg. Eközben sajnos az identitások nüanszairól az alkotások többsége, s így az Egyetemista lányok szexuális élete is csak felületesen vagy sztereotíp módon szólal meg.

Az Egyetemista lányok szexuális élete első vázlatnak tűnik: az alapok ott vannak, jól ki van találva, de mégis kevés. Híján van eredeti humornak, többdimenziós karakterábrázolásoknak, komolyabb témafelvetésnek, sőt, még a szexnek is.

Takács Janka

Janka jelenleg elsőéves hallgató a párizsi Sciences Po egyetem média és kommunikáció szakán. Mozifüggő, legfőképp a régi hollywood-i filmeket és az indie filmeket kedveli, de egy ütős filmzenével bármikor le lehet venni a lábáról.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés