Sorozat

Harcolnak. Maszturbálnak. Ámen. – See

Megérkezett az Apple TV+, a tech óriás streaming szolgáltatója, amelynek egyik első bemutatója a meglehetősen zavarba ejtő See, a főszerepben Jason Momoával.


Hirdetés

Hónapok óta mást sem hallani, mint hogy jön a „szép új világ”. Indul az Apple TV+, a Disney Plus, a Quibi és az HBO Max. Nos, először az Apple jelentkezett be az új piaci szereplők közül. Az online tartalomszolgáltatásuk november elsején kezdte meg pályafutását, melynek egyik első húzócíme a Jason Momoa nevével fémjelzett See lett. Vagyis az Apple a nehezebb utat választotta. Ahelyett, hogy felvásároltak volna valami sikerkönyvet, a cég úgy döntött, eredeti produkcióval kezd.

Azt persze gyorsan szögezzük le, hogy amikor ez a sorozat zöld utat kapott, a döntéshozók szeme előtt biztosan ott lebegett a Trónok harca,

mert a See nagyjából abban az irányban keresi saját útját. Meg különben is, a Peaky Blinders, a Tabu, a Locke vagy az Erőszakos múlt után ki ne bízna a See mögött is álló Steven Knightban, különösen ha valami keményebb darabról van szó? Vagy ki ne bízna a sorozat első epizódjait dirigáló Francis Lawrence-ben, aki sikerrel levezényelte már egy gigantikus túlélő show, Az éhezők viadala nagy részét?

Túl ígéretes címek ezek ahhoz, hogy bárkinek a fejében megforduljon a lehetőség, pedig itt bizony most mindenki a rosszabbik formáját hozza. Knight és Lawrence mindenképpen, de Jason Momoa is csak azért nem, mert nem csinált mást, mint amit szokott: odacsap és dörgő basszusával morog. Különösen bosszantó ez, mert egyébként amit a See ígért, az egy kiváló alapanyag lehetett volna. Kétszáz évvel azután vagyunk, hogy egy járvány kiirtotta az emberiség jó részét. Az életben maradtak megvakultak és ezt a vakságot átörökítették a következő generációknak is.

Mire elérünk a See korába, a látás már csak egy eretnek mítosz a múltból,

az emberiség megmaradt része nagyjából az őskori – de legjobb esetben is ókori – társadalmak szintjén éli az örök sötétségre kárhoztatott mindennapjait.

Nagyon jó felütés, és ha az Apple komolyan gondolta volna, hogy az HBO babérjaira tör, utat adott volna ennek a világnak, hagyta volna, hogy a néző elmerüljön az örök vakság világában. De az Apple semmi ilyet nem akart, helyette inkább egy sor logikai baki közepette rögtön egy esztelen adok-kapok-menekülök szituációba zavarja a főszereplő közösséget.

Szóval az nem derül ki, hogy jutott vissza az emberiség ebbe az állapotba. Nem derül ki, hogy a vakok mérnöki pontossággal képesek megépíteni egy fegyvernek is beillő kőfalat, akkor miért nem képesek egy ágyat barkácsolni, hogy ne a földön kelljen hálniuk. A sort még hosszan lehetne folytatni, mert már csak az első részben felmerül vagy két tucat miért. Ezekre valószínűleg soha nem kapunk választ. De felesleges is, mert az alkotók még csak meg sem próbálják ebbe az irányba terelni a show-t.

Van azonban helyette bizarr csatajelenet, némi akadályverseny és egy közhelyes sztori.

Az ellenség a törzsbe befogadott nőt akarja, aki egy látó eretnektől vár gyermeket. A nőt, aki időközben a legnagyobb harcos asszonya lett, mert annak nem lehet saját gyereke. Mindeközben olyan mondatok hangzanak el, hogy „Ne hazudj, az én fülemet nem lehet becsapni. Bezáródó ajtókat hallok a hangodban.”, és olyan zavarba ejtő jeleneteknek lehetünk szemtanúi, mint például amikor a királynő imádkozás közben maszturbál. Hogy miért, ki tudja, de látszólag arrafelé így szokás.

Talán ennyiből is látszik, hogy a See különleges akar lenni, de a furcsánál többre nem futja neki. Okosnak akar látszani, de semmit nem mond.  Nem, a See csak egy sokadik sorozat, ami azt hiszi, hogy a szex és a vér elég, hogy eladja a semmit. Persze sok sikerfilm és sok sikersorozat járta már ezt az utat, úgyhogy ki tudja, talán erre is rákapnak az emberek. Végül is, az Apple-nek valószínűleg ez a fő célja, a többi meg kit érdekel. De legalább az kiderült, hogy tévedtünk amikor azt hittük, ez az új vállalkozás az HBO és a Netflix konkurenciája akar lenni. Nos, a See biztosan nem, mert ezzel legfeljebb a Xena vagy a Herkules lehet az ellenfele.

Németh Barna

Németh Barnabás a Szegedi Tudományegyetemen végzett magyar szakon, jelenleg néhány könyvkiadónál dolgozik. Szabadidejében olvas és sorozatokkal foglalkozik, díjszezon idején pedig a díjszezonnal.