Sorozat

Elfelejthetnénk végre a banánt és a gumit – Szexoktatás

Általános tévhit, hogy aki testileg megérett a szexre, az készen is áll a szexre. A legrosszabb pedig, hogy ez a tévhit leginkább a fiatalokban él, az iskolai felvilágosítás pedig korántsem segít a helyzeten. A Netflix Szexoktatása (Sex Education) humorral és bájjal tolja a képünkbe, hogy a banán és a gumi mellé itt az ideje a terápiás kanapénak is! Évadkritika.

Továbbra is ömlenek ránk a Netflix saját készítésű sorozatai, melyek hol több, hol kevesebb sikerrel szereznek maguknak rajongókat. Az Asa Butterfield és Gillian Anderson főszereplésével készült Sex Education apróbb hibái ellenére az előbbi kategóriát fogja erősíteni. A brit középiskolában szexterápiás praxist nyitó fiatal srác és barátai története szórakoztató, jó hangulatú és baromi fontos témákat boncolgat.

Biztos sokan emlékeznek azokra a feszengő és kínos iskolai órákra, amikor előkerült az a bizonyos a téma: a szex.

A felvilágosítás azonban – hacsak az ember nem volt nagyon szerencsésen megáldva egy-egy nyílt és őszinte tanárral – a mai napig megragadt a szex fizikai oldalának bemutatásánál. Fontos persze a biztonság, minden szempontból, de hol van a lélek védelme? A szüzesség elveszítése, a korosztály nyomása, a szülői hatások, az első igazi szerelmek mind-mind kiemelkedően nehéz témák, amelyeket nem csak testileg él át egy fiatal. Kevés tudni, hogy hol a csikló és mi az a fityma, ha sokan maszturbálni se mernek, mert bűnösnek érzik magukat. Megannyi tévhit kering ilyenkor egy egész világ korosztályában, miközben a hormonok dolgoznak rendületlenül – segítség pedig nem igazán van.

A Sex Education erre a fájóan hiányzó lelki szexuális felvilágosításra épül néhány fiatal történetén keresztül.

A főszereplő Otis (Asa Butterfield) egyedül él édesanyjával (Gillian Anderson), egy híres szexterapeutával. Ha pedig az ember életét ennyire átitatja a nyílt és explicit szex mint állandó téma, nem csoda, hogy problémái lesznek később ezen a téren. Öröm az ürömben azonban, hogy Otis jóra tudja fordítani ezt az egyébként abnormális mértékű tájékozottságát. Az iskola bajos-menő csajával (Emma Mackey) szexklinikát nyitnak az olyanok segítéségre, akik el vannak veszve. A sorozat nagyon ötletesen sokszor a gyóntatást megidézve ülteti egyik vécébe Otist, másikba a pácienst. A gyónás metaforája gyönyörűen mutatja, hogy mennyire nehéz és tabu a mai napig is ezekről beszélni, a közeg azonban rámutat, hogy ez mennyire „nevetséges” is. Hiszen ha valamiről, akkor a szexről igenis beszélni kell!

Asa Butterfield és Gillian Anderson

A sorozat részben ezen páciensek, részben pedig Otis barátai révén mutatja be a korosztály legáltalánosabb nehézségeit: identitáskeresés, nemi vonzalom, homoszexualitás, drag és transz tematika, maszturbáció, tinédzserkori terhesség. A hangsúly azonban könnyedre és viccesre van véve, ami megint csak szépen emeli ki, hogy bár komoly és mély dolgok ezek, nem rágörcsölni kéne, hanem nyíltan beszélni ezekről.

A Sex Education azonban nem csak a példamutató alaptörténet és az üzenet miatt lett ennyire jó.

Az egész sorozatot áthatja az a bájos és bohókás brit realizmus, az a fajta hitelesség, ami a hollywoodi darabokban ritkán van jelen. Nyersebb, igazabb, őszintébb és emiatt sokkal közelebb áll hozzánk. Az egyetlen fájóbb pont az egyes karakterek ötlettelensége és a sorozat hullámzása ezen a téren. Igaz, azt hozzá kell tenni, hogy minden két hátralépést követ egy előre. Van több olyan karakter, akik végtelenül komplexek, de ezek mellé jár egy-két teljesen sablon szereplő. A suli menő sráca úszóbajnok, a lányok kedvence, sikeres mindenben, majd megtudjuk, hogy az egészet utálja, és a szülei erőltetnek rá mindent. Jó pont azonban, hogy a szülők két nőből állnak, és hogy a sorozat olyan természetességgel kezeli ezt, hogy igazából nekem sem szabadna kiemelni.

A színészi játék pedig egyszerűen hibátlan. Hogy Gillian Anderson lubickol a szabadszellemű, füvezős és minden nap mással ágyba bújó szexterapeuta szerepében, az szinte elvárt, mégis öröm nézni. Ahogy Asa Butterfield bájos szerencsétlenkedése is jutalom a nézőnek. De talán mindkettejüket elnyomja Ncuti Gatwa, aki Otis legjobb barátját alakítja. A homoszexuális afroamerikai fiú vonala, aki ráadásul nem egyszer női ruhákba öltözik egyértelműen a sorozat legerősebb és legmélyebb karaktere. Gatwa pedig szívbemarkolóan felemelő.

https://www.youtube.com/watch?v=o308rJlWKUc

A Netflix tehát ismét betalált, a sorozat pedig bár bizonyos értelemben elzárta a szálakat, teljesen készen áll a folytatásra. Ha valami, akkor a fiatalkori szex témaköre sosem fog kifulladni, a készítő Laurie Nunn ötletessége, érzékenysége és az erős színészi játék pedig bőséges talaj újabb évadokra. Én reménykedek, hogy visszatér még a Sex Education.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.