Sorozat

Kilövi a bika szemét? – Sólyomszem

Javában dübörög a Marvel Moziverzum negyedik fázisa! A tét egyre nő, Thanos és Stark csettintései a múlté, nyomukban globális hisztéria és tanácstalanság uralkodik. Szimbólumok keresik helyüket az új világrendben, amelyet a mágia irányít. Sokan vagyunk e világon és sok a világ e mindenségben, bedurrant a multiverzum… Ja, és itt van Sólyomszem is. 

Családjával a karácsonyra készülődnek, ami hat nap múlva esedékes, és látszólag minden rendben is van. Persze, Clint (Jeremy Renner) két évvel az univerzum létszámát rehabilitáló csettintés után is nehéz szívvel gondol vissza legjobb barátja, Natasha, a Fekete Özvegy elvesztésére, meg úgy az egész thanosi borzalomra. A galiba akkor kezdődik, amikor múltja legsötétebb időszaka textilt ölt, ugyanis feltűnik a híradóban a Roninként töltött pszichotikus időszakának ruházata. Egykori álcájában Kate Bishop (Hailee Steinfeld), egy piszkosul tehetséges ijászlány tanítja móresre éppen azt a bűnszövetkezetet, amelyet anno Clint. Sorsuk pedig akarva-akaratlanul összefonódik egy arisztokrata kujon meggyilkolása kapcsán.

Egyre kevésbé érvényes a Marvel Moziverzum kifejezés, hiszen inkább multiplatform immár, mintsem filmfolyam. A Disney+ rajtja óta ez a negyedik élőszereplős spin-off sorozat, amely a negyedik fázis cselekményét görgeti előre. De hova is? Akit a mozifilmeken kívül más nem érdekel, és csupán e kérdés válaszát várja, előrebocsátom, (hangsúlyozom, az első két epizód után), hogy ellentétben a Lokival, a Sólyomszem nem fog ilyennel szolgálni.

Karácsonyi különkiadásnak hat, vajmi kevés szállal a rajongók milliót lázban tartó multiverzumhoz. 

Ez a helyzet azért szomorú, mert a fősodron kívüli lét korántsem probléma, annak szerelmesei viszont még a kezdés előtt lemorzsolódnak. Ezzel nem csak ők veszítenek értéket – mivelhogy a Sólyomszem friss és üde –, hanem a Marvel is, a tetemes kapacitású rajongóbázist. A nézettség márpedig nagy úr, ha alacsony, az nem a profit érdekében járandó út. A kígyó tehát elkezdett a saját farka felé araszolni, a pesszimista jóslatok szerint pedig hamarosan meg is csócsálja azt.

Adva van egy hatalmas saga, tele jól brandelt hősökkel. Amerika Kapitány, Vasember, Thor és Hulk mellett ki kíváncsi a szegény ember Legolasára? Ez a kérdés fogalmazódott meg bennem és Clintben, miközben a Marvel egyik legönironikusabb jelenetében dalra fakadnak a 2012-es New York-i ostrom messiásai a Roger című Musical bemutatóján. A felszínes rajongó legyintve mondja: senki. A vérbeli fan, azonban azt mondja: én. Hiszen Clint Barton története lényegtelen, elveszik a csata zajában, holott fontos elem. 

Kevin Feige-ék ráeszméltek arra, hogy nem minden a látvány. Mondanám kötözködve, bosszúsan, hogy az Örökkévalók buktája nyomán, de ez az ébredés már jóval korábban megtörtént. 

A sorminta a következő; a WandaVízió előremutat, A Sólyom és a Tél katonája befelé figyel, az átlagon felüli, de nem szupererejű harcosok morális dilemmáira. A Loki egyenesen rámutat a széria jövőjére, megnyitva a következő etap pénzcsapját. Most a Sólyomszemen a sor, hogy triviálisabb, de Marvel-szinten alulreprezentált témákról beszéljen.

A fentebb említett musical jelenet nagyon ütős; amikor a dalszöveg a Fekete Özvegy után a Hangya nevével folytatódik, elhalkul a környezet, látjuk Clint megakadó lélegzetét és hallókészülékét. Egyetlen perc, amely ötvözi Clint önértékelési gondjait, a traumatikus múlt emlékeivel és a legjobb barátja elvesztésével képződött űr fájdalmával. Az Ultron korában bemutatott civil, tanyasi élete és meghitt családi közege, annak egzisztenciális fenntartása az ő igazi feladata, erénye és ereje, vagyis a modern kori apaideál megtestesítője, akinek csupán a családja körében eltöltött békés karácsony a célja. 

Barton a legemberibb szuperhős a Bosszúállók között, brandértéke viszont annyiban merül ki, hogy ő a férfi Katniss Everdeen. 

Célját valószínűleg el is fogja érni, nagy truvájra ne számítsunk, ami a cselekményépítést illeti. Az első két rész cliffhangere teljes mértékben kiszámítható volt. Nem tudjuk meg, miért utálja ennyire már a legelső pillanattól Kate anyja, Eleanor (Vera Farmiga) újdonsült jegyesét, Jacket (Tony Dalton), már azon kívül, hogy az egyik legtenyérbemászóbb szarházi, aki valaha szerepet kapott a Marvel háza táján. Persze nem kell minden puskaport azonnal ellőni, van itt terv bőven. A második epizód záró képsorában például az az Echo jelenik meg, akinek saját szériáját már bejelentették Egérkéék. 

Mégis, ami képernyőhöz szegezi rajongót és mezei nézőt egyaránt, az a fősodortól eltérő, már-már bájos együgyűség, ami belengi a Sólyomszemet. A buddy-cop filmekre jellemző, s mint ilyen a Vasember 3. stílusát idéző szarkazmus központú humora, a vállaltan kistétes játszma által megcsappant megfelelési kényszer, valamint a kicsattanóan jókedvű hőspáros közti kémia az egyik legszórakoztatóbb Marvel-produkciót eredményezi. 

Gyenes Dániel

Gyenes Dániel a PPKE kommunikáció szakos, filmen és újságíráson specializált hallgatója. Ha egy filmben egyszerre jelenik meg a misztikum és a társadalomkritika, nála tuti befutó.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com