Sorozat

Csend és crack és halál – Fehér hó (Snowfall) (pilotkritika)

A nyolcvanas évek derekán akár a hóvihar, úgy borította be Los Angelest a crack kokain. A Fehér hó (Snowfall) társadalmi csoportokon átívelő tablója ezt a korszakot térképezi fel, amikor együtt dolgozott a nagypolitika és a közönséges bűnözők…

A kokain előtte sem volt ismeretlen dolog, de a nyolcvanas évekig leginkább a gazdagabbak játékszere volt, a szegényebb rétegeknek maradt a marihuána és a jó öreg alkohol, de aztán valami megváltozott. Ennek a krónikáját mutatja be az FX csatorna legújabb, John Singleton (Fekete vidék) nevével fémjelzett sorozata. Az első epizódot rendezőként is jegyző Singleton egy felemásan idilli képből indul ki: a Los Angeles-i völgyben tombol a nyár, az ifjú Franklin Saint (a remek Damson Idris) pedig megakadályozza, hogy a környékbeli lurkók lopjanak a pálmafákkal szegélyezett utcába becsilingelő fagyiárustól. Franklin az eminens diák, aki csak pénz hiányában nem ment egyetemre, most egy vegyesboltban eladó, szabadidejében pedig füvet árul – többek között egy dúsgazdag fehér pornóproducer fiának, aki azonban kokaint akar, bevezetve Franklint a keményebb drogok világába.

A második történetszál főszereplője a mexikói birkózó Gustavo (Sergio Peris-Mencheta), aki pénzbehajtó verőlegényként egészíti ki a keresetét, ám megbízója most valami rizikósabb melóval bízza meg, ami annak rendje és módja szerint balul sül el. Egyelőre ez maradt a történet legvázlatosabban felvázolt darabja, amelynek még nem minden elemét lehet elhelyezni a nagy egészbe. Cserébe azonban a társadalmi tabló harmadik darabja bedob a mély vízbe, különösen azt, aki egyáltalán nincs tisztában a történelem ezen szeletével. Ez a szál ugyanis magasabb körökbe vezet egy túladagolásban meghalt CIA-ügynök helyébe lépő kollégáján keresztül (Carter Hudson), aki a legnagyobb titoktartás mellett azt a feladatot kapja, hogy segítsen több tonna kokain szétszórásában, hogy a CIA az ebből származó bevétellel a nicaraguai kontrákat támogassa, ami az Egyesült Államok politikai érdeke volt.


Ez most úgy hangzik, mintha az Amerikaiak című szériát ötvözték volna a Dróttal és Boogie Nights-szal, de a sorozat azért nem hagyja magát ilyen könnyen beskatulyázni. A csatorna valószínűleg presztízssorozatként képzelte el a Snowfallt,

Singleton és írótársai pedig ennek megfelelően leginkább a mélységre törekedtek, hogy a tragikus következményű eseménysorozat minden aspektusát alaposan bemutassák a személyes tragédiáktól kezdve a Los Angeles sokféle etnikumának érintettségén át a nagypolitikai színtérig.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy kiöltek belőle minden szórakoztatót, de pattogatott kukoricával azért senki ne készüljön. Készüljön viszont mindenki egy kendőzetlenül erőszakos, szexuális tartalomtól sem mentes felnőtt szórakozásra, jól eljátszott érdekes karakterekre, némi retro, de nem kierőszakoltan retro életérzésre, azaz készüljön mindenki egy mocskos korszak nyers krónikájára.

Azt persze nem tudni, hogy az évad tartani tudja-e a szintet, de az alkotók alaposságát látva talán ki lehet jelenteni, hogy akit nem riasztanak el nyersebb pillanatok, az szeretni fogja a Snowfallt.

Avatar

Németh Barna

Németh Barnabás a Szegedi Tudományegyetemen végzett magyar szakon, jelenleg néhány könyvkiadónál dolgozik. Szabadidejében olvas és sorozatokkal foglalkozik, díjszezon idején pedig a díjszezonnal.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A szuperhősök már ezerszer megmentették a világot a moziban. Mi a helyzet a tévével?

A VLOGtekercs ebben a hónapban a képregényadaptációk közül azokkal foglalkozik, amik nem a mozit célozzák. A tévében és a streaming-szolgáltatókon sorra érkeznek azok a képregényfeldolgozások amik valamilyen módon különlegesek, ráadásul nem csak saját kategóriájukban. A szuperhősök már meghódították a teljes popkultúrát, beleértve a kiképernyőt is, most megmutatjuk, hogyan!

Műsorvezető: Németh Míra

Szöveg: Vida László

Vágó: Nagy Tibor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya